Smakowity kurczak faszerowany

Pieczony w całości kurczak faszerowanyKurczak faszerowany, pieczony w całości to wyzwanie dla niejednego gospodarza. Jednak jak na wszystko, trzeba mieć na niego dobry sposób. Ja uzyskałam na kurczaku pyszną i chrupiącą skórkę z pomocą smalczyku Smakowita Pajda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że jest to tłuszcz wyłączenie roślinny, nie zawierający cholesterolu. Natłuszczone nią mięso zostało odpowiednio nawilżone, więc w środku pozostało soczyste. Dzięki farszowi z kaszy i ruszcie z marchewki uzyskamy obiad jednogarnkowy. Warto pamiętać, że dobrze przygotowany drób będzie nie tylko stanowił uroczysty obiad dla całej rodziny, ale pozostałe po nim pieczone kości doskonale nadają na rosół.

Składniki:

  • 1 kurczak bez podrobów o wadze ok. 1,6 kg
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 120 g kaszy gryczanej niepalonej (2/3 szklanki)
  • 3 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2/3 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka majeranku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek do dekoracji

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go dokładnie z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. W małym rondelku rozpuszczamy dwie łyżki smalczyku roślinnego. Smarujemy nim całego kurczaka – także w środku i zostawiamy na 20 minut.

W tym czasie przepłukaną kaszę gryczaną gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku. Na drugim palniku podsmażamy na jednej łyżce smalczyku pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie szklista. Odlewamy kaszę i dodajemy do niej podsmażoną cebulkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do kaszy. Całość solimy, pieprzymy i mieszamy. Farsz wkładamy do środka kurczaka. Otwór spinamy wykałaczkami – możemy też dodatkowo obwiązać sznurkiem.

Marchewki obieramy i kroimy w dość grube, 3-4 mm plastry. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Kurczaka układamy na marchewce piersiami do dołu. Na dno naczynia  – wlewamy 1/3 szklanki bulionu (lub wody). Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika (bez termoobiegu) na 45 minut. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, przekręcamy na drugą stronę (piersiami do góry) i ponownie nalewamy na dno 1/3 szklanki bulionu (wody). Pieczemy następne 45 minut. Aby kurczak był soczystszy, możemy w połowie drugiego pieczenia oblać go wytopionym sosem. Po upieczeniu kurczaka zostawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie możemy go posypać tymiankiem, pokroić na części i podać. Upieczone mięso możemy także polać sosem z dna naczynia.

Pieczony w całości kurczak faszerowany

Pieczony w całości kurczak faszerowany

Przepis na kurczaka faszerowanego bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

35 Odpowiedzi na Smakowity kurczak faszerowany

  1. Łucja napisał/a:

    wygląda tak smacznie że najchętniej rzuciłabym się na niego już teraz 🙂 pycha!!

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ale smakowitości. Chociaż kaszę zamieniłabym na ziemniaczki:))

  3. dżemdżus napisał/a:

    Całkiem zapomniałam o nadziewaniu kurczaka kaszą gryczaną. Uwielbiałam go kiedy przygotowywała go moja teściowa. Przepis się nie zachował więc tym chętniej skorzystam z Twojego. 🙂

  4. moja pasja smaku napisał/a:

    Ojej wygląda tak bardzo apetycznie… Nie mogę powstrzymać ślinotoku 🙂 !

  5. Ola in the kitchen napisał/a:

    Wygląda niesamowicie tak soczyście i delikatnie 😀 mniamm

  6. Dzikowiec napisał/a:

    Niesamowicie wygląda Twoje danie. Trzymam kciuki za konkurs!

  7. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Idealny na niedzielny obiad:)

  8. skoraq cooks napisał/a:

    Ależ Ci się pięknie upiekł ten kurczak 🙂

  9. ladylaura. napisał/a:

    Obiad doskonały.

  10. studentka na diecie napisał/a:

    Musze spróbować tego smalczyku 😀 Taki kawałek białego mięska z kurczaczka z chrupiącą skórką – mmm…rozpływam się 😉

  11. Majana napisał/a:

    Kurczaczek wygląda przepysznie! Mięciutki i soczysty.:)
    Pozdrowienia serdeczne

    Ps. Nie zapomnij przysłać linków.

  12. Patyska napisał/a:

    Genialny…

  13. judik napisał/a:

    Pysznie podany!! 🙂

  14. Ssswsd napisał/a:

    przepysznie wygląda !!

  15. My simple cuisine napisał/a:

    Wyglada przepysznie i bardzo soczyscie 🙂

  16. Magda C. napisał/a:

    Obłędnie wygląda ten kurczak! Idealny obiad dla mnie 🙂

  17. iza napisał/a:

    woow genialnie wygląda!!!

  18. napiecyku napisał/a:

    Pyszny maiłaś obiadek, tylko raz robiłam takiego kurczaka, zniechęca mnie czas pieczenia:))

    • Natalia napisał/a:

      Eee samo się przecież piecze 😉 A tak serio, to jest to raczej danie weekendowe, kiedy jesteśmy w domu

  19. Podziwiam, zrobić faszerowanego kurczaka to nie lada wyczyn 🙂

  20. Agnieszka napisał/a:

    Kurczak jak z obrazka. Nigdy nie robiłam całego kurczaka, a tym bardziej go nie faszerowałam. Ale kiedyś zrobię jak będzie więcej ludzi w domu:) (czyt. jakaś domowa imprezka).

  21. Małgosia napisał/a:

    Rzeczywiście wygląda smakowicie 🙂

  22. JustInka napisał/a:

    Piękny Ci ten kurak wyszedł! Ja lubię jak się piecze i potem go kroić 🙂 Cudownie się zarumienił.

  23. Sosna napisał/a:

    Przepięknie się prezentuje, uwielbiam pieczonego z farszem, ale mam ochotę na niego *.*

  24. Pyszny z piękną złocistą skórką. Życzę powodzenia w konkursie, pozdrawiam 🙂

  25. Majana napisał/a:

    Pysznie się prezentuje ten kurczaczek Natalio!:)

  26. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Chodzi za mną faszerowany kurczak. Przymierzam się do zrobienia. Myślę, że wreszcie dojrzałam. Twój przepis mnie mobilizuje. Mam nadzieję wreszcie go zrobić. Pięknie „podałaś” swojego kurczaka. Pozdrawiam 🙂

  27. Maria napisał/a:

    Kurczak w piekarniku , zaraz będziemy kosztować 🙂 zapach piękny, „na oko” będzie chrupiący 🙂 jakoś poszłam w ciemno w pani przepis , wszystkie wcześniejsze okazały sie strzałem w 10 ! pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)