Schab po cygańsku

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (21 głosów, średnia: 4,19 z 5)
Loading ... Loading ...

Schab po cygańskuWielu osobom brakuje pomysłów na przyrządzanie schabu. Gdy rozbiliśmy kotlety na schabowe, a nie do końca mamy ochotę je jeść, polecam schab po cygańsku. To zupełna inna forma podania tego mięsa. To danie bardzo ekonomiczne – ze składników, które będą w większości domów – na dodatek nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Smakuje inaczej niż tradycyjne kotlety – majonez po długiej obróbce cieplnej tworzy pyszny sos. Od kilku lat robię to danie regularnie :) Wiem, że wygląda mało apetycznie, ale uwierzcie mi na słowo, że nadrabia smakiem. Podaję porcję na 3-4 osoby.

Składniki:

  • 3-5 plasterków schabu (w zależności od tego jak bardzo jesteśmy głodni – pamiętajmy, że podczas pieczenia schab się skurczy)
  • 3-4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub tymianku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • ok. 5 łyżek startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Potrzebujemy dużego naczynia żaroodpornego. W nim będziemy piec wszystkie składniki. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (jeśli mamy szatkownicę do warzyw zajmie nam to minutę).  Układamy je równomiernie na dnie naczynia. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją także na  plasterki (lub półplasterki). Rozkładamy na marchewce. Warzywa posypujemy papryką i ziołami. Schab rozbijamy bardzo cienko jak na schabowe – delikatnie solimy, pieprzymy i układamy na warzywach. Schab smarujemy 3-4 łyżkami majonezu (ja używam light) – tak, aby cały był nim przykryty. Następnie posypujemy tartym żółtym serem.

Schab po cygańsku

Teraz naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 190ºC (lub 180ºC z termoobiegiem) przez 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy z wierzchu folię i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru. Schab po cygańsku podajemy samodzielnie lub z ryżem albo pieczonymi ziemniakami.

Schab po cygańsku

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

44 Odpowiedzi na Schab po cygańsku

  1. ewa ruszkowska napisał/a:

    Nie jadłam takiedo dania ale wygląda apetycznie!

    • Marzena napisał/a:

      Dzisiaj wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że jest rewelacyjny. Schab w całkowicie innej odsłonie. Na pewno na stałe zagości w moim menu :)

    • Natalia napisał/a:

      Super, cieszę się :)

    • PSH napisał/a:

      dobre danie dla kulinarnych idiotow (do których jeszcze się zaliczam), banalnie proste. Proponuje ulepszenie:
      tuż przed podaniem schab ukladac na kromkach chleba obranych ze skórki, skroplonych sosem z powstałej pieczeni. Wrzucilem tez troche sera plesniowego, pasuje idealnie.

  2. mojetworyprzetwory napisał/a:

    WoW! Wygląda bardzo, bardzo apetycznie!

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Widziałam ten post już kilka dni temu, coś blokowało mi się przy dodaniu komentarza, ale może teraz się uda :) Od tamtej pory ten schab nie daje mi spać spokojnie, jest po prostu fantastyczny!

    • Natalia napisał/a:

      Coś może platforma wariuje :( A schab naprawdę polecam – szybko się robi (niestety długo piecze), a smak jest zupełnie inny niż znane wszystkim schabowe :) Ja uwielbiam sosik, który samoistnie powstaje z majonezu i sera :)

  4. Iza napisał/a:

    bardzo apetycznie wygląda ;) ))

  5. Aga napisał/a:

    Polecam! bardzo dobre, łatwe do wykonania, chociaż długo się piecze to nie wymaga specjalnego zaangażowania.

  6. Pawel napisał/a:

    Zaraz sie biore za robienie tego:),ciekaw jestem jak by dodal pieczarki,czy nie popsuje smaku?

  7. biciu napisał/a:

    właśnie go wsadzam do piekarnika :) myślę że będzie pyszny.

  8. Hania napisał/a:

    Polecam ! Robię go już drugi raz , super alternatywa dla typowego schabowego :)

  9. Dzikowiec napisał/a:

    Kochana, przede mną dosyć spora impreza i zamierzam podać gościom Twój schab po cygańsku. Wygląda znakomicie, mam nadzieję, że wszystko się uda. Dam znać jak smakowało :)

  10. Dzikowiec napisał/a:

    Natalko, schab wyszedł obłędny. Co prawda moje zdjęcie pozostawia wiele do życzenia, ale nie było czasu :) Zapraszam do mnie, ocenisz, czy może być :) ) Dziękuję za wspaniały przepis. Buziaki

  11. Wiolka napisał/a:

    Danie wygląda super a szukam czegos nietypowego na imprezke rodzinna, mam pytanie, bo potrzebuję zrobić porcję 2-3 razy większą, a tak dużego naczynia nie posiadam, mozna warstwy ukladac na sobie np. 2 razy, czy lepiej zrobić to np. na blasze?

  12. Robur napisał/a:

    Dzięki. Naprawdę dobre, wspaniałe pole do twórczych modyfikacji. Np ser można dać innego typu (jakiś twardy, ew. camembert), strach myśleć jakie to dobre może być ;) Następnym razem dodam mniej majonezu, bo mój był strasznie słony i nastąpiło lekkie przegięcie odnośnie smaku i ilości tłuszczu. Myślę też o dodaniu na talerzu już, kilku listków pietruszki.
    Jeszcze raz Ci dziękuję i Smacznego wszystkim.

  13. Wojtek napisał/a:

    Właśnie powędrował do piekarnika… Mam nadzieję, że będzie ok, bo zerwałem się wcześniej z pracy, żeby zrobić niespodziankę…

  14. Mariola napisał/a:

    Dzięki za przepis, jest rewelacyjny :-)
    Moje chłopaki ,,schabowe” powiedzieli, że DOBRE!! Następnym razem marchew wymieszam z ziemniakami i serem posypię po zdjęciu folii. Nawet na zimno pycha.
    Robur ja dałam mały słoiczek light na dość duże naczynie, tak aby tylko przykryć schab.
    Sosik rzeczywiście wysmienity:-)

  15. Ewelina napisał/a:

    Przez przypadek natknęłam się na ten przepis, a że schabowe w normalnej panierce mi sie przejadły…. To teraz z pewnością częściej będzie schab po cygańsku :D Przepis rewelka ! Dzisiaj wypróbowany i pomimo małej wpadki (zapomniałam o papryce;) ) wyszło super! Dlatego polecam innym :) świetnie sie komponuje w połączeniu z surówką (pietruszka lub seler-korzeń+pomarańcz+sól+niewielka ilość majonezu).

  16. Franczeska napisał/a:

    Mój mąż tym schabikiem był zachwycony…

  17. NG napisał/a:

    Dziś robię ten schab po raz drugi na obiad – jest pyszny !

  18. anna napisał/a:

    Schab jest super,moja rodzina uwielbia to danie.

  19. kamil napisał/a:

    Banalnie proste i naprawde dobre danie ;) jedno garnkowe to jest to co lubie ;D ja jeszcze dodalem ketchup z bazylia i oregano

  20. Aaanioł napisał/a:

    A mnie danie nie zachwyciło. Cebula jest uduszona, a nie upieczona, jędrna, jakby półsurowa, niedobra. Schab jest co prawda miękki, ale zmienił kolor na siny- nieapetyczny. Smaczny są jedynie ser i marchewka. Nie polecam.

    • Natalia napisał/a:

      Danie smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjne schabowe, może nie przypaść do gustu każdemu. A kolor? No cóż taki jest schab po upieczeniu :)

  21. zenon napisał/a:

    jakiego sera mozna uzyc by sie tak nie przypalil jak np. gouda ??

  22. Emi napisał/a:

    Czy naczynie w którym będziemy piec , trzeba posmarować jakimś tłuszczem np. oliwą?

  23. Kamil napisał/a:

    Polecam!!! ja jeszcze dodałem na warzywa trochę ketchupu .Po upieczeniu powstał super sosik ;)

  24. Zuzia napisał/a:

    Zrobilam na nasza rocznice. Super wyszedl i strasznie nam smakowal :) W ogole lubie takie polaczenie (robilam kurczaka pod porami z takim samym sosem wczesniej). Dziekuje :)

  25. Ewcia ;) napisał/a:

    Bardzo ciekawe danie i w dodatku proste !!! W sam raz na obiad. Myśle,że je jutro zrobię z ziemniaczkami.

  26. Ewcia ;) napisał/a:

    Mi nie smakowało! No po prostu nie moje gusta smakowe.

  27. Juditt napisał/a:

    Jak uważacie mogę dodać ser feta na górna warstwę ?

  28. dorotaxf napisał/a:

    Mmmmm,,,, Pycha! :) zrobiłam po swojemu i plastry schabu przełożyłam marchewką i cebulą wcześniej wymieszanymi z ziołami. Zależało mi żeby schab przeszedł aromatem warzyw i przypraw. Udało się.

  29. alicja napisał/a:

    Schabik jest mega,został zapisany w moim przepiśniku także naprawde SUPER :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)