Czy tak jak ja uwielbiacie smoothies czyli kolorowe i odżywcze koktajle? Dodają nam energii i witamin, a do tego łatwo je zabrać ze sobą w drogę. Są wyjątkowo zdrowe, a do tego pomagają wzmocnić odporność. Zimą, gdy częściej dopadają nas dolegliwości takie jak ból gardła, katar i przemęczenie, warto wspomóc się naturalnymi metodami. Prezentuję cztery przepisy na koktajle, które nie tylko sycą, ale także uodporniają nas od infekcji. Przy okazji miałam możliwość przetestować mój nowy blender kielichowy – Amica IN BTK 5011.
Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia dzienną dawkę witaminy C? To witamina szczególnie potrzebna zimą, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na przeziębienia, a także spożywamy mniej warzyw i owoców, niż robimy to zwykle latem. Wzmacniające smoothie z pomarańczą i marchewką nie tylko zadba o dostarczenie organizmowi potrzebnej witaminy C, ale także, dzięki dodatkowi cennych przypraw: imbiru i kurkumy, będzie działało na organizm przeciwzapalnie. Kurkuma i imbir mają silne, naturalne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Działają podobnie do antybiotyków. Beta karoten zawarty w pomarańczowych owocach i warzywach korzystnie działa na naszą skórę i oczy, tak więc to smoothie wpływa nie tylko zapobiegawczo przed przeziębieniami, ale także pomaga zadbać o urodę.
Smoothie pomarańcza & marchewka:
- 4 pomarańcze
- 1 surowa, obrana marchewka
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Pomarańcze obieramy ze skórki (białe błonki zostawiamy) i umieszczamy w blenderze kielichowym wraz z obraną i pokrojoną w duże plasterki marchewką. Dodajemy miód oraz rozgrzewające przyprawy: imbir i kurkumę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Gdyby koktajl był dla nas za gęsty, możemy rozrzedzić go wodą lub naturalnym sokiem pomarańczowym.
Koktajl buraczany z dodatkiem słodkiej gruszki kusi nie tylko pięknym kolorem. Jest wyjątkowo odżywczy i prozdrowotny. Burak ma mnóstwo witamin i minerałów, działa krwiotwórczo, antynowotworowo i przeciwwirusowo. Mało kto wie, ale jest on świetny na katar. Gruszki natomiast mają właściwości pomagające przy zatruciach, chorobach układu pokarmowego i gorączce. Sok pomarańczowy dostarczy witaminy C, cynamon zaś zadziała antybakteryjnie, antygrzybiczo i antynowotworowo. Nasiona chia to cała skarbnica związków odżywczych – warto je docenić. To wszystko możemy połączyć w jednym, smacznym napoju!
Smoothie burak & gruszka:
- 1 średni, surowy burak
- 2 soczyste gruszki
- 1 banan
- 2 łyżki melasy (lub miodu)
- 1 – 1,5 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta nasion chia do posypania
Zielone, odżywcze smoothie z awokado, ananasa i jarmużu to koktajl, który zapewni nam nie tylko dawkę witamin, ale też doda energii i zadba o naszą odporność. To głównie dzięki sporej dawce chlorofilu, zawartego w zielonych częściach roślin (w tym przypadku jarmużu). Oprócz tego, że ma cenne działanie antynowotworowe, dodatkowo niszczy bakterie, reguluje ciśnienie, działa krwiotwórczo, łagodzi podrażenienia, przyśpiesza gojenie ran, a także… działa zbawiennie na nasze gardło, łagodząc stany zapalne. Właściwości ananasa wspomogą za to nasz układ oddechowy dzięki dzięki bromelainie – grupie enzymów,wykazujących m.in. właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odchudzające. Awokado dostarczy energii, potasu i silnych przeciwutleniaczy. Te wszystkie substancje w dużej ilości giną podczas przygotowywania ciepłego posiłku, dlatego zielone smoothie jest idealne do ich przyswajania.
Smoothie ananas & jarmuż:
- 2 szklanki pokrojonego, świeżego ananasa
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 szklanka pociętego jarmużu (bez łodyg)
- 2 łyżki miodu
- ok. 1 szklanka wody
Ananasa, awokado, jarmuż i miód umieszczamy w blenderze kielichowym. Dodajemy ok. 1 szklankę wody (lub więcej jeśli koktajl ma być rzadszy) i miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego płynu. Koktajl idealny zarówno na drugie śniadanie, jak i na podwieczorek.
Kremowe smoothie na bazie banana, płatków owsianych, mleka, kakao i masła orzechowego jest wprost stworzone dla osób zabieganych, nie mających czasu na pierwsze śniadanie. Jest bardzo delikatne i kremowe – nie przypomina owocowo-warzywnych koktajli, jeśli za nimi nie przepadacie. Dostarcza za to mnóstwa energii dzięki bananom i orzechom – stawia na nogi niczym kawa, a jest bardziej odżywczy i zdrowy. Cynamon rozgrzewa i chroni nas przed przeziębieniami, a naturalne mleko dostarczy nam wysokowartościowego i łatwo strawnego białka oraz wzmocni nasz układ odpornościowy.
Smoothie banan & płatki owsiane:
- 2 dojrzałe banany
- 2 szklanki mleka (ewentualnie: migdałowego)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Do blendera kielichowego wkładamy obrane i pokrojone na mniejsze części banany. Dodajemy masło orzechowe (najlepiej 100% orzechów). Dosypujemy płatki owsiane, kakao i cynamon. Zalewamy mlekiem i miksujemy na gładki, kremowy koktajl. Taki napój jest idealny na śniadanie – można go zabrać w butelce czy słoiku do szkoły lub pracy.
W kuchni na wagę złota jest dobry pomocnik. W przygotowaniu odżywczych smoothie na zimę pomagał mi elegancki blender kielichowy AMICA IN: http://www.amica.pl/produkty/produkt/5808-Blender_kielichowy_IN-Amica_IN-BTK5011. Bez problemu miksował nie tylko owoce, ale nawet twarde warzywa. Okazał się bardzo wygodny w użyciu (kielich bardzo łatwo się nakłada), pracował szybko i niezawodnie.
Buraczne smoothie z gruszką, bananem i chia to mój faworyt, ponieważ mam lekką anemię i muszę organizmowi dostarczać różnych źródeł żelaza. Zobaczcie jak prosto się je przygotowuje.
Wpis we współpracy z Amica


Wspaniałe i zdrowe przepisy, świetnie to wszystko opisałaś chyba się skuszę, brawo!
Zdrowe smoothies to moje ulubione napoje. Smoothie banan & płatki owsiane na pewno wypróbuję.
Ooo tak przepadam za tym! Najlepiej po siłowni jak już nie ma się siły zrobić cokolwiek 😀 Super tak trzymaj i więcej takich przepisów! Swoją droga muszę sobie kiedyś sprawić taką Amicę, bo tego mojego klocka nie da się doczyścić przez to jak jest zbudowany :/
Często oddaję krew (honorowy dawca), bardzo lubię buraczki i wcinam codziennie- surówka, barszcz, wegańskie burgery z kaszą jaglaną, itp.
Ostatnio mało jem mięsa i moja hemoglobina jest coraz gorsza: 2 mies. temu 12,4, teraz 12,1 a minimum to 12,5. Tragedii nie ma, ale jednak za mało.
Na imieniny oprócz czekoladek dostałam stek i chyba na mięso trzeba się nawrócić 😉
Te koktajle są super, zwłaszcza pomarańczowy (w ręcznym blenerze też wychodzi) i czerwony.
Podrzuć przepisy na podniesienie poziomu żelaza; z czerwonym mięsem 🙂
Pozdrawiam!
Moja lekarka zawsze poleca mi wcinać wątróbkę i pić dużo soku z surowego buraka 🙂 Ja uwielbiam wątróbkę w pate.
O, fajne, nie wpadłam tu wcześniej na ten przepis 🙂
wszystkie wersje smoothie bardzo mi się podobają! 🙂
Smoothie to jeden z moich sposobów na przemycenie warzyw dziecku 😀 I dziala a przy okazji i ja i dziecko jestesmy zachwyceni 🙂
Takie naturalne smoothie się ceni. To co znajdziemy w sklepie to w większości sama chemia :/
Nie ma to jak smoothie zrobione przez siebie w domu, chociaż próbowałam smoothie malinowe od happy diet przy okazji podwieczorka jednego dnia i… zakochałam się od pierwszego spróbowania! <3
Co prawda lato w pełni, ale myślę, że mogę z powodzeniem zastosować te przepisy w chłodnej wersji (z dodatkiem lodu) także i teraz. Dziękuję za te przepisy – mam nadzieję, że sprawdzą się także przy odchudzaniu (jestem w trakcie redukcji i szukam zdrowych inspiracji).
W szczególności zachęcająco wygląda propozycja „ananas i jarmuż” – mam nadzieję, że wysokokaloryczny miód nie stanowi większej przeszkody. 🙂
Ciekawe przepisy ale zastanawiam się czy tak przygotowane smoothie nie jest za gęste?
Podczas swoich treningów, staram się również jeść zdrowo i budować swoją masę. W jadłospisie również staram się wdrażać zdrowie smoothies. zazwyczaj w połączeniu z odżywką białkową.