Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafioraPizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne „po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest to ciekawa odmiana, ponieważ po pierwsze: taki spód ma pyszny i lżejszy smak, po drugie: przemycamy warzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na kolację, kiedy po zwykłej pizzy jesteśmy zbyt ociężali. Kalafior rządzi!

Spód – ciasto:

  • 1 średni kalafior
  • 1/2 szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Wierzch:

  • 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru
  • mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta)
  • szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek
  • pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki
  • opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola

Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli nie mamy malaksera, możemy zetrzeć go na tarce jarzynowej. Do kalafiora dodajemy starty ser (najlepiej