Smakowity kurczak faszerowany

Pieczony w całości kurczak faszerowanyKurczak faszerowany, pieczony w całości to wyzwanie dla niejednego gospodarza. Jednak jak na wszystko, trzeba mieć na niego dobry sposób. Ja uzyskałam na kurczaku pyszną i chrupiącą skórkę z pomocą smalczyku Smakowita Pajda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że jest to tłuszcz wyłączenie roślinny, nie zawierający cholesterolu. Natłuszczone nią mięso zostało odpowiednio nawilżone, więc w środku pozostało soczyste. Dzięki farszowi z kaszy i ruszcie z marchewki uzyskamy obiad jednogarnkowy. Warto pamiętać, że dobrze przygotowany drób będzie nie tylko stanowił uroczysty obiad dla całej rodziny, ale pozostałe po nim pieczone kości doskonale nadają na rosół.

Składniki:

  • 1 kurczak bez podrobów o wadze ok. 1,6 kg
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 120 g kaszy gryczanej niepalonej (2/3 szklanki)
  • 3 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2/3 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka majeranku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek do dekoracji

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go dokładnie z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. W małym rondelku rozpuszczamy dwie łyżki smalczyku roślinnego. Smarujemy nim całego kurczaka – także w środku i zostawiamy na 20 minut.

W tym czasie przepłukaną kaszę gryczaną gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku. Na drugim palniku podsmażamy na jednej łyżce smalczyku pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie szklista. Odlewamy kaszę i dodajemy do niej podsmażoną cebulkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do kaszy. Całość solimy, pieprzymy i mieszamy. Farsz wkładamy do środka kurczaka. Otwór spinamy wykałaczkami – możemy też dodatkowo obwiązać sznurkiem.

Marchewki obieramy i kroimy w dość grube, 3-4 mm plastry. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Kurczaka układamy na marchewce piersiami do dołu. Na dno naczynia  – wlewamy 1/3 szklanki bulionu (lub wody). Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika (bez termoobiegu) na 45 minut. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, przekręcamy na drugą stronę (piersiami do góry) i ponownie nalewamy na dno 1/3 szklanki bulionu (wody). Pieczemy następne 45 minut. Aby kurczak był soczystszy, możemy w połowie drugiego pieczenia oblać go wytopionym sosem. Po upieczeniu kurczaka zostawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie możemy go posypać tymiankiem, pokroić na części i podać. Upieczone mięso możemy także polać sosem z dna naczynia.

Pieczony w całości kurczak faszerowany

Pieczony w całości kurczak faszerowany

Przepis na kurczaka faszerowanego bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

35 Odpowiedzi na Smakowity kurczak faszerowany

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    wygląda tak smacznie że najchętniej rzuciłabym się na niego już teraz 🙂 pycha!!

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ale smakowitości. Chociaż kaszę zamieniłabym na ziemniaczki:))

  3. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Całkiem zapomniałam o nadziewaniu kurczaka kaszą gryczaną. Uwielbiałam go kiedy przygotowywała go moja teściowa. Przepis się nie zachował więc tym chętniej skorzystam z Twojego. 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku moja pasja smaku napisał/a:

    Ojej wygląda tak bardzo apetycznie… Nie mogę powstrzymać ślinotoku 🙂 !

  5. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Wygląda niesamowicie tak soczyście i delikatnie 😀 mniamm

  6. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Niesamowicie wygląda Twoje danie. Trzymam kciuki za konkurs!

  7. Idealny na niedzielny obiad:)

  8. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Ależ Ci się pięknie upiekł ten kurczak 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Obiad doskonały.

  10. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Musze spróbować tego smalczyku 😀 Taki kawałek białego mięska z kurczaczka z chrupiącą skórką – mmm…rozpływam się 😉

  11. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Kurczaczek wygląda przepysznie! Mięciutki i soczysty.:)
    Pozdrowienia serdeczne

    Ps. Nie zapomnij przysłać linków.

  12. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Pysznie podany!! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Ssswsd napisał/a:

    przepysznie wygląda !!

  14. Natalia - Poezja Smaku My simple cuisine napisał/a:

    Wyglada przepysznie i bardzo soczyscie 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Obłędnie wygląda ten kurczak! Idealny obiad dla mnie 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    woow genialnie wygląda!!!

  17. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Pyszny maiłaś obiadek, tylko raz robiłam takiego kurczaka, zniechęca mnie czas pieczenia:))

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Eee samo się przecież piecze 😉 A tak serio, to jest to raczej danie weekendowe, kiedy jesteśmy w domu

  18. Podziwiam, zrobić faszerowanego kurczaka to nie lada wyczyn 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Kurczak jak z obrazka. Nigdy nie robiłam całego kurczaka, a tym bardziej go nie faszerowałam. Ale kiedyś zrobię jak będzie więcej ludzi w domu:) (czyt. jakaś domowa imprezka).

  20. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Rzeczywiście wygląda smakowicie 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Piękny Ci ten kurak wyszedł! Ja lubię jak się piecze i potem go kroić 🙂 Cudownie się zarumienił.

  22. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Przepięknie się prezentuje, uwielbiam pieczonego z farszem, ale mam ochotę na niego *.*

  23. Pyszny z piękną złocistą skórką. Życzę powodzenia w konkursie, pozdrawiam 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Pysznie się prezentuje ten kurczaczek Natalio!:)

  25. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Chodzi za mną faszerowany kurczak. Przymierzam się do zrobienia. Myślę, że wreszcie dojrzałam. Twój przepis mnie mobilizuje. Mam nadzieję wreszcie go zrobić. Pięknie “podałaś” swojego kurczaka. Pozdrawiam 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku Maria napisał/a:

    Kurczak w piekarniku , zaraz będziemy kosztować 🙂 zapach piękny, “na oko” będzie chrupiący 🙂 jakoś poszłam w ciemno w pani przepis , wszystkie wcześniejsze okazały sie strzałem w 10 ! pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)