Gdy mąż przytaszczył do domu kiść bananów od razu wiedziałam, że zrobię sernik bananowy. Marzył mi się taki od dłuższego czasu, choć kompletnie nie wiedziałam jak go ugryźć od kulinarnej strony. Objawienie przyszło nagle – kanapka Elvisa! Król Rock and Rolla – Elvis Presley uwielbiał kanapki z masłem orzechowym i dużą ilością bananów. Ja także zdecydowałam się połączyć banany z kremowym masłem orzechowym i efekt okazał się po prostu fan – tas – tycz – ny! Razem z cynamonowo-orzechowym spodem sernik smakuje bosko. Dzięki Elvis!
Składniki na spód:
- 250 g ciasteczek pełnoziarnistych z orzechami
- 80 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Sernik (wszystko w temperaturze pokojowej!*):
- 1 kg mielonego sera (użyłam wiaderka z Piątnicy)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3 duże, dojrzałe banany
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
Składniki na spód rozdrabiamy w malakserze lub blenderze, a następnie powstałymi okruchami wylepiamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Banany miksujemy w malakserze / blenderze wraz ze śmietaną, masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym.
Teraz zadanie dla miksera. Do miski wkładamy ser oraz cukier, a następnie miksujemy na wolnych obrotach dodając masę bananowo-orzechową. Gdy będzie jednolita dodajemy po jednym jajku. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i miksujemy po raz ostatni. Tak przygotowaną masę wlewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Jednocześnie, na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub foremkę z wrzątkiem – para wodna będzie nawilżała sernik. Pieczemy około 65 minut w 170°C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut. Potem bardzo lekko uchylamy drzwiczki i studzimy. Następnie sernik bananowy musi spędzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Przed podaniem możemy udekorować go bananami i nitkami z karmelu.
* Aby sernik był gładki, należy wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem, aby ogrzały się.
Wyglada cudnie 🙂 swietny pomysl z tymi bananami w polaczeniu z maslem orzechowym 🙂
Wow, sernik super, ale ten drewniany stojak BOSKI 🙂
O nieee, a już miałam przechodzić na dietę. Przecież ja MUSZĘ zrobić taki sernik!
Sernik rewelacja, pięknie udekorowany, a fantastyczna patera dopełnia całości. Pozdrawiam 🙂
ależ on apetyczny:)
No jak Elvisa to ja bardzo proszę, może to masło orzechowe nie jest moim faworytem, ale w tej masie serowej pewnie wyczuwalne jest minimalnie. Prześlicznie udekorowany i coś mi się wydaje że zagości u mnie na światecznym stole. Gdyby tylko mąż przytargał mi kiść bananów 😉
Jeśli przytarga to możesz śmiało robić – smak bananów dominuje, masło orzechowe jest mało wyczuwalne
świetny pomysł!! :)naprawdę rewelacyjnie wygląda 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Lubię połączenie bananów z masłem orzechowym. Jeszcze sos czekoladowy do tego poproszę 😀
Ten ozdobiłam karmelem i chyba będzie zbyt słodko, ale zamiast karmelu sos czekoladowy będzie pasował 🙂
Mniam. Sama nie wiem co by tu napisać, ale wiesz, nie wpadłabym na połączenie sernika z bananami, a jak tu patrze, to myślę, że są dla siebie stworzone!
Przepiękny!!! Genialny pomysł, muszę spróbować 🙂
Taki sernik to z miłą chęcią bym zjadła, bez najmniejszych wyrzutów sumienia ; )
Aż się boję tego jaki musiał być pyszny!
Piękna dekoracja i smak musiał być obłędny,czy te banany w cieście po dłuższym przechowywaniu nie ciemnieją?.
Sernik był jedzony przez 4 dni i przez ten czas nie ciemniał i wcale nie zmienił koloru. Natomiast dekorację z bananów – tak jak napisałam w przepisie należy wykonać przed podaniem. Jeśli z jakiś powodów nie możemy, warto skropić pokrojonego banana sokiem z cytryny i dopiero ułożyć na serniku – nie straci koloru przez około dwa dni 🙂
Patrzę na to cudo i zastanawiam się, co Ci do domu przytaszczyć ;D
Jeśli będą to banany to już wiesz co z nimi zrobię 😉
Ach ten Elvis 😉
Piękny jest ten serniczek. Pozdrawiam 🙂
No i narobiłaś mi smaku tym sernikiem ;)))
Fantastyczne egzotyczne smaki. Raj dla podniebienia:)
Smakowicie wygląda, przyciąga uwagę 🙂
Ha! Jedno z moich ulubionych połączeń! Banan i masło orzechowe to zawsze strzał w 10! Oby tylko nie spotkał nikogo taki koniec jak elvisa ;P
Myślałam, że sernik ściemnieje przez dodatek bananów, ale prezentuje się znakomicie. Wskakuje na listę do zrobienia 😉
MNIAAAM!!!!
Absolutnie doskonałe połączenie! Serniczek wygląda cudnie!!!
Świetnie wygląda ten serniczek, muszę się w końcu wziąć za taki bananowy 🙂 I jeszcze masło orzechowe do tego….mmm pycha 😉
Świetnie wygląda ten serniczek, muszę się w końcu wziąć za taki bananowy 🙂
Sernik wyglada wspaniale, zapewne smakuje jeszcze lepiej.. Chyba sama orzytaszcze te kisc bananow 😉
bananowy?! ?! ^^ 😀 jejku.. to musi byc cudo..
A ty go jeszcze tak ładnie pooodałaś!!!
wygląda rewelacyjnie:) uwielbia serniki, chętnie bym taki zjadła:)
Dostałam ślinotoku 😀 Ten serniczek to mistrzostwo!
Bananowego sernika jeszcze nie miałam okazji próbować. Zapowiada się ciekawie 🙂
Natalio ten sernik jest fantastyczny – jak zresztą sama go określiłaś 😉 upiekę na najbliższe święta, chyba że nie wytrzymam i zrobię szybciej 🙂
I upiekłam na święta 🙂 Jest boski, bardzo nam smakował i będziemy go piec częściej 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Jest obłędny!!!
Taki sernik to dla mnie nowość, ale wygląda cudnie 🙂
Absolutnie doskonały, nigdy bym nie skojarzyła z Elvis’em. Cudny, to mało powiedziane 🙂
Elvis ma swój udział, fakt, ale kto przytargał w końcu te banany? 🙂 Bardzo fajny serniczek 🙂
Masz rację, gdyby Marek nie wpadł na pomysł by kupić banany (i to w pokaźnej ilości) – sernika by nie było 😀
Pyszny serniczek wymyśliłaś i upiekłaś 🙂 Prezentuje się wspaniale
rewelacyjny
Piękny!!!! Jeśli tak smakuj jak wygląda to musi to być obłędny smak!
Elvis z chmurek wyskakuje pewnie za taką doskonałością
Wygląda bardzo smakowicie:)
Zdjęcie sernika niesamowicie apetyczne! I ta plątanina nitek z cukru… Cudownie!
Już sam bananowy jest pyszny, ale z masłem orzechowym..to dopiero musi być cudowne <3
Poszukując inspiracji już trzeci raz natknęłam się na tego serniczka. Jest bardzo piękny – gratuluję.
Efektu specjalnego dodaje wspaniała drewniana patera.
Serdeczności 🙂
Przepiękny *.*
Mój sernik bananowy, jednak zdecydowałem się na wersję bez spodu 🙂
Pyszny i super łatwy. Moja wersja była bez masła orzechowego i na spodzie z płatków owsianych. Wersja bardziej fit ale mniam, mniam 🙂