Tapenada – pasta z czarnych oliwek

Tapenada - pasta z czarnych oliwekTapenada, czyli pasta z oliwek (najczęściej czarnych) wywodzi się z Prowansji, choć bardzo często można spotkać ją w kuchni śródziemnomorskiej. Do czego ją można wykorzystać? Najczęściej stosuje się ją jako smarowidło do pieczywa (kanapki z nią są znacznie lepsze, niż ze sklepową wędliną). Poza tym może stanowić dodatek do sałatek, możemy zapiec ją na rybie czy mięsie lub podać jako sos do makaronu. Smakołyki Alergika robiły nawet z nią pizzę! Zastosowań jest wiele – ważne, że pastę zrobimy mega szybko i prosto. A jak smakuje? Ma bardzo charakterystyczny smak – lekko słonawy i orzeźwiający z nutą czosnku (i jeśli używamy anchois – odrobinę rybny). Chrupiące grzanki z tapenadą są doskonałe na śniadanie i kolację.

Składniki:

  • 150 g drylowanych, czarnych oliwek
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
  • 2 fileciki anchois (można pominąć w wersji wege lub jeśli nie lubimy)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
  • duża szczypta chili w proszku
  • świeżo mielony pieprz

 

Jeśli używamy anchois – fileciki płuczemy i moczmy przez 30 minut w mleku. Jeśli nie – pomijamy ten etap. Do malaksera/blendera wsypujemy oliwki, dodajemy kapary, czosnek, anchois, natkę pietruszki i chili. Dolewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę. Jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu można też utłuc wszystkie składniki w moździerzu. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotowa tapenada powinna postać w lodówce co najmniej 30 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Jeśli wierzch zalejemy oliwą z oliwek możemy przetrzymywać ją w lodówce nawet 2-3 tygodnie.

Tapenada - pasta z czarnych oliwek


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Tapenada – pasta z czarnych oliwek

  1. Patyska napisał/a:

    No, pizzerinki z tapenadą nie były złe ;) A wiesz, że bardzo fajny jest makaron z tapenadą, pieczarkami i parmezanem? Dziś będę robić znowu, to pyknę fotę i wrzucę przepis na bloga.

  2. Magda C. napisał/a:

    Mniam! Lubię taką pastę, a Twoja na tym grzankach tak pysznie się prezentuje… :)

  3. Konczi i Szpileczka napisał/a:

    Nie jadłam nigdy takiej pasty, wygląda zachęcająco

  4. JustInka napisał/a:

    O kurczątko! Chodzi za mną tapenada, a Ty ją robisz! Sprzężenie umysłów! Też planuję zrobić :) Bardzo ładne zdjęcia :)

  5. studentka na diecie napisał/a:

    Dobrze że nie jest aż taka słona, bo wydawać by się mogło że z takimi składnikami będzie bardzo słona :P Ah chodzi za mną taka pasta już od jakiegoś czasu ;)

  6. dżemdżus napisał/a:

    Rewelacyjne zdjęcie, super prezentacja i genialna pasta. Ozdobiona kiełkami wygląda zjawiskowo :)

  7. marcela napisał/a:

    mmm… wygląda tak smakowicie… szkoda, że właśnie zjadłam śniadanie:-)

  8. Nie przepadam za oliwkami, ciekawa jestem jak ta pasta smakuje…

  9. Ervisha napisał/a:

    Zastanawiam się czy pomimo tego ze nie lubię czarnych oliwek ta pasta by mi posmakowała :)

  10. Ania napisał/a:

    nigdy nie robiłam, ciekawa jestem smaku:)

  11. Pan Deserek :) napisał/a:

    Mniam mniam – same pyszności ;)

  12. antynomiczna napisał/a:

    nie jestem fanką oliwek, ale pasta wygląda fantastycznie!

  13. iza napisał/a:

    choć za oliwkami nie przepadam to bardzo mi się podoba ;)

  14. skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam tapenade zarówno w wersji charrrakternej z zielonymi oliwkami jak i w wersji delikatniejszej, z czarnymi :-)

  15. też ostatnio myślę, żeby zrobić taką tapenadę : )

  16. moja pasja smaku napisał/a:

    Kocham pasty :) ! Ale takiej jeszcze nie próbowałam :) Muszę ją zrobić !

  17. Wyborna pasta, nie tylko do kanapek :)

  18. Anita napisał/a:

    Zajadałam się tym przysmakiem w wakacje, ale mi się zatęskniło:)

  19. Kotka napisał/a:

    Sprawdziłam, wyszła pyszna! Polecam!:)

  20. Salvador Dali napisał/a:

    słyszałam o niej, niestety nie lubię oliwek i myślę, że tak samo skończyłoby się z tapendą :(

  21. chętnie bym zjadła pieczywko z taką pastą, mniam… najchętniej w Prowansji! ;D

  22. Łucja napisał/a:

    Od jakiegoś czasu mam na nią ochotę :D zapowiada się ciekawie!

  23. Pati napisał/a:

    Moje smaki…

  24. napiecyku napisał/a:

    Piękne zdjęcia, widać rękę mistrza….czarne oliwki niestety dla mnie są niezjadliwe (nad czym ubolewam) może z dodatkiem czosnku…muszę spróbować:))

  25. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Kocham oliwki więc porywam jedną kromeczkę…;)

  26. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Tapenada z czarnych oliwek

  27. mopswkuchni napisał/a:

    Bardzo dziękuję za inspirację, wykonałam przepis i wyszło pysznie. Zapraszam Cię do mnie na blog, to zobaczysz moją realizację. Pozdrawiam

  28. bronze dies pasta napisał/a:

    Heolo friends, its great paragraph about cultureand fully defined,
    kkeep it up all the time.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)