Sernik Kinder Bueno® to wypiek inspirowany moim ulubionym kupnym słodyczem. Jest intensywnie orzechowy, lekko mazisty, słodki, raczej bardziej zwarty niż piankowy. Jeśli lubicie serniki i smak laskowego orzecha to na pewno przypadnie Wam do gustu. U mnie doskonale się sprawdził do gorzkiej kawy.
Spód:
- 200 g herbatników
- 75 g miękkiego masła
- 1 batonik Kinder Bueno (podwójny)
Masa serowa:
- 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu (lub bardzo gęstego sera „wiaderkowego”)
- ½ szklanki cukru trzcinowego (lub ciut więcej gdy mamy kwaśny ser)
- 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
- 6 płaskich łyżek masła z orzechów laskowych (są np. w Rossmann)*
- 6 mniejszych (s/m) lub 5 dużych jajek (xl)
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- szczypta soli
Polewa:
- 1 czekolada z całymi orzechami laskowymi (ok. 100 g)
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- opcjonalnie: batonik do dekoracji (ja nie dawałam)
Spód: Herbatniki, masło i batonik rozdrabniamy w malakserze lub robocie kuchennym. Powstałymi okruchami wykładamy spód i boki tortownicy o średnicy ok. 24 cm (boki do ok. 4/5 wysokości). Ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-190°C przez ok. 12 minut.
Masa serowa: Masę serową można przygotować mikserem lub utrzeć łyżką – nie powinniśmy jej napowietrzać, więc używamy tylko niskich obrotów miksera lub mieszamy ręcznie. Miksujemy twaróg wraz z cukrem, solą, mąką ziemniaczaną i masłem orzechowym. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Na końcu cienką strużką wlewamy śmietankę. Masę serową wylewamy na podpieczony spód (najlepiej nie bezpośrednio – ja trzymam nad spodem odwróconą łyżkę i na nią powoli wlewam masę). Ruszt piekarnika przekładamy na dolny poziom. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy na dolnym poziomie przez 65-70 minut. Po tym czasie zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku i jeszcze 10 przy uchylonym.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką na małej mocy palnika kuchenki elektrycznej (ok. „2”) lub na małej mocy mikrofalówki lub w kąpieli wodnej. Polewamy jeszcze ciepły sernik. Wystudzony sernik Kinder Bueno wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
* masło fistaszkowe niestety nie da takiego efektu, szukajmy tego z orzechów laskowych
Zrobiła Pani coś co się powtarza niemal w każdym przepisie sernika, a po Pani to się więcej oczekuje, mianowicie tendencyjny spód z herbatników, zamiast wymieszać zmielone orzechy laskowe z jajkiem i batonikiem Kinder Bueno, zapiec, wylać przygotowane ciasto sernikowe, upiec . Ostudzony sernik posypać pokruszonymi uprażonymi orzechami laskowymi i polać polewą. Czy nie powstałby wyróżniający się na blogach kulinarnych sernik „Kinder Bueno”?
Nie spotkałam dotąd na żadnym blogu sernika z masłem z orzechów laskowych lub z takim składem – chętnie poznam. Dzięki paście z orzechów laskowych sernik jest intensywnie laskowy – nie ma potrzeby większej ilości orzechów niż te w polewie i w serniku – orzechy w spodzie to już było zbyt dużo (ale raczej Pani nie próbowała przepisu, wiec skąd miałaby to wiedzieć?). Spód ma poza tym naśladować kruchy wafelek w Bueno – on nie jest orzechowy. Jeśli szuka Pani orzechowego spodu, to owszem są na blogu takie serniki. Nie wiem kto oczekuje po mnie „więcej” i dlaczego? Zawsze może Pani modyfikować przepis pod swoje gusta 🙂
W jakich proporcjach?
