Sernik bananowy ElvisaGdy mąż przytaszczył do domu kiść bananów od razu wiedziałam, że zrobię sernik bananowy. Marzył mi się taki od dłuższego czasu, choć kompletnie nie wiedziałam jak go ugryźć od kulinarnej strony. Objawienie przyszło nagle – kanapka Elvisa! Król Rock and Rolla – Elvis Presley uwielbiał kanapki z masłem orzechowym i dużą ilością bananów. Ja także zdecydowałam się połączyć banany z kremowym masłem orzechowym i efekt okazał się po prostu fan – tas – tycz – ny! Razem z cynamonowo-orzechowym spodem sernik smakuje bosko. Dzięki Elvis!

Składniki na spód:

  • 250 g ciasteczek pełnoziarnistych z orzechami
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sernik (wszystko w temperaturze pokojowej!*):

  • 1 kg mielonego sera (użyłam wiaderka z Piątnicy)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej

Składniki na spód rozdrabiamy w malakserze lub blenderze, a następnie powstałymi okruchami wylepiamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Banany miksujemy w malakserze / blenderze wraz ze śmietaną, masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym.

Teraz zadanie dla miksera. Do miski wkładamy ser oraz cukier, a następnie miksujemy na wolnych obrotach dodając masę bananowo-orzechową. Gdy będzie jednolita dodajemy po jednym jajku. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i miksujemy po raz ostatni. Tak przygotowaną masę wlewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Jednocześnie, na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub foremkę z wrzątkiem – para wodna będzie nawilżała sernik. Pieczemy około 65 minut w 170°C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut. Potem bardzo lekko uchylamy drzwiczki i studzimy. Następnie sernik bananowy musi spędzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Przed podaniem możemy udekorować go bananami i nitkami z karmelu.

Sernik bananowy Elvisa

Sernik bananowy Elvisa

* Aby sernik był gładki, należy wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem, aby ogrzały się.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!