Schab po cygańsku

Schab po cygańskuWielu osobom brakuje pomysłów na przyrządzanie schabu. Gdy rozbiliśmy kotlety na schabowe, a nie do końca mamy ochotę je jeść, polecam schab po cygańsku. To zupełna inna forma podania tego mięsa. To danie bardzo ekonomiczne – ze składników, które będą w większości domów – na dodatek nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Smakuje inaczej niż tradycyjne kotlety – majonez po długiej obróbce cieplnej tworzy pyszny sos. Od kilku lat robię to danie regularnie 🙂 Wiem, że wygląda mało apetycznie, ale uwierzcie mi na słowo, że nadrabia smakiem. Podaję porcję na 3-4 osoby.

Składniki:

  • 3-5 plasterków schabu (w zależności od tego jak bardzo jesteśmy głodni – pamiętajmy, że podczas pieczenia schab się skurczy)
  • 3-4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub tymianku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • ok. 5 łyżek startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Potrzebujemy dużego naczynia żaroodpornego. W nim będziemy piec wszystkie składniki. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (jeśli mamy szatkownicę do warzyw zajmie nam to minutę).  Układamy je równomiernie na dnie naczynia. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją także na  plasterki (lub półplasterki). Rozkładamy na marchewce. Warzywa posypujemy papryką i ziołami. Schab rozbijamy bardzo cienko jak na schabowe – delikatnie solimy, pieprzymy i układamy na warzywach. Schab smarujemy 3-4 łyżkami majonezu (ja używam light) – tak, aby cały był nim przykryty. Następnie posypujemy tartym żółtym serem.

Schab po cygańsku

Teraz naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 190ºC (lub 180ºC z termoobiegiem) przez 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy z wierzchu folię i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru. Schab po cygańsku podajemy samodzielnie lub z ryżem albo pieczonymi ziemniakami.

Schab po cygańsku


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

58 Odpowiedzi na Schab po cygańsku

  1. ewa ruszkowska napisał/a:

    Nie jadłam takiedo dania ale wygląda apetycznie!

    • Marzena napisał/a:

      Dzisiaj wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że jest rewelacyjny. Schab w całkowicie innej odsłonie. Na pewno na stałe zagości w moim menu 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Super, cieszę się 🙂

    • PSH napisał/a:

      dobre danie dla kulinarnych idiotow (do których jeszcze się zaliczam), banalnie proste. Proponuje ulepszenie:
      tuż przed podaniem schab ukladac na kromkach chleba obranych ze skórki, skroplonych sosem z powstałej pieczeni. Wrzucilem tez troche sera plesniowego, pasuje idealnie.

    • Asia napisał/a:

      Wyszło pyszne,miekkie mięso. Kolor nie ma znaczenia. Cała rodzina się zajadala. Niedługo znów zrobię

  2. mojetworyprzetwory napisał/a:

    WoW! Wygląda bardzo, bardzo apetycznie!

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Widziałam ten post już kilka dni temu, coś blokowało mi się przy dodaniu komentarza, ale może teraz się uda 🙂 Od tamtej pory ten schab nie daje mi spać spokojnie, jest po prostu fantastyczny!

    • Natalia napisał/a:

      Coś może platforma wariuje 🙁 A schab naprawdę polecam – szybko się robi (niestety długo piecze), a smak jest zupełnie inny niż znane wszystkim schabowe 🙂 Ja uwielbiam sosik, który samoistnie powstaje z majonezu i sera 🙂

  4. Iza napisał/a:

    bardzo apetycznie wygląda ;)))

  5. Aga napisał/a:

    Polecam! bardzo dobre, łatwe do wykonania, chociaż długo się piecze to nie wymaga specjalnego zaangażowania.

  6. Pawel napisał/a:

    Zaraz sie biore za robienie tego:),ciekaw jestem jak by dodal pieczarki,czy nie popsuje smaku?

  7. biciu napisał/a:

    właśnie go wsadzam do piekarnika 🙂 myślę że będzie pyszny.

