Pieczony w całości kurczak faszerowanyKurczak faszerowany, pieczony w całości to wyzwanie dla niejednego gospodarza. Jednak jak na wszystko, trzeba mieć na niego dobry sposób. Ja uzyskałam na kurczaku pyszną i chrupiącą skórkę z pomocą smalczyku Smakowita Pajda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że jest to tłuszcz wyłączenie roślinny, nie zawierający cholesterolu. Natłuszczone nią mięso zostało odpowiednio nawilżone, więc w środku pozostało soczyste. Dzięki farszowi z kaszy i ruszcie z marchewki uzyskamy obiad jednogarnkowy. Warto pamiętać, że dobrze przygotowany drób będzie nie tylko stanowił uroczysty obiad dla całej rodziny, ale pozostałe po nim pieczone kości doskonale nadają na rosół.

Składniki:

  • 1 kurczak bez podrobów o wadze ok. 1,6 kg
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 120 g kaszy gryczanej niepalonej (2/3 szklanki)
  • 3 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2/3 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka majeranku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek do dekoracji

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go dokładnie z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. W małym rondelku rozpuszczamy dwie łyżki smalczyku roślinnego. Smarujemy nim całego kurczaka – także w środku i zostawiamy na 20 minut.

W tym czasie przepłukaną kaszę gryczaną gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku. Na drugim palniku podsmażamy na jednej łyżce smalczyku pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie szklista. Odlewamy kaszę i dodajemy do niej podsmażoną cebulkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do kaszy. Całość solimy, pieprzymy i mieszamy. Farsz wkładamy do środka kurczaka. Otwór spinamy wykałaczkami – możemy też dodatkowo obwiązać sznurkiem.

Marchewki obieramy i kroimy w dość grube, 3-4 mm plastry. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Kurczaka układamy na marchewce piersiami do dołu. Na dno naczynia  – wlewamy 1/3 szklanki bulionu (lub wody). Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika (bez termoobiegu) na 45 minut. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, przekręcamy na drugą stronę (piersiami do góry) i ponownie nalewamy na dno 1/3 szklanki bulionu (wody). Pieczemy następne 45 minut. Aby kurczak był soczystszy, możemy w połowie drugiego pieczenia oblać go wytopionym sosem. Po upieczeniu kurczaka zostawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie możemy go posypać tymiankiem, pokroić na części i podać. Upieczone mięso możemy także polać sosem z dna naczynia.

Pieczony w całości kurczak faszerowany

Pieczony w całości kurczak faszerowany

Przepis na kurczaka faszerowanego bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych