Sernik bananowy Elvisa

Sernik bananowy ElvisaGdy mąż przytaszczył do domu kiść bananów od razu wiedziałam, że zrobię sernik bananowy. Marzył mi się taki od dłuższego czasu, choć kompletnie nie wiedziałam jak go ugryźć od kulinarnej strony. Objawienie przyszło nagle – kanapka Elvisa! Król Rock and Rolla – Elvis Presley uwielbiał kanapki z masłem orzechowym i dużą ilością bananów. Ja także zdecydowałam się połączyć banany z kremowym masłem orzechowym i efekt okazał się po prostu fan – tas – tycz – ny! Razem z cynamonowo-orzechowym spodem sernik smakuje bosko. Dzięki Elvis!

Składniki na spód:

  • 250 g ciasteczek pełnoziarnistych z orzechami
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sernik (wszystko w temperaturze pokojowej!*):

  • 1 kg mielonego sera (użyłam wiaderka z Piątnicy)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej

Składniki na spód rozdrabiamy w malakserze lub blenderze, a następnie powstałymi okruchami wylepiamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Banany miksujemy w malakserze / blenderze wraz ze śmietaną, masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym.

Teraz zadanie dla miksera. Do miski wkładamy ser oraz cukier, a następnie miksujemy na wolnych obrotach dodając masę bananowo-orzechową. Gdy będzie jednolita dodajemy po jednym jajku. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i miksujemy po raz ostatni. Tak przygotowaną masę wlewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Jednocześnie, na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub foremkę z wrzątkiem – para wodna będzie nawilżała sernik. Pieczemy około 65 minut w 170°C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut. Potem bardzo lekko uchylamy drzwiczki i studzimy. Następnie sernik bananowy musi spędzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Przed podaniem możemy udekorować go bananami i nitkami z karmelu.

Sernik bananowy Elvisa

Sernik bananowy Elvisa

* Aby sernik był gładki, należy wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem, aby ogrzały się.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

51 Odpowiedzi na Sernik bananowy Elvisa

  1. my simple cuisine napisał/a:

    Wyglada cudnie 🙂 swietny pomysl z tymi bananami w polaczeniu z maslem orzechowym 🙂

  2. Cakes By Ola napisał/a:

    Wow, sernik super, ale ten drewniany stojak BOSKI 🙂

  3. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    O nieee, a już miałam przechodzić na dietę. Przecież ja MUSZĘ zrobić taki sernik!

  4. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Sernik rewelacja, pięknie udekorowany, a fantastyczna patera dopełnia całości. Pozdrawiam 🙂

  5. AnnaA-G napisał/a:

    ależ on apetyczny:)

  6. dżemdżus napisał/a:

    No jak Elvisa to ja bardzo proszę, może to masło orzechowe nie jest moim faworytem, ale w tej masie serowej pewnie wyczuwalne jest minimalnie. Prześlicznie udekorowany i coś mi się wydaje że zagości u mnie na światecznym stole. Gdyby tylko mąż przytargał mi kiść bananów 😉

    • Natalia napisał/a:

      Jeśli przytarga to możesz śmiało robić – smak bananów dominuje, masło orzechowe jest mało wyczuwalne

  7. KuchAsia napisał/a:

    świetny pomysł!! :)naprawdę rewelacyjnie wygląda 🙂

  8. Małgosia napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie. Lubię połączenie bananów z masłem orzechowym. Jeszcze sos czekoladowy do tego poproszę 😀

    • Natalia napisał/a:

      Ten ozdobiłam karmelem i chyba będzie zbyt słodko, ale zamiast karmelu sos czekoladowy będzie pasował 🙂

  9. JustInka napisał/a:

    Mniam. Sama nie wiem co by tu napisać, ale wiesz, nie wpadłabym na połączenie sernika z bananami, a jak tu patrze, to myślę, że są dla siebie stworzone!

  10. Magda C. napisał/a:

    Przepiękny!!! Genialny pomysł, muszę spróbować 🙂

  11. Taki sernik to z miłą chęcią bym zjadła, bez najmniejszych wyrzutów sumienia ; )

  12. judik napisał/a:

    Aż się boję tego jaki musiał być pyszny!

  13. ladylaura. napisał/a:

    Piękna dekoracja i smak musiał być obłędny,czy te banany w cieście po dłuższym przechowywaniu nie ciemnieją?.

    • Natalia napisał/a:

      Sernik był jedzony przez 4 dni i przez ten czas nie ciemniał i wcale nie zmienił koloru. Natomiast dekorację z bananów – tak jak napisałam w przepisie należy wykonać przed podaniem. Jeśli z jakiś powodów nie możemy, warto skropić pokrojonego banana sokiem z cytryny i dopiero ułożyć na serniku – nie straci koloru przez około dwa dni 🙂

  14. Patyska napisał/a:

    Patrzę na to cudo i zastanawiam się, co Ci do domu przytaszczyć ;D

  15. Majana napisał/a:

    Ach ten Elvis 😉
    Piękny jest ten serniczek. Pozdrawiam 🙂

  16. Pan Deserek :) napisał/a:

    No i narobiłaś mi smaku tym sernikiem ;)))

  17. Anita napisał/a:

    Fantastyczne egzotyczne smaki. Raj dla podniebienia:)

  18. mojeprzepisy.pl napisał/a:

    Smakowicie wygląda, przyciąga uwagę 🙂

  19. Paulina napisał/a:

    Ha! Jedno z moich ulubionych połączeń! Banan i masło orzechowe to zawsze strzał w 10! Oby tylko nie spotkał nikogo taki koniec jak elvisa ;P

    Myślałam, że sernik ściemnieje przez dodatek bananów, ale prezentuje się znakomicie. Wskakuje na listę do zrobienia 😉

  20. Anna napisał/a:

    MNIAAAM!!!!

  21. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Absolutnie doskonałe połączenie! Serniczek wygląda cudnie!!!

  22. studentka na diecie napisał/a:

    Świetnie wygląda ten serniczek, muszę się w końcu wziąć za taki bananowy 🙂 I jeszcze masło orzechowe do tego….mmm pycha 😉

  23. studentka na diecie napisał/a:

    Świetnie wygląda ten serniczek, muszę się w końcu wziąć za taki bananowy 🙂

  24. Lady housewife napisał/a:

    Sernik wyglada wspaniale, zapewne smakuje jeszcze lepiej.. Chyba sama orzytaszcze te kisc bananow 😉

  25. Salvador Dali napisał/a:

    bananowy?! ?! ^^ 😀 jejku.. to musi byc cudo..
    A ty go jeszcze tak ładnie pooodałaś!!!

  26. magma napisał/a:

    wygląda rewelacyjnie:) uwielbia serniki, chętnie bym taki zjadła:)

  27. Ola in the kitchen napisał/a:

    Dostałam ślinotoku 😀 Ten serniczek to mistrzostwo!

  28. wedelka napisał/a:

    Bananowego sernika jeszcze nie miałam okazji próbować. Zapowiada się ciekawie 🙂

  29. Łucja napisał/a:

    Natalio ten sernik jest fantastyczny – jak zresztą sama go określiłaś 😉 upiekę na najbliższe święta, chyba że nie wytrzymam i zrobię szybciej 🙂

  30. KucharzyTrzech napisał/a:

    Jest obłędny!!!

  31. Ervisha napisał/a:

    Taki sernik to dla mnie nowość, ale wygląda cudnie 🙂

  32. Absolutnie doskonały, nigdy bym nie skojarzyła z Elvis’em. Cudny, to mało powiedziane 🙂

  33. zjedz_mnie napisał/a:

    Elvis ma swój udział, fakt, ale kto przytargał w końcu te banany? 🙂 Bardzo fajny serniczek 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Masz rację, gdyby Marek nie wpadł na pomysł by kupić banany (i to w pokaźnej ilości) – sernika by nie było 😀

  34. Pyszny serniczek wymyśliłaś i upiekłaś 🙂 Prezentuje się wspaniale

  35. iza napisał/a:

    rewelacyjny

  36. Agnieszka napisał/a:

    Piękny!!!! Jeśli tak smakuj jak wygląda to musi to być obłędny smak!

  37. lutka40 napisał/a:

    Elvis z chmurek wyskakuje pewnie za taką doskonałością

  38. ELA.M napisał/a:

    Wygląda bardzo smakowicie:)

  39. Pati napisał/a:

    Zdjęcie sernika niesamowicie apetyczne! I ta plątanina nitek z cukru… Cudownie!

  40. cukrowa wrozka napisał/a:

    Już sam bananowy jest pyszny, ale z masłem orzechowym..to dopiero musi być cudowne <3

  41. Halina napisał/a:

    Poszukując inspiracji już trzeci raz natknęłam się na tego serniczka. Jest bardzo piękny – gratuluję.
    Efektu specjalnego dodaje wspaniała drewniana patera.
    Serdeczności 🙂

  42. Sosna napisał/a:

    Przepiękny *.*

  43. michal_9211 napisał/a:

    Mój sernik bananowy, jednak zdecydowałem się na wersję bez spodu 🙂

  44. Antena napisał/a:

    Pyszny i super łatwy. Moja wersja była bez masła orzechowego i na spodzie z płatków owsianych. Wersja bardziej fit ale mniam, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)