  8. Hania napisał/a:

    Polecam ! Robię go już drugi raz , super alternatywa dla typowego schabowego 🙂

  9. Dzikowiec napisał/a:

    Kochana, przede mną dosyć spora impreza i zamierzam podać gościom Twój schab po cygańsku. Wygląda znakomicie, mam nadzieję, że wszystko się uda. Dam znać jak smakowało 🙂

  10. Dzikowiec napisał/a:

    Natalko, schab wyszedł obłędny. Co prawda moje zdjęcie pozostawia wiele do życzenia, ale nie było czasu 🙂 Zapraszam do mnie, ocenisz, czy może być :)) Dziękuję za wspaniały przepis. Buziaki

  11. Wiolka napisał/a:

    Danie wygląda super a szukam czegos nietypowego na imprezke rodzinna, mam pytanie, bo potrzebuję zrobić porcję 2-3 razy większą, a tak dużego naczynia nie posiadam, mozna warstwy ukladac na sobie np. 2 razy, czy lepiej zrobić to np. na blasze?

  12. Robur napisał/a:

    Dzięki. Naprawdę dobre, wspaniałe pole do twórczych modyfikacji. Np ser można dać innego typu (jakiś twardy, ew. camembert), strach myśleć jakie to dobre może być 😉 Następnym razem dodam mniej majonezu, bo mój był strasznie słony i nastąpiło lekkie przegięcie odnośnie smaku i ilości tłuszczu. Myślę też o dodaniu na talerzu już, kilku listków pietruszki.
    Jeszcze raz Ci dziękuję i Smacznego wszystkim.

  13. Wojtek napisał/a:

    Właśnie powędrował do piekarnika… Mam nadzieję, że będzie ok, bo zerwałem się wcześniej z pracy, żeby zrobić niespodziankę…

  14. Mariola napisał/a:

    Dzięki za przepis, jest rewelacyjny 🙂
    Moje chłopaki ,,schabowe” powiedzieli, że DOBRE!! Następnym razem marchew wymieszam z ziemniakami i serem posypię po zdjęciu folii. Nawet na zimno pycha.
    Robur ja dałam mały słoiczek light na dość duże naczynie, tak aby tylko przykryć schab.
    Sosik rzeczywiście wysmienity:-)

  15. Ewelina napisał/a:

    Przez przypadek natknęłam się na ten przepis, a że schabowe w normalnej panierce mi sie przejadły…. To teraz z pewnością częściej będzie schab po cygańsku 😀 Przepis rewelka ! Dzisiaj wypróbowany i pomimo małej wpadki (zapomniałam o papryce;) ) wyszło super! Dlatego polecam innym 🙂 świetnie sie komponuje w połączeniu z surówką (pietruszka lub seler-korzeń+pomarańcz+sól+niewielka ilość majonezu).

  16. Franczeska napisał/a:

    Mój mąż tym schabikiem był zachwycony…

  17. NG napisał/a:

    Dziś robię ten schab po raz drugi na obiad – jest pyszny !

  18. anna napisał/a:

    Schab jest super,moja rodzina uwielbia to danie.

  19. kamil napisał/a:

    Banalnie proste i naprawde dobre danie 😉 jedno garnkowe to jest to co lubie ;D ja jeszcze dodalem ketchup z bazylia i oregano

  20. Aaanioł napisał/a:

    A mnie danie nie zachwyciło. Cebula jest uduszona, a nie upieczona, jędrna, jakby półsurowa, niedobra. Schab jest co prawda miękki, ale zmienił kolor na siny- nieapetyczny. Smaczny są jedynie ser i marchewka. Nie polecam.

    • Natalia napisał/a:

      Danie smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjne schabowe, może nie przypaść do gustu każdemu. A kolor? No cóż taki jest schab po upieczeniu 🙂

  21. zenon napisał/a:

    jakiego sera mozna uzyc by sie tak nie przypalil jak np. gouda ??

  22. Emi napisał/a:

    Czy naczynie w którym będziemy piec , trzeba posmarować jakimś tłuszczem np. oliwą?

