Tosty francuskie na sposób (prawie) angielski

Tosty z bekonem i jajkiemZnacie angielskie śniadanie? Jajka sadzone, bekon, kiełbaski, tosty… Dużo tego jak na pierwszy posiłek. Przygotowując tosty francuskie (bardziej znane jako chlebek w jajku) zabrakło mi do nich czegoś konkretnego i od razu pomyślałam o angielskich dodatkach – w nieco skróconej wersji. Padło na bekon i jajko, które dla odmiany ugotowałam w koszulce. Połączenie tostów ze smażonym bekonem i rozpływającym się jajeczkiem to był strzał w dziesiątkę. Wbrew pozorom, śniadanie nie było tak bardzo ciężkie jak mogłoby się wydawać, za to wspaniale syciło. Polecam szczególnie gdy w weekend wstaniemy późną porą po piątkowo-sobotnich baletach 🙂

Składniki (na 2 osoby):

  • 4 kromki czerstwego chleba (może być tostowy)
  • 4 plasterki bekonu (wędzony boczek będzie bardziej tłusty, ale jak lubicie to jak najbardziej może być)
  • 4 jajka
  • szczypta ziół prowansalskich
  • mleko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu winnego (możemy zastąpić sokiem z cytryny lub płaską łyżeczką kwasku cytrynowego)

Potrzebujemy garnka z gotującą się wodą i dwóch rozgrzanych patelni. Chlebek maczamy w mleku i obtaczamy w dwóch rozkłóconych jajkach z dodatkiem szczypty ziół, soli i pieprzu. Na jedną rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i smażymy chlebek z każdej strony na złoto. Na drugą patelnię kładziemy plasterki bekonu (tłuszcz sam się wytopi, nie dodajemy innego). Do gotującej się wody dodajemy ocet, a samą wodę mieszamy żeby zaczęła wirować. Następnie z małej wysokości wbijamy dwa jajka – które gotujemy ok. 2-3 minut. W czasie gdy jajka się gotują smażymy pozostałe chlebki i odwracamy bekon na drugą stronę. Chlebki wykładamy na talerze, kładziemy na nich chrupiący bekon, a na wierzchu kładziemy jajko w koszulce, które należy wyjąć cedzakiem i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypujemy z wierzchu pieprzem i ziołami. Żółtko powinno nam się pięknie rozlać po całym śniadaniu 🙂

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Tosty francuskie na sposób (prawie) angielski

  1. Natalia - Poezja Smaku Maggie napisał/a:

    Rzadko jadam angielskie sniadanie, ale takiego tosta z dodatkami w angielskim stylu chetnie bym spalaszowala! A juz najbardziej ze wszystkiego podoba mi sie jajeczko z plynacym zoltkiem…

  2. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Rewelacja. Po takim sniadaniu i siły są i uśmiech na cały dzień.

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Genialne śniadanie 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Klaudia napisał/a:

    będę musiała i na taki sposób zrobić

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Lubię sobie z rańca podeźreć 😉 A takie śniadanko to już na maxa!

  6. Natalia - Poezja Smaku whiness napisał/a:

    Na wytrawnie tych tostów jeszcze nie jadłąm. Dobry pomysł 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Basia napisał/a:

    To się nazywa “śniadanie” 🙂 Jak zobaczyłam to jajko ugotowane w koszulce to od razu zrobiłam się głodna 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  8. Natalia - Poezja Smaku Ann napisał/a:

    pyszne śniadanko:)

  9. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Jak się ma zły dzień, wstanie się lewą nogą a potem zrobi się sobie takie śniadanko to od razu dzień staje się piękniejszy i bardziej strawny. Jak dla mnie bomba 😀

  10. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Twoje angielskie śniadanie jest rewelacyjne i bardzo pysznie wygląda !!! 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Oj skusiłabym się…:)!

  12. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Nie znam takich tostów. WYglądają bardzo apetycznie.:)
    Pozdrawiam

  13. Natalia - Poezja Smaku bernadeta napisał/a:

    ależ to apetyczna bomba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)