Babka grejpfrutowa to wilgotne ciasto śmietankowe, które szczególnie polecam dzieciom, osobom początkującym lub bardzo zapracowanym. Świetny przepis na pierwsze ciasto. Nie wymaga miksera oraz specjalnie dużo pracy – masę zrobimy w mniej niż 15 minut. Babka ma wyjątkowo orzeźwiający cytrusowy smak, jest wilgotna dzięki śmietanie i pachnie czerwonymi grejpfrutami. Zachowuje świeżość nawet do 3 dni, ale może tyle nie doczekać 😉
Babka grejpfrutowa składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki świeżo otartej skórki z czerwonego grejpfruta
- 3 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 1 szklankę zwykłej i 1/2 pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mleka
Lukier grejpfrutowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Keksówkę (standardową lub płytką, a dłuższą) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do dużej miski wsypujemy cukier i ścieramy skórkę. Skórkę wcieramy w cukier za pomocą palców u rąk, tak aby cały cukier nabrał aromatu. Dodajemy dwa jajka, rozpuszczone i ostudzone masło (ja rozpuszczam na małej mocy w mikrofalówce) oraz sok z grejpfruta. Mieszamy. W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę, sól i proszek. Do szklanki zaś wlewamy śmietanę i dodajemy do niej mleko – także mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy zawartość miski z mąką, a następnie masę śmietanową. Dokładnie mieszamy, aby ciasto było jednolite.
Przekładamy do keksówki i pieczemy przez 45 minut (standardowa, mała keksówka) lub 35 minut (płytka i długa keksówka) – najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka. W czasie, gdy ciasto grejpfrutowe się piecze cukier puder mieszamy z sokiem, aż uzyskamy gładki lukier. Polewamy upieczoną babkę.
Źródło: Simply Scratch.


Wilgotne i cytrusowe babki to takie jakie lubie najbardziej, nie potrzeba do nich wtedy żadnych dodatków. Tylko ciepła herbatka i kumpela do plotkowania ;))
Też mi chodzi po głowie babka, ale majonezowa. 🙂 Ta wygląda super, chociaż za grejpfrutami nie przepadam, więc raczej kombinowałabym z pomarańczami:)
Ciekawe czy taka babka ma wpływ na antykoncepcję hormonalną? Podobno grejpfrut jej nie służy.
Każdy wie jakie leki bierze i lekarz powinien nas poinformować jeśli istnieją jakieś interakcje 🙂
No i gdzie mój komentarz, ach gdzie!?
Super pomysł na babkę! Takiej grejpfrutowej nie robiłam, muszę spróbować 🙂
nie jadłam jeszcze ciasta z grejpfrutem, zapisuję przepis:)
Bardzo ciekawe, bo wszyscy pieką z cytryny, a u Ciebie grejpftut. Doskonałe!
bardzo lubię takie szybkie ciasta, a babki takiej nie próbowałam
Ciekawy przepis. Piekłam z pomarańczami. Dlaczego nie spróbować z grejpfrutem? A ten lukier, to świetna sprawa 🙂
Nie miałam okazji próbować. Cytrynową bardzo lubię, myślę że i ta smakuje równie dobrze. Z pewnością się skuszę! 🙂
Nie miałam okazji jeszcze próbować. Cytrynową babkę bardzo lubię myślę, że i tak smakuje równie dobrze:) Z pewnością się skuszę!
Zakochałam się ostatnio w cytrusowych ciastach. Koniecznie muszę zrobić.
Ooooo! Takiej jeszcze nie robiłam! Świetny pomysł z dodatkiem grejpfruta. Pozdrawiam 🙂
wow! super!
Pomysł rewelacja 🙂 jestem ciekawa smaku
Ponieważ uwielbiam cytrusowe wypieki, Twoja propozycja przypadła mi bardzo do gustu! Mniam! I jeszcze ta foremka 🙂
Grejpfrutowej jeszcze nie jadłam, ale nabrałam na nią wielkiej ochoty 🙂
uwielbiam babki o cytrusowych smakach – o grejpfrutowym muszę wypróbować
Uuuu fajny pomysł, grejpfrutowej babki jeszcze nie jadłam 😀
Mniam!! moje dzieci uwielbiają takie ciacha !!
grejpfrutowa?! Ja miłośnik tego cytrusa.. zgłaszam się po kawałek, ale wieeelki!
Pomarańczowa juz jadlam, ale grejpfrutowej nie próbowałam 🙁 i teraz żałuje … Cudna
Świetny pomysł i odejscie od tradycyjnej cytrynowej babki. Kocham grejpfruty więc na pewno spróbuję!
Grejpfrutowej jeszcze nie jadłam 🙂 uwielbiam takie proste babki 🙂
Wow, chętnie upiekę taką 🙂
Nigdy nie gardzę babką o smaku cytrusowym, poproszę o kawałek:))
Ja też się wpraszam na babeczkę.
robiłam kiedyś cytrynową i na serku daniu, ale pomarańczowa też by była świetna:)
Lukru z grejpfruta jeszcze nie kosztowałam. Ciekawe jaki ma smak:)
To ja się poczęstuję do kawy, uwielbiam 🙂
Super przepis, na pewno go spróbuję 🙂
U mnie by nie postała zbyt długo ;)!
Czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym ?
Można spróbować – ja wypróbowałam wersję ze śmietaną i z nią ciasto na pewno wyjdzie
Upiekłam kilka dni temu z jogurtem zamiast śmietany – pięknie wyrosła i była pyszna, tak więc jak najbardziej można 🙂
Wspaniały przepis znalazłam na tym blogu ! Tytułowego cytrusa nie dałam nikomu.
Schowałam go daleko za innymi owocami, bo u mnie domownicy podjadają wieczorami.
Zaraz z rana zabrałam się do pieczenia, ale dokonałam składników pomnożenia.
Ukręciłam z porcji jednej i połowy, bo u kochanej rodzinki apetyt jest nad wyraz doborowy.
Gotowa babeczka pachniała wyśmienicie i ze świeżutkim mlekiem smakowała znakomicie!
Zniknęła w mgnieniu oka „grejpfrutówka” cała i każdemu dobry humor na resztę dnia dodała.
piekłam dzisiaj babkę z Twojego przepisu, wyszła super. Ze stołu zniknęła w 5 minut. Polecam 🙂