  23. Kamil napisał/a:

    Polecam!!! ja jeszcze dodałem na warzywa trochę ketchupu .Po upieczeniu powstał super sosik 😉

  24. Zuzia napisał/a:

    Zrobilam na nasza rocznice. Super wyszedl i strasznie nam smakowal 🙂 W ogole lubie takie polaczenie (robilam kurczaka pod porami z takim samym sosem wczesniej). Dziekuje 🙂

  25. Ewcia ;) napisał/a:

    Bardzo ciekawe danie i w dodatku proste !!! W sam raz na obiad. Myśle,że je jutro zrobię z ziemniaczkami.

  26. Ewcia ;) napisał/a:

    Mi nie smakowało! No po prostu nie moje gusta smakowe.

  27. Juditt napisał/a:

    Jak uważacie mogę dodać ser feta na górna warstwę ?

  28. dorotaxf napisał/a:

    Mmmmm,,,, Pycha! 🙂 zrobiłam po swojemu i plastry schabu przełożyłam marchewką i cebulą wcześniej wymieszanymi z ziołami. Zależało mi żeby schab przeszedł aromatem warzyw i przypraw. Udało się.

  29. alicja napisał/a:

    Schabik jest mega,został zapisany w moim przepiśniku także naprawde SUPER 🙂

  30. Marcin napisał/a:

    Bardzo smaczne. Jak na początkującego w kuchni wyszło wyśmienicie. Rodzinka była zachwycona. Polecam dodatkowo z pieczonymi ziemniakami w mundurach z piekarnika.

  31. aga napisał/a:

    robiłam wielokrotnie i gorąco polecam!!!

    dzisiaj spróbowałam z papryką wędzoną w proszku (firma Kotanyi dostępna bez problemu w sklepach) i wyszła jeszcze lepsza – polecam spróbować

  32. Bożenka napisał/a:

    Przepis fantastyczny. Przed chwilą wraz z mężem zakończyliśmy degustację:) Nawet mąż, który nie jest zwolennikiem marchewki jadł, aż jak to się mówi uszy mu się trzęsły:) dziękuję za inspirację obiadową i czekam na kolejne kulinarne cuda:)

  33. Kasia napisał/a:

    Dziękuję za przepis! 🙂 Pomysłowe i łatwe a do tego przepyszne. Za pierwszym razem nie miałam marchewki, więc wrzuciłam na spód ziemniaki. Mojemu facetowi tak smakowało, że poprosił o dokładkę, ale już nie było, bo mieliśmy małe naczynie do dyspozycji na dwoje. Dziś robię po raz 2gi ale mam już większe naczynie żaroodporne…. zapachy już się wydobywają z kuchenki 🙂 Będzie wyżerka. Polecam każdemu, tego trzeba spróbować!

  34. jakutka napisał/a:

    Rewelacja. Polecam, na świeżo i odgrzewane.

  35. MagdaH napisał/a:

    Polecam, bardzo dobre danie 🙂

  36. Patrycja napisał/a:

    Wygląda apetycznie! Jutro wypróbuje przepis :))

  37. Iwona napisał/a:

    Czy mięso trzeba rozklepać jak na schabowe?

  38. Iwona napisał/a:

    Ups, pobieżnie przeczytałam przepis nie wczytując się, hehe …. 😉 Ale dziękuję za szybką i konkretną odpowiedz…. 🙂

  39. monia napisał/a:

    Polecam wszystkim, którzy przygodę z kuchnią dopiero zaczynają, ten przepis nie może nie wyjść 🙂

  40. babka w formie napisał/a:

    zrobiłam, wyszedł pyszny, smakował całej rodzinie 😉
    pod marchewką ułożyłam jeszcze plastry surowych ziemniaków, żeby był prawdziwie jednogarnkowy 😉
    dziękuję za inspirację!

  41. Marcin napisał/a:

    Super przepis. Bardzo łatwe, ale zarazem pyszne danie do przygotowania.
    Rodzince smakowało bardzo. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)