Polędwiczki z kurkami otulone szynką parmeńskąSą pyszne i eleganckie. Polędwiczki robi się szybko i co ważne – można przygotować je wcześniej, a zapiec przed samym podaniem. W wersji codziennej możemy zrobić je z pieczarkami i owinąć boczkiem, a w wersji wykwintnej – wykorzystać kurki i szynkę parmeńską (lub podobną, surową szynkę), która stworzy fantastycznie chrupiącą skórkę. Robiłam je już wielokrotnie i nigdy nie zawiodły smakowych oczekiwań gości. Szczególnie polecam w wersji kurkowej. Proporcje dla 4-5 osób.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 500 g kurek (mogą być mrożone) lub innych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 8-10 plastrów surowej szynki (np: parmeńskiej) lub wędzonego boczku/bekonu

Zaczynamy od dokładnego wyczyszczenia i umycia kurek. Następnie drobno je siekamy i wraz z cebulami pokrojonymi w kostkę podsmażamy na gorącym oleju z dodatkiem masła przez ok. 10 minut  (co jakiś czas musimy mieszać). Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną, świeżą natkę pietruszki oraz solimy i pieprzymy farsz do smaku. Teraz przygotowujemy polędwiczki wg poniższych instrukcji (dla osób ze słabą wyobraźnią przestrzenną, czyli takich jak ja, narysowałam prowizoryczny schemat). Najpierw nacinamy polędwiczkę wzdłuż – do połowy jej głębokości. Rozwieramy boki i ponownie nacinamy z każdej strony. Powinien powstać „prostokąt” – aby nabrał kształtu rozbijamy go tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Gotowe. Teraz należy rozłożyć farsz – wzdłuż całej polędwiczki na środku. Zlepiamy brzegi polędwiczki aby na siebie naszły i owijamy łączenia szynką parmeńską lub boczkiem. Przekładamy tak przygotowane mięso na pergamin i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 25 minut. Po wyjęciu odczekujemy 5 minut i kroimy na grube plastry ostrym nożem. Możemy przygotować je także wcześniej np. rano, a w czasie obiadu lub kolacji wstawić do piekarnika. Polędwiczki najlepiej podać z sosem. Poniżej przepis na przykładowy sos – w tym przypadku musztardowo-pietruszkowy.

Przykładowy sos:Nacinanie polędwiczki

  • 1/3 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia

Wszystkie składniki sosu, oprócz mąki, gotujemy na małym ogniu. Gdy sos już będzie prawie wrzał, odlewamy trochę do kubeczka i dodajemy tam łyżkę mąki. Rozrabiamy dokładnie, aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do sosu – ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 10 minut. Na końcu solimy i pieprzymy.

Polędwiczki z kurkami otulone szynką parmeńską

Ja najbardziej lubię podawać polędwiczki z pieczonymi wraz z rozmarynem ziemniaczkami.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!