Szkarłatnie cętkowane ciasto keksowe z żurawiną i…

Szkarłatne ciasto z żurawinąPuszyste, bardzo wilgotne i świąteczne. Swoją wilgoć oraz piękne szkarłatne cętki zawdzięcza jednak nie żurawinie, a… burakom! Autorka przepisu – Nigella Lawson mówi, aby nikomu nie wspominać o tajemniczym dodatku. Domownicy mogą bać się buraka w cieście – a przecież jest on niewyczuwalny – choć nadaje wilgoć, piękny bordowy kolor i trochę witamin. Dodana żurawina przesądza natomiast o zimowym charakterze tego ciasta.  Pieczemy w niewielkiej keksówce.

Składniki:

  • 1 średni surowy burak
  • 250 g miękkiego masła
  • otarta skórka i sok z połówki cytryny
  • 200 g miałkiego cukru
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 100-150 g suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 300 g mąki (2 szklanki + 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Buraka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można też użyć malaksera) – Nigella poleca to robić w rękawiczkach, aby nasze dłonie nie przypominały dłoni Lady Makbet po popełnionej zbrodni 😉 Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny i cukier. Miksujemy i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie musimy wmieszać startego buraka, żurawinę, sok z cytryny i gałkę. Ciasto zacznie nabierać różowego koloru – tak ma być. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy brzeg i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka) – studzimy w formie. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem. Idealne na podwieczorek.

Szkarłatne ciasto z żurawiną

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Szkarłatnie cętkowane ciasto keksowe z żurawiną i…

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Prawdziwe cudo! Przepięknie wygląda! I w dodatku jakie zdrowe – żurawina, buraki… mmm, muszę zrobić!

  2. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Wygląda naprawdę pięknie. A buraka w cieście jeszcze nie jadłam, ale kiedyś na pewno spróbuję;)

  3. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Mmmmm… mniam… wygląda niezwykle apetycznie. Takiego jeszcze nie próbowałam 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Bardzo apetyczne. To mówisz, że nie czuć tego buraka? Bo ja kiedyś chciałam lukier pofarbować buraczanym sokiem i niestety było czuć :/

  5. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    w życiu bym nie powiedziała, że jest tu burak, gdybyś nie napisała:)

  6. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Cudowne musi być to ciasto. I mnie można zdradzić spokojnie, że to ciasto jest z burakiem, bo bardziej mnie to zaciekawi niż zniechęci 😀

  7. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Uwielbiam marchewkowe, przymierzam się do cukiniowego ale z buraczkiem będzie następne w kolejce;)!

  8. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    świetnie wygląda!!!

  9. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Wygląda rewelacyjnie 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Sylwester napisał/a:

    Swietnie wyglada,czy żurawina ma być zalana gorąca woda i po odsaczeniu dodana czy taka prosto z torebki? W którym momencie ja dodać?

  11. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Dzięki za przepis:)
    Uzależniłam się od tego ciasta i robię je od miesiąca co weekend 😉
    Tylko z małymi modyfikacjami: z podaną ilością masła jak za ciężkie i za tłuste- ja daję mniej tłuszczu i masło pół na pół z margaryną, ciut mniej cukru, ciut więcej mąki (buraka jest dużo) i raz z braku skórki z cytryny dałam sok owszem, ale skórkę otartą z pomarańczy. Za każdym razem wychodzi pyszne.
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)