Szarlotka sypana – najprostsza szarlotka na świecie

Szarlotka sypana -najprostsza szarlotka na świecieCzasami chcielibyśmy zjeść ciasto, ale nie mamy sił czy chęci aby je zrobić. Dziś chciałabym przypomnieć Wam kulinarny hit sprzed wielu lat – z czasów kiedy nie było jeszcze mikserów (docenią to osoby, które ich nie posiadają). Moja mama piekła taką szarlotkę będąc nastolatką. A o czym mowa? Szarlotka sypana to jabłecznik, którego nie trzeba wyrabiać. Robi się ją błyskawicznie – jedyna ciężka czynność to starcie na tarce kilku jabłuszek. Jest to ciasto tanie, a składniki znajdą się pod ręką w większości domów. Najlepiej smakuje na ciepło!

Składniki – szarlotka sypana:

  • 1,5 kg soczystych jabłek (ok. 7-8 średnich sztuk)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mąki pszennej (zwykłej lub pełnoziarnistej)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (ja dałam brązowy, oryginalny przepis jest z białym)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy (opcjonalnie, gdy używamy kwaśnych jabłek)
  • szczypta soli
  • 3/4 kostki zimnego masła (150 g)

Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło się. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach  – jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-22 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę. Żałuję, że nie miałam w domu lodów – wspaniale by się komponowały.

Szarlotka sypana -najprostsza szarlotka na świecie

PS: Ciasto nie potrzebuje jajek, więc zastępując masło bezmleczną margaryną lub olejem powstanie nam świetny wypiek dla alergików.

PS2: Gdy nasze jabłka nie są soczyste (nie puszczają dużo soku podczas tarcia) to warto wymieszać starte jabłka z pół szklanki soku jabłkowego.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

86 Odpowiedzi na Szarlotka sypana – najprostsza szarlotka na świecie

  1. Natalia - Poezja Smaku Ann napisał/a:

    nigdy nie jadłam sypanej szarlotki, ale już wielokrotnie słyszałam, że jest pyszna, muszę wreszcie kiedyś sama się przekonać!:)

  2. Natalia - Poezja Smaku ilovebakepl napisał/a:

    i najsmaczniejsza 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    jak korzystam z takich przepisów i próbuję tych wypieków nie mogę wyjść z podziwu, że wyszło coś tak fenomenalnego po najprostszej linii oporu…

  4. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Mam w domu antonówki. Będą idealne na taką cudowną szarlotkę. Do tego lody, których Ty nie miałaś i wychodzi deser prawie idealny. Gdyby tak jeszcze kleks bitej śmietany dołożyć, to wyjdzie z tego deser już idealny 😀

  5. Natalia - Poezja Smaku karmel napisał/a:

    ależ apetyczna ta szarlotka, będę musiała wypróbować ten sposób:)
    W ogóle bardzo smaczny ten Twój blog!

  6. Natalia - Poezja Smaku Małgorzata napisał/a:

    Zapachniało mi cynamonem:)
    Dziękuje serdecznie za odwiedziny:)
    Będę wpadać tu częściej:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Bardzo taką lubimy. Nawet w wersji alergo-bezglu, czyli na kaszce i mące kukurydzianej oraz oleju 😉 Podoba mi się, że Twoja ma 4 warstwy, podkradam 🙂

  8. Już od dawna się przymierzam do takiej szarlotki, a Twoje zdjęcia dodatkowo do tego zachęcają 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku veggyandhunter napisał/a:

    Nie znałam tego przepisu. Nie mam miksera 😀 nie mam nawet blachy, bo jeszcze się nie dorobiłam. Mam za to naczynie prostokątne naczynie żaroodporne i dużą chrapkę na jabłecznik. Czy to da radę?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Jak najbardziej się nada – polecam tylko wyłożyć naczynie papierem do pieczenia – inaczej trudno będzie ją wyjąć (szarlotka jest miękka) – no chyba że będziemy wyjadać ją łyżką 😀

  10. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Nie znałam tego przepisu ale już zapisałam do wypróbowania…:)! Dzięki!

  11. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Bardzo szybka w przygotowaniu i smak pewnie też imponujący, wyglada przepysznie 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

    znudzila mi sie moja wersja szarlotki, postanowilam poszukać innowacji i musze powiedziec ze jestem mega pozytywnie zaskoczona robilismy ja razem z przyjaciólmi na imprezie i wyszla przepyszna nie doczekala wystygniecia zniknela od razu po wyjeciu z piekarnika, a w polączeniu z lodami bananowo karmelowymi jest nieziemska. zdecydowanie polecam !

  13. Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

    Genialny przepis! Szarlotka przepyszna 😀

  14. Natalia - Poezja Smaku justynka19 napisał/a:

    Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i szczerze mówiąc wątpiłam czy cokolwiek z tego wyjdzie…..i niesamowicie się myliłam……rewelacja…. bardzo proste,tanie w przygotowaniu i smaczne ciasto:)))

  15. Natalia - Poezja Smaku Celnka napisał/a:

    Ile ma sie to piec?

  16. Natalia - Poezja Smaku hana napisał/a:

    witam,
    super szybki przepis 🙂 szczególnie gdy ma się w domu niemowlaka i nie ma czasu na długie siedzenie w kuchni.
    Szarlotka wyszła wyborna. Polecam 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku sakura napisał/a:

    Absolutnie boski przepis!!! Szarlotka, która zawsze wychodzi i jest pyszna. Ja właśnie zrobiłam ją czwarty raz. Za każdym razem coś zmieniam: albo dodam imbiru i soku z cytryny do jabłek, albo płatków migdałowych, albo dam połowę mniej cukru za to dodam rodzynek, albo nie daję proszku do pieczenia. Zawsze jest pyszna. Polecam tylko dawać więcej jabłek niż w przepisie.

  18. Natalia - Poezja Smaku koniczynka7 napisał/a:

    Witam 🙂 bardzo dobry, błyskawiczny i bezbłędny przepis na szarlotkę. Osobiście znam ten przepis w wersji z byłką tartą zamiast kaszki (w wersji szwedzkiej) i niejednokrotnie szarlotka kończyła u mnie jako danie obiadowe 😉 wyjadane łyżką wprost z naczynia żaroodpornego. Polecam i pozdrawiam.

  19. Natalia - Poezja Smaku Iza napisał/a:

    A ja nie wiem co robię z tym ciastem nie tak, bo zawsze na dnie suche składniki zostają mi sypkie 🙁 Dopiero jak poleży z dzień, a najlepiej dwa (o co trudno, bo z reguły jest zjedzone) to jakoś nasiąkają i robią się zbite.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Izo, prawdopodobnie jest to związane z odmianą jabłek których używasz – muszą mieć w sobie za mało wody. Spróbuj dać ich więcej (do 1,5 kg) lub użyć innej odmiany.

  20. Natalia - Poezja Smaku Smak Chwili napisał/a:

    Już jest w piekarniku, nie mogę doczekać się aby ją wypróbować, wstyd się przyznać ale pierwszy raz ją robię 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Wygląda niesamowicie, jestem alergiczką także z porady na pewno skorzystam 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku jola napisał/a:

    właśnie wstawiłam do pieczenia ciekawa jestem jak wyjdzie

  23. Natalia - Poezja Smaku Anna napisał/a:

    Znalazłam przepis na tę szarlotkę na rosyjskim blogu. W przepisie tym nie używa się masła na wierzchnią warstwę tylko zalewa się szklanką gorącego mleka, więc jeśli nie liczyć ilości cukru użytego do wypieku (co można chyba regulować w jakimś stopniu), to wychodzi “dietetyczny” deser;).
    Szarlotka siedzi w piekarniku. Zobaczymy jak wyjdzie :).

  24. Natalia - Poezja Smaku Anna napisał/a:

    Ciasto już zjedzone :). Wszystkim smakowało, chociaż nie wyszło idealne. Miałam za mało jabłek (tylko 1 kg) i dały trochę za mało soku, więc zdarzały się nielicze miejsca gdzie suche składniki pozostaly suche. Poza tym wzięłam za dużą foremkę (23×34 cm) i ciasto wyszło nieco płaskie.
    W każdym razie przepis do ponowego wykorzystania :).
    Mleko również dało coś w rodzaju skórki, ale musiałabym zrobić wersję z masłem, żeby porównać czy o to chodzi ;).

  25. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    Mam pytanko co do tej szarlotki.Mam kaszę manną ale błyskawiczną (tylko taką dostałam)może być czy nie?I jeśli chodzi o jabłka to mam takie ze słoika, one są dosyć scisłe więc chyba nie wyjdzie z nich szarlotka.

  26. Natalia - Poezja Smaku Lucyna napisał/a:

    Do nagranego piekarnika, tylko w ilu stopniach ma być ten piekarniku nagrany?

  27. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    Wczorajszej nocy w naszej kuchni zagoscily duchy lakomczuchy :O))) Szarlotka tak im zasmakowala, ze dla nas pozostawily juz niewiele…

  28. Natalia - Poezja Smaku Ana38 napisał/a:

    Witam. Przez pezypadek zrobilam drugie ciasto w ciagu dnia. Mój maz chcial, abym wykorzystala jablka, które byly od dluzszego czasu w lodówce i . . . przegladajac poezje smaku, znalazlam przepis na szarlotke sypana.
    Macie tutaj efect. Pachnie idealnie. Zaraz zabieramy sie do jedzenia . . . papapapa

  29. Natalia - Poezja Smaku beata napisał/a:

    powiedzcie mi prosze wiem w ilu stopniach piec ale nie wiem jak dlugo ma byc w piekarniku?

  30. Natalia - Poezja Smaku Ilona napisał/a:

    Hmm w dniu jutrzjszym zabiore sie za ta szarlotke. Slabo wychodza mi ciasta- tylko sernik na zimno…
    Mam kasze manna zwykla tzn bez smakowa i waniliowa. Czy moge uzyc ta druga? Jak uwazasz droga wlascicielko przepisu?;)

  31. Natalia - Poezja Smaku Ilona napisał/a:

    Ok. Jest w piekarniku, zobaczymy jak mi sie uda debiut:) zakupilam lody waniliowe z sosem advocatowym:)
    Zdam relacje co do polaczenia smakow:)

  32. Natalia - Poezja Smaku Ilona napisał/a:

    Mmmmniam!! to chyba wszystko co jestem w stanie napisac!

  33. Natalia - Poezja Smaku MA-MA napisał/a:

    Pierwszy raz dzisiaj robiłam 🙂 Wyszła super ! Pozdrawiam http:mlodamamabloguje.piszecomysle.pl

  34. Natalia - Poezja Smaku ania napisał/a:

    ja właśnie robilam i cos mię wyszło :'(
    Nie wiem czy blacha za mała 25×20 cm
    Wiec co poszło nie tak???

    • Ale co dokładnie nie wyszło? Nie wiem co poszło nie tak, jak nie wiem co się nie udało… Jeśli składniki są suche to znaczy, że jabłka może były za mało soczyste? Albo było ich za mało? Najlepiej używać dużych, soczystych jabłek i absolutnie nie odciskać ich z soku.To ciasto pieczemy w małej blaszce.

    • Natalia - Poezja Smaku ania napisał/a:

      Blaszka była taka jak napisalam
      Owszem składniki suche wiec chyba faktycznie za malo jabłek
      Na weekend spróbuje znowu i dam znać co i jak 😀

    • Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

      ja jak widzę ze jabłka są za suche daje trochę soku jabłkowego ale 100% naturalnego i mieszam z tymi startymi jabłuszkami wtedy składniki suche nasiakają sokiem i wszystkoi jest ok;)

  35. Natalia - Poezja Smaku ewelina napisał/a:

    U mnie zaczęło się topić masło, które zaczęło wyciekać z tortownicy i się spalać. Cały dom był zadymiony. Jak można tego uniknąć?

  36. Natalia - Poezja Smaku ewelina napisał/a:

    Wyłożyłam blaszkę papierem tzn. obłożyłam dno i zapięłam, a boki posmarowałam tłuszczem i posypałam bułką. Czyli wychodzi na to, że powinnam wyłożyć całą blaszkę papierem wraz z bokami? I dodatkowo wydaje mi się, że dałam za dużo masła (200 g) 🙁

    • Tak – następnym razem trzeba wyłożyć jednym dużym kawałkiem papieru dno jednocześnie z bokami – wtedy nawet przy nieszczelnej tortownicy nic się nie stanie. Ilość masła raczej nie miała wpływu na wyciekanie

  37. Natalia - Poezja Smaku urszula napisał/a:

    a czy w tortownicy 21 cm może być,nie za mała będzie?

  38. Natalia - Poezja Smaku nieudane napisał/a:

    moje ciasto ma 1 cm

  39. Natalia - Poezja Smaku katarzyna napisał/a:

    Mogą być też jabłka że słoika tarte ??? Mam jeszcze kilka słoików i zastanawiam się czy nie będzie za dużo soku, czy je odsączyć? Proszę o odpowiedź jak mozna☺Dziękuję i życzę milego Dnia.

  40. Natalia - Poezja Smaku Wioletta napisał/a:

    Zamiast kaszki mannej mogę dodać mąkę kukurydziana?

    • Kasza manna ma za zadanie zbierać nadmiar wilgoci, więc obawiam się, że mąka kukurydziana jako zamiennik może się nie sprawdzić. Można za to spróbować innego zamiennika – bułki tartej. Słyszałam, że tak też można robić szarlotkę sypaną, ale sama nie próbowałam

    • Natalia - Poezja Smaku Wioletta napisał/a:

      Dziękuję bardzo, dam znać jak upieke. Pozdrawiam

  41. Natalia - Poezja Smaku iga napisał/a:

    NIESTETY MOŻNA JĄ POPSUĆ!:( dolna warstwa ciasta jest u mnie nadal proszkiem:(:(… najgorzej, że juz pochwaliłam się i zaprosiłam sąsiada na ciasto:(

  42. Natalia - Poezja Smaku Dunia napisał/a:

    Porażka.. Szarlotka po upieczeniu nadal jest w formie sypanej , oprócz górnej warstwy , która zamieniła się w twardy strup . Nie wiem jak komuś to ciasto może się udać. Oobiście nie polecam .

  43. Natalia - Poezja Smaku Ula napisał/a:

    Super przepis.Szarlotka pycha,wersja na cieplo +lody idealna.

  44. Natalia - Poezja Smaku Mania 202 napisał/a:

    Rada dla tych którym spód się nie dopiekł i był w formie proszku: piekłam w tortownicy i po godzinie obkroiłam ciasto tak by odeszło od brzegów po czy przyłożyłam dugi spód od tortownicy na gorze ciasta i przewróciłam je do góry dnem by sprawdzić czy jest ok. Niestety nie było więc nałożyłam na nie masło i jeszcze na 20 minut wsadziłam do pieca i po tym czasie wyszło znakomite. I miało i spod i górę chrupiące. Przepyszne. A w ramach modyfikacji dodałam do sypkich składników szklankę mleka w proszku. Tak juz mam że zawsze przerabiam przepisy na swój sposob. Pozdrawiam

  45. Natalia - Poezja Smaku Czorno napisał/a:

    A ta kasza manna może być błyskawiczna czy musi być zwykła

  46. Natalia - Poezja Smaku Andrzej napisał/a:

    Bardzo słodkie jabłka zmieszałem 1:1 z drobno pokrojonym rabarbarem. Wyszło cudowne! Nieszczelne tortownice uszczelnia się przed złożeniem “klejem” z mąki z odrobiną wody. Pozdrawiam.

  47. Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

    Właśnie piekę to cudo zobaczymy jak smakuje pszepis ciekawy

  48. Natalia - Poezja Smaku Anna napisał/a:

    Wła$nie zrobiłam ciasto według tego przepisu. Niestety dolna warstwa została sypka 🙁

  49. Natalia - Poezja Smaku asiula napisał/a:

    Przepis jest świetny, ale zastanawiam się czy ciasto wyszłoby z innymi owocami, np maliny, porzeczki, rabarbar? Może ktoś próbował takiej wersji?
    Pozdrawiam

  50. Natalia - Poezja Smaku Baśka napisał/a:

    No i ja się połaszczyłam i siedzi już w piecu 😀 A moje zdolności “cukiernicze” są marne, ciekawe czy ta “leniwa” szarlotka choć mi wyjdzie 😉 Pozdrawiam!

  51. Natalia - Poezja Smaku Parycja napisał/a:

    Znakomity przepis, BARDZO SMACZNA szarlotka. POLECAM 🙂

  52. Natalia - Poezja Smaku Wisniewska napisał/a:

    Mam pytanie co zrobic ze w tej szarlotce sypanej środek jest proszkiem.

    • Tzn, że jabłka były mało soczyste i wytworzyły za mało płynu. Następnym razem można dodać do startych jabłek ok. 1/2 szklanki soku jabłkowego lub użyć po prostu bardziej soczystej odmiany

  53. Natalia - Poezja Smaku Antytalent kulinarny napisał/a:

    Podjęłam wyzwanie i zrobiłam szarlotkę 🙂 wszystkim smakowała, ale mnie nie pasuje ta tłusta warstwa masła… Czy można masło zastąpić kruszonką?

    • Warto zmniejszyć jego ilość, bez masła wierzchnia warstwa może wyjść sypka.

      Można spróbować też polać wierzchnią warstwę sokiem jabłkowym i dopiero na to kruszonkę, ale nie wiem czy tak się uda, nie próbowałam, bo uwielbiam wierzch z masła 🙂

  54. Natalia - Poezja Smaku Ulcia napisał/a:

    Właśnie włożyłam do piekarnika. Jestem strasznie ciekawa cóż to za cudo wyjdzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)