Szkarłatne ciasto z żurawinąPuszyste, bardzo wilgotne i świąteczne. Swoją wilgoć oraz piękne szkarłatne cętki zawdzięcza jednak nie żurawinie, a… burakom! Autorka przepisu – Nigella Lawson mówi, aby nikomu nie wspominać o tajemniczym dodatku. Domownicy mogą bać się buraka w cieście – a przecież jest on niewyczuwalny – choć nadaje wilgoć, piękny bordowy kolor i trochę witamin. Dodana żurawina przesądza natomiast o zimowym charakterze tego ciasta.  Pieczemy w niewielkiej keksówce.

Składniki:

  • 1 średni surowy burak
  • 250 g miękkiego masła
  • otarta skórka i sok z połówki cytryny
  • 200 g miałkiego cukru
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 100-150 g suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 300 g mąki (2 szklanki + 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Buraka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można też użyć malaksera) – Nigella poleca to robić w rękawiczkach, aby nasze dłonie nie przypominały dłoni Lady Makbet po popełnionej zbrodni 😉 Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny i cukier. Miksujemy i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie musimy wmieszać startego buraka, żurawinę, sok z cytryny i gałkę. Ciasto zacznie nabierać różowego koloru – tak ma być. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy brzeg i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka) – studzimy w formie. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem. Idealne na podwieczorek.

Szkarłatne ciasto z żurawiną

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych