Chleb bez zagniataniaKażdy lubi domowy chleb z chrupiącą skórką. Właściciele maszyn do wyrabiania za pewne mają taką przyjemność często. A co z pozostałymi? Niestety, wyrabianie chleba dla wielu osób jest ciężkie i pracochłonne. Jest jednak chleb, który nie wymaga tej żmudnej pracy! Wystarczy zdecydować się na pieczenie dzień wcześniej – chlebek potrzebuje rosnąć całą noc. Dla wszystkich, którzy nigdy nie piekli własnego pieczywa – smakuje ono zupełnie inaczej…

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepsza będzie chlebowa, ale może być też zwykła, tortowa)
  • pół łyżeczki suchych drożdży instant (lub ok. 8 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 i 1/3 szklanki wody

Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do dużej miski. Wlewamy wodę z łyżką oliwy i mieszamy przez minutę łyżką, aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić, ale tak ma być. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do wyrośnięcia. Chleb powinien rosnąć ok. 13-17 godzin.  Na drugi dzień oprószamy mąką deskę do krojenia lub ściereczkę i wykładamy mokrymi rękami wyrośnięte ciasto. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy ściereczką (jak położyliśmy na niej ciasto zawińmy brzegi – ważne aby znajdowała się na niej mąka – inaczej ciasto się przylepi). Zostawiamy na następne 2 godziny. Po tym czasie włączamy piekarnik na 240°C i do zimnego wstawiamy do nagrzewania żaroodporny garnek z przykrywką, garnek rzymski lub zwykle naczynie żaroodporne z przykrywką – oprószone mąką. Gdy piekarnik nabierze żądanej temperatury wyjmujemy naczynie lub garnek przez bardzo grube rękawice (będzie bardzo gorący!). Odkładamy gorącą przykrywkę, a do naczynia ostrożnie zsuwamy ciasto (jak będzie się przylepiało, nie przejmujcie się), uważając, aby się nie sparzyć. Rękawicami nakrywamy przykrywką i wstawiamy na 25 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut, aby skórka się zarumieniła. Wyjmijmy chleb przez rękawice i dodatkową ściereczkę z piekarnika i odstawmy. Po kilku minutach możemy odwrócić naczynie, aby chleb wypadł. Krójmy go dopiero jak przestygnie. Mój chlebek ze zdjęcia jest z mąki orkiszowej więc jest ciut ciemniejszy niż z pszennej.

Chleb bez zagniatania

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!