Tradycyjne polskie pierogi świetnie sprawdzają się w nowoczesnym wydaniu. Przepis na wersję razową ze świeżym łososiem znalazłam w grudniowym numerze magazynu Kuchnia. To smak zdecydowanie inny niż do tej pory – łosoś z cytrynowo-pomarańczową nutą to niecodzienne nadzienie. Weekendowe gotowanie sprawiło nam dużo radochy – mężowi tak spodobało się lepienie pierogów, że zlepił wszystkie sam!

Pierogi razowe z łososiem i sosem bazyliowymCiasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej (najlepiej razowej)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g łososia ze skórą
  • skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sos bazyliowy:

  • pęczek świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej mięty
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan (do posypania)

Łososia solimy, po czym gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy przez 15 minut w piekarniku (180ºC). Zdejmujemy skórę i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach skórkę z cytryny i pomarańczy. Dodajemy surowe jajko, oliwę, posiekaną natkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką.

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na pierogi. Wałkujemy je jak najcieniej i wycinamy szklanką lub foremką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na wierzch.

Bazylię i miętę miksujemy w malakserze lub ucieramy w moździerzu z ok. 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi podajemy wraz z sosem – posypane parmezanem.

Pierogi razowe z łososiem i sosem bazyliowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych