Tarta orzechowaTarta orzechowa to ciasto, które miałam okazję upiec na niedawnych warsztatach pieczeniowych z Kasią. Bardzo przypomina wielkanocny mazurek. Jej farsz to praktycznie same orzechy, co wprawia wszystkich smakoszy chrupiących maleństw w euforię. Zdecydowanie najsmaczniejsza jest, gdy użyjemy mieszanki różnych orzechów – nerkowca, włoskich, laskowych, migdałów, pekan, ziemnych, macadamia czy brazylijskich. Mój mąż oszalał na jej punkcie i od czasów warsztatów to jedno z jego ulubionych ciast. Tarta mi też bardzo przypadła do gustu, bo wypieki z orzechami lubię najbardziej.

Kruche ciasto:

  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
  • 1/5 szklanki cukru (50 g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa orzechowa:

  • 1/5 kostki do pieczenia Kasia (50 g)
  • 1 i 1/5 szklanki śmietanki 30% (300 ml)
  • 3/5 szklanki cukru (150 g)
  • 1/3 szklanki mąki (60 g)
  • 2 duże jajka
  • 350 g mieszanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca)

Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 25-26 cm (gdy nie ma wyjmowanego dna, można wyłożyć papierem). Wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać w misce, a następnie szybko zagnieść na elastyczne ciasto – możemy zrobić to także w malakserze. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm, a następnie wylepiamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy formę z  tartą na 20 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę orzechową. Około 2/3 orzechów należy posiekać pulsacyjnie w malakserze/blenderze, ale nie całkowicie na pył – powinny zostać także małe części orzechów. Pozostałą 1/3 zostawiamy w całości. Do rondla wsypujemy cukier, śmietankę i Kasię. Podgrzewamy. Gdy Kasia się całkowicie rozpuści, wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, by masa nie miała grudek i zgęstniała (gdy grudki się zdarzą wystarczy przetrzeć przez sito). Zdejmujemy rondel z ognia i mieszając masę mikserem, dodajemy najpierw po jednym jajku, a następnie posiekane orzechy. Lekko studzimy. Masę orzechową wlewamy do foremki ze schłodzonym ciastem. Posypujemy na wierzchu pozostałymi orzechami (unikajcie laskowych na wierzchu – jeśli nie zdejmiemy skórki to szybko zmieniają kolor na czarny). Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

A dzisiejszy wpis dedykuję mojej mamie, która jest jednym z najwierniejszych czytelników i ma dziś urodziny :*

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych