Mak symbolizuje dostatek i dobrobyt. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieku z nim, dlatego prezentuję prosty, a jednocześnie elegancki tort, który nie wymaga mielenia maku. Krem kokosowy sprawia, że całość jest lekka i delikatna. Tort makowo-kokosowy świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilii, ale także jako tort dla grudniowych jubilatów oraz solenizantów – kokosowa otoczka przypomina biały śnieg. Smak uszczęśliwi wszystkich fanów kokosowych wiórków.
Biszkopt makowy:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej (110 g)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (40 g)
- 2/3 szklanki drobnego cukru (100 g)
- 2/3 szklanki suchego, niebieskiego maku (100 g)
- 3 łyżki oleju (np. Kujawski)
Krem kokosowy:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 1 i 3/4 szklanki śmietany 30% (400 ml)
- 2 szklanki wiórków kokosowych (200 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
- 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu) – można zastąpić kokosowym syropem barmańskim
Nasączenie:
- 200 ml przegotowanej wody
- 3 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu) – można zastąpić kokosowym syropem barmańskim
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dno tortownicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Białka ubijamy na sztywno. Miksując stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Wlewamy olej i delikatnie wsypujemy mak. Mąki należy przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy ciągle miksując. Masę na biszkopt wlewamy do formy i pieczemy 35 minut w 160°C. Upieczony biszkopt od razu wyjmujemy, upuszczamy z formą z wysokości 50 cm na ziemię (wyrówna się) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Przygotowujemy krem. Połowę wiórek blendujemy przez 3 minuty na gładką masę. Łączymy ją łyżką z mascarpone i likierem. Śmietanę ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Łączymy obie masy łyżką, dodając śmietanę do serka (nie odwrotnie).
Ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Przygotowujemy poncz łącząc wszystkie składniki. Studzimy. Nasączamy po kolei warstwy ciasta, przekładając je kremem kokosowym. Pozostałą masą smarujemy górę i boki tortu. Obsypujemy tort makowo-kokosowy pozostałymi wiórkami. Schładzamy w lodówce.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać. |


Robiłam kiedyś podobnie, ale bez kokosowego kremu, Twój kusi bardzo mocno i tu mnie masz!
Wspaniały tort:)
Wygląda obłędnie! Ja już naprawdę nie wiem co tu piec na te święta… Wszystko jest takie boskie, a tutaj dałaś połączenie moich dwóch ulubionych składników. Genialne! 🙂
Właśnie szukałam czegoś nowego na święta i Twoje ciasto makowo-kokosowe bardzo mi się podoba. Zapisuję do menu.
Na pewno zrobie na swieta 🙂 Swietny
Wygląd powala, smaku mogę jedynie się domyślać. Ciekawostka o maku nie była mi znana 🙂
Moja mama niedługo ma urodziny, więc zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym tortem :). Mak u nas zawsze szybko schodzi, niezależnie od formy ;).
Nie potrzeba mielić maku…? Już uwielbiam ten tort 😀
Cudny! Chętnie wpadnę na kawałek 😉
Wow, tort idealny, jakbyś czytała w moich kulinarnych pragnieniach 🙂
dzieki Kochana za ten tort wlasnie czegos takiego szukalam!!! juz jest na mojej liscie swiatecznych wypiekow,
Bardzo się cieszę 🙂
Ośmielę się napisać, że tort prezentuje się mistrzowsko. Moja babcia robi podobny, a mi pozostaje mieć tylko nadzieję, że i ja kiedyś będę potrafiła zrobić takie cudo. Pozdrawiam!
piękny, jak mały aniołek. I bardzo fotogeniczny.
Jak dla mnie prezentuje się jak milion dolarów. Jest obłedny. Uwielbiam i podziwiam… piękne zdjęcia!
Wiesz co, mam nadzieję, że w następnym wcieleniu wyjdziesz za mnie 😉
Mam rezerwować? 😉
suuuper!
Zakochałabym się w nim od 1szego wgryzienia 😉
Elegancki 🙂 Idealny na świąteczny stół 🙂
Wspaniały torcik. Lubię takie połączenie maku z kokosem
cudnie i delikatnie wygląda
Mak i kokos bardzo je lubię ale nigdy w taki sposób ich nie łączyłam.
Wygląda bardzo smakowicie:)
Cudowne połączenie maku z kokosem:) Nie jestem makowym amatorem, ale taki tort chętnie bym zjadła:)
Piękny, taki świąteczny, jakby oprószony śniegiem. Ciekawe połączenie smaków 🙂
makowca nie lubię, ale na taką lekką makową nutę chętnie się skuszę:)
Biszkopt smakuje jak piegusek, zupełnie nie przypomina makowca
Mmmmm…am ochotę na taki torcik, może za tydzień. Pozdrawiam:)
Torcik wspaniały na swięta, pyszne smaki 🙂
Uwielbiam kokos w wypiekach 🙂
O ja bym była zadowolona z takiego torcika 😀
Wygląda rewelacyjnie !!! Ma w sobie wszystko co lubię – więc zapisałam do zrobienia
Rewelacja 🙂 Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam!
Wygląda i smakuje wspaniale