Tradycyjne polskie pierogi świetnie sprawdzają się w nowoczesnym wydaniu. Przepis na wersję razową ze świeżym łososiem znalazłam w grudniowym numerze magazynu Kuchnia. To smak zdecydowanie inny niż do tej pory – łosoś z cytrynowo-pomarańczową nutą to niecodzienne nadzienie. Weekendowe gotowanie sprawiło nam dużo radochy – mężowi tak spodobało się lepienie pierogów, że zlepił wszystkie sam!
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej (najlepiej razowej)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g łososia ze skórą
- skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sos bazyliowy:
- pęczek świeżej bazylii
- kilka listków świeżej mięty
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- parmezan (do posypania)
Łososia solimy, po czym gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy przez 15 minut w piekarniku (180ºC). Zdejmujemy skórę i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach skórkę z cytryny i pomarańczy. Dodajemy surowe jajko, oliwę, posiekaną natkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na pierogi. Wałkujemy je jak najcieniej i wycinamy szklanką lub foremką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
Bazylię i miętę miksujemy w malakserze lub ucieramy w moździerzu z ok. 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi podajemy wraz z sosem – posypane parmezanem.


Świetny pomysł! A męskie ręce zawsze doskonale lepią pierogi 😉 Wiem z doświadczenia 😉
Wyszły piękne 🙂
Ciekawy pomysł 🙂 Nigdy takich nie jadłam i nigdzie nie widziałam.
Smakowite są te pierożki 🙂
bardzo fajny farsz – ale sama musiałabym je jeść, bo moi mężczyźni nie trawią tej ryby i zawsze łososia robię dla siebie i mamy ale w takiej szybkiej wersji:)
Wspaniały przepis. Uwielbiam razowe pierogi, w ogóle nie rozumiem buntu jaki podnoszą ich przeciwnicy, że niby najlepsze to tylko pszenne:)
Zapraszam do mojej akcji Zdrowe święta.
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowe-swieta-boze-narodzenie
pozdrawiam
Pyszne i do tego zdrowsze 🙂
Pyszności :))) Mogę wpaść na porcyjkę?:))
Zapraszam 🙂
Pierogi wyglądają cudnie, ale mnie się i tak nie chce ich robić. Muszę najeść się zdjęciami 😀
kocham łososia i już wiem, że oszalałabym na ich punkcie! 🙂
Z łososiem – mniam!
Zdrowe, ładne i jeszcze smakowo obiecujące – czego tu więcej chcieć?! 🙂
tak rzadko jem pierogi… w wigilię sobie odbiję! 🙂
Coś czuję, że zasmakowałyby mi takie pierożki lepione z pasją 😉
Smaczne….zdrowe….i ładnie wygladają:)!
Pysznie to wygląda, muszę kiedyś spróbować 😉