Z Pani przepisów niejednokrotnie korzystam. Masa serowa z dodatkiem masła z orzechów laskowych jest bardzo smaczna i ją bardzo lubię. Proszę zauważyć, że blogów jest niezliczona ilość, a za tym idzie powtarzalność przepisów, szczególnie na serniki. Nie ukrywam, że w Pani przepisach zauważalna jest indywidualność, dlatego oczekiwałam , że w przepisie na „Sernik Kinder Bueno” znajdę odmienność. Proszę zauważyć, że smaki warstw ciasta łączą się w ustach i rozpływają po podniebieniu. Zgodzimy się, że w przepisie dobieramy składniki, żeby uzyskać zamierzony smak (w przypadku sernika Kinder Bueno – orzechów laskowych) – nie zaś sernik-baton z kruchym wafelkiem (delikatnym i wydający przyjemny odgłos przy ugryzieniu), który ma „naśladować”-zastąpić tendencyjny powtarzany spód z herbatników . W kwestii spodu z orzechów – uwielbiam ten smak i wyjątkowy zapach, który roznosi się podczas pieczenia, a gdy doda się jeszcze kawałki orzechów i odpowiednio upiecze, to sernik z tradycyjną masą serową oblany polewą ostatecznie w smaku przywoła wspomnienie batonika Kinder Bueno, jeśli z tym zamiarem zostanie podany. Zachęcam Panią do spróbowania.
Wypróbowaliśmy pani przepis i wyszedł bardzo dobrze. Już w momencie przygotowania składników leciała ślinka. Bardzo lubimy serniki no i orzechy. Ciekawe połączenie. Na pewno zrobimy ten sernik jeszcze raz!
wygląda smakowicie, na pewno wyprobuje 🙂 Pani blog to jest moje kulinarne odkrycie , mój ulubiony zaraz za „kwestia smaku” <3
Ale miło mi to słyszeć, dziękuję!
Dzień dobry 🙂 chcę użyć klasycznego masła orzechowego, czy jeśli to nie będzie to z orzechów laskowych to wpłynie to tylko na smak czy konsystencje tez?
Tylko smak
Dlaczego popękał ? 🙁
Może użyto wysokich obrotów miksera? Sernik pęka jak rośnie i gwałtowanie opada. Nie używamy też termoobiegu. Gdy w naszym piekarniku serniki zawsze pękają to warto piec z parą wodną (umieszczać w środku naczynie z wrzątkiem). Polewa powinna zakryć pęknięcia i nie będzie nic widać 🙂
Wygląda obłędnie! jak z restauracji i to tej z wyższej półki! Gdybym miała takie zdolności kulinarne, pewnie bym się jego podjęła, ale już widzę, że to ponad moje siły haha 😀
W weekend spróbuje tego przepisu. Nie wiem czy uda się, ale spróbować warto. Blog naprawdę super. Z chęcią polecę znajomym.
Czy trzeba smarować czymś blaszkę przed wyłożeniem ciastek?
Najlepszy Sernik jaki jadłam. Mój mąż go uwielbia. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo rodzina tak szybko go pochłonęła. Puszysty, lekki jeszcze mi się nie zdążyło żeby opadł czy nie wyszedł uwielbiam Pani przepisy i ciągle z nich korzystam.
Dzień dobry – czy ten krem z orzechów kupuje się w wersji bez cukru czy taki krem słodki może byc ?
Szukałem kiedyś przepisu na kinder bueno, bo kinder country już robiłem i mnie zachwycił i byłem ciekawy, czy bueno też można zrobić, ale widzę, ze tutaj jest dużo więcej roboty i nie wiem, czy ja – amator – podołam 😀
Czy mozna uzyc serka Philadelphia?
Pyszny serniczek. I mega wysoki. Ledwo masa serowa zmieściła mi się do formy.
Następnym razem zrobię w troszkę większej tortownicy.
Polecam.
Pani Natalio, już kolejny raz wygrywam nie pisany konkurs na najlepsze świąteczne ciasto. Dziękuję, oczywiście wszystkim później grzecznie wysyłam linki do Pani strony. A ten sernik w szczególności wszystkim smakuje, chapeau bas!
Ale miło, dziękuję!
Czy śmietanka do masy ma być uht ?
Dzień dobry, czy „Masło z orzechów laskowych” to ten sam produkt co pasta z orzechów laskowych 100%?