Babka grejpfrutowaBabka grejpfrutowa to wilgotne ciasto śmietankowe, które szczególnie polecam dzieciom, osobom początkującym lub bardzo zapracowanym. Świetny przepis na pierwsze ciasto. Nie wymaga miksera oraz specjalnie dużo pracy – masę zrobimy w mniej niż 15 minut. Babka ma wyjątkowo orzeźwiający cytrusowy smak, jest wilgotna dzięki śmietanie i pachnie czerwonymi grejpfrutami. Zachowuje świeżość nawet do 3 dni, ale może tyle nie doczekać 😉

Babka grejpfrutowa składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki świeżo otartej skórki z czerwonego grejpfruta
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 1 szklankę zwykłej i 1/2 pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mleka

Lukier grejpfrutowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Keksówkę (standardową lub płytką, a dłuższą) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do dużej miski wsypujemy cukier i ścieramy skórkę. Skórkę wcieramy w cukier za pomocą palców u rąk, tak aby cały cukier nabrał aromatu. Dodajemy dwa jajka, rozpuszczone i ostudzone masło (ja rozpuszczam na małej mocy w mikrofalówce) oraz sok z grejpfruta. Mieszamy. W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę, sól i proszek. Do szklanki zaś wlewamy śmietanę i dodajemy do niej mleko – także mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy zawartość miski z mąką, a następnie masę śmietanową. Dokładnie mieszamy, aby ciasto było jednolite.

Przekładamy do keksówki i pieczemy przez 45 minut (standardowa, mała keksówka) lub 35 minut (płytka i długa keksówka) – najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka. W czasie, gdy ciasto grejpfrutowe się piecze cukier puder mieszamy z sokiem, aż uzyskamy gładki lukier. Polewamy upieczoną babkę.

Babka grejpfrutowa

Babka grejpfrutowa

Źródło: Simply Scratch.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych