Polędwiczki nadziewane kurkami i otulone szynką parmeńską

Polędwiczki z kurkami otulone szynką parmeńskąSą pyszne i eleganckie. Polędwiczki robi się szybko i co ważne – można przygotować je wcześniej, a zapiec przed samym podaniem. W wersji codziennej możemy zrobić je z pieczarkami i owinąć boczkiem, a w wersji wykwintnej – wykorzystać kurki i szynkę parmeńską (lub podobną, surową szynkę), która stworzy fantastycznie chrupiącą skórkę. Robiłam je już wielokrotnie i nigdy nie zawiodły smakowych oczekiwań gości. Szczególnie polecam w wersji kurkowej. Proporcje dla 4-5 osób.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 500 g kurek (mogą być mrożone) lub innych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 8-10 plastrów surowej szynki (np: parmeńskiej) lub wędzonego boczku/bekonu

Zaczynamy od dokładnego wyczyszczenia i umycia kurek. Następnie drobno je siekamy i wraz z cebulami pokrojonymi w kostkę podsmażamy na gorącym oleju z dodatkiem masła przez ok. 10 minut  (co jakiś czas musimy mieszać). Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną, świeżą natkę pietruszki oraz solimy i pieprzymy farsz do smaku. Teraz przygotowujemy polędwiczki wg poniższych instrukcji (dla osób ze słabą wyobraźnią przestrzenną, czyli takich jak ja, narysowałam prowizoryczny schemat). Najpierw nacinamy polędwiczkę wzdłuż – do połowy jej głębokości. Rozwieramy boki i ponownie nacinamy z każdej strony. Powinien powstać „prostokąt” – aby nabrał kształtu rozbijamy go tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Gotowe. Teraz należy rozłożyć farsz – wzdłuż całej polędwiczki na środku. Zlepiamy brzegi polędwiczki aby na siebie naszły i owijamy łączenia szynką parmeńską lub boczkiem. Przekładamy tak przygotowane mięso na pergamin i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 25 minut. Po wyjęciu odczekujemy 5 minut i kroimy na grube plastry ostrym nożem. Możemy przygotować je także wcześniej np. rano, a w czasie obiadu lub kolacji wstawić do piekarnika. Polędwiczki najlepiej podać z sosem. Poniżej przepis na przykładowy sos – w tym przypadku musztardowo-pietruszkowy.

Przykładowy sos:Nacinanie polędwiczki

  • 1/3 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia

Wszystkie składniki sosu, oprócz mąki, gotujemy na małym ogniu. Gdy sos już będzie prawie wrzał, odlewamy trochę do kubeczka i dodajemy tam łyżkę mąki. Rozrabiamy dokładnie, aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do sosu – ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 10 minut. Na końcu solimy i pieprzymy.

Polędwiczki z kurkami otulone szynką parmeńską

Ja najbardziej lubię podawać polędwiczki z pieczonymi wraz z rozmarynem ziemniaczkami.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

21 Odpowiedzi na Polędwiczki nadziewane kurkami i otulone szynką parmeńską

  1. Natalia - Poezja Smaku Ann napisał/a:

    kocham to!:) kurki/pieczarki i mięsko to moje ulubione połączenie, a w roladce to już w ogóle cudo:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Genialne! Aż trudno dobrać właściwe słowa, jak patrzę na te cudowne zdjęcia!

  3. Natalia - Poezja Smaku Natka napisał/a:

    O kurka ;p co za pychota!! Wygląda mega apetycznie 🙂 pozdrawiam!

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Bomba! Zwłaszcza zdjęcie poglądowe ha ha! ;D

  5. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Pysznie się prezentują, koniecznie wypróbuję ! Pozdrawiam 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ależ kusisz. Ja zdecydowanie wybieram tę luksusową wersję z kurkami i szynką parmeńską. To musi być obłędnie dobre 😀

  7. Natalia - Poezja Smaku Elexis napisał/a:

    Super! A instrukcja nacinania polędwicy to już w ogóle ekstra:)

  8. Natalia - Poezja Smaku bernadeta napisał/a:

    o jak ja lubie takie połaczenia, super. a instrukcja bomba.

  9. Natalia - Poezja Smaku oliwek napisał/a:

    bardzo, bardzo mi się podoba! lubię takie kombinowane mięsa 🙂 i do tego te kurki! – mniam 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Tak to bardzo dobre połączenie. Jednak nie ma co przesadzać z genialnością. Polędwiczkę wieprzową trudno spieprzyć i jest to proste danie. Myślę że warto w tym mięsku włożyć więcej inwencji w farsz. Może kurki zmieszać z musem z wątró napisał/a:

    Tak to bardzo dobre połączenie. Jednak nie ma co przesadzać z genialnością. Polędwiczkę wieprzową trudno spieprzyć i jest to proste danie. Myślę że warto w tym mięsku włożyć więcej inwencji w farsz. Może kurki zmieszać z musem z wątróbki indyczej , białka jajek i kawałkiem chleba ciemnego? 🙂 Na koniec dodać do smaku trochę orzechów włoskich. I polędwiczkę zapiec jak Pani tu wskazała. Spróbujcie. Podałbym to z kasza gryczaną i skorpił lekko sosem z kurek na bazie tego co ze smażenia zostało. Pozdrawiam Bienias.

  11. Natalia - Poezja Smaku nell napisał/a:

    Wygląda super, chyba znalazłam danie na romantyczną kolację, którą mam zamiar przygotować za 5 dni;) powiedzcie mi tylko gdzie się kupuje kurki???

  12. Natalia - Poezja Smaku Monia napisał/a:

    Świetny przepis – jutro zamierzam spróbować (ostatnio robiłam roladki z drobiowe w boczku – meeega!). Jaka sałatka pasowałaby do tych polędwiczek? Jakaś nieskomplikowana i niedroga a efektowna 😉 I czy ryż by pasował do tego (mój mężczyzna nie lubi ziemniaków, no chyba że puree). Liczę na pomoc 😉 Myślałam może o jakimś miksie (rukola itp w torebce) + … ? No właśnie, plus co? Bo tak to sucha by była..

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Puree chyba pasowałoby bardziej niż ryż. Jeśli chodzi o mieszankę sałat zrób prosty vinegret: 6 łyżek oleju lub oliwy,
      2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, 1/2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz – wystarczy wstrząsnąć w małym słoiczku. Można polać nim roszponkę, szpinak, rukolę lub mieszankę sałat. Można też dołożyć pomidorki koktajlowe. Powodzenia!

  13. Natalia - Poezja Smaku el.ka napisał/a:

    Danie super. Przygotowuję je w domu rodzinie i dla gości. Zrobiło furorę.

  14. Natalia - Poezja Smaku el.ka napisał/a:

    Robiłam je również z pieczarkami jak nie mam kurek i też wychodzi super. Mrożonych kurek nie lubię.

  15. Natalia - Poezja Smaku tede napisał/a:

    Pierwszy raz stanolem w kuchni za sterami 😉 Wszystkim smakowalo nie wygladalo moze tak pieknie jak na fotografii ale radosc ze zrobienia samemu posilku dla rodziny – bezcenna. Pozdrawiam

  16. Natalia - Poezja Smaku Sonata napisał/a:

    Zrobiłam polędwiczki wczoraj, tylko w wersji z pieczarkami, bo nigdzie nie mogłam dostać kurek, a zamiast szynki parmeńskiej użyłam szwarcwaldzkiej bo tej pierwszej też nie dostałam :).

    Polędwiczki wyszły pyszne. Piekłam trochę dłużej (jakieś 40 min), bo po 25 minutach były nieco za blade jak dla mnie. Ale to może być kwestia piekarnika. Przed pieczeniem martwiłam się o to, że roladki były luźne a szynka gdzieniegdzie odstawała tak, że miałam ochotę zawinąć roladki w folię aluminiową. Ale się powstrzymałam i… wszystko się pięknie zapiekło a mięso przyległo do szynki!

    Co do nacinania, to pierwsze nacięcie zrobiłam tak, jak na rysunku Natalii, dwa kolejne natomiast zrobiłam na podobnej wysokości jak przedstawiono na rysunku, ale przewracając polędwiczkę na drugą stronę.

    Przepis mogę szczerze polecić, jest bardzo szybki i prosty a efekt fantastyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)