Sernik Kinder Bueno® to wypiek inspirowany moim ulubionym kupnym słodyczem. Jest intensywnie orzechowy, lekko mazisty, słodki, raczej bardziej zwarty niż piankowy. Jeśli lubicie serniki i smak laskowego orzecha to na pewno przypadnie Wam do gustu. U mnie doskonale się sprawdził do gorzkiej kawy.

Sernik Kinder BuenoSpód:

  • 200 g herbatników
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 batonik Kinder Bueno (podwójny)

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu (lub bardzo gęstego sera „wiaderkowego”)
  • ½ szklanki cukru trzcinowego (lub ciut więcej gdy mamy kwaśny ser)
  • 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 6 płaskich łyżek masła z orzechów laskowych (są np. w Rossmann)*
  • 6 mniejszych (s/m) lub 5 dużych jajek (xl)
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1 czekolada z całymi orzechami laskowymi (ok. 100 g)
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • opcjonalnie: batonik do dekoracji (ja nie dawałam)

Spód: Herbatniki, masło i batonik rozdrabniamy w malakserze lub robocie kuchennym. Powstałymi okruchami wykładamy spód i boki tortownicy o średnicy ok. 24 cm (boki do ok. 4/5 wysokości). Ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-190°C przez ok. 12 minut.

Masa serowa: Masę serową można przygotować mikserem lub utrzeć łyżką – nie powinniśmy jej napowietrzać, więc używamy tylko niskich obrotów miksera lub mieszamy ręcznie. Miksujemy twaróg wraz z cukrem, solą, mąką ziemniaczaną i masłem orzechowym. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Na końcu cienką strużką wlewamy śmietankę. Masę serową wylewamy na podpieczony spód (najlepiej nie bezpośrednio – ja trzymam nad spodem odwróconą łyżkę i na nią powoli wlewam masę). Ruszt piekarnika przekładamy na dolny poziom. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy na dolnym poziomie przez 65-70 minut. Po tym czasie zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku i jeszcze 10 przy uchylonym.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką na małej mocy palnika kuchenki elektrycznej (ok. „2”) lub na małej mocy mikrofalówki lub w kąpieli wodnej. Polewamy jeszcze ciepły sernik. Wystudzony sernik Kinder Bueno wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.

* masło fistaszkowe niestety nie da takiego efektu, szukajmy tego z orzechów laskowych

Sernik Kinder Bueno

Sernik Kinder Bueno

Sernik Kinder Bueno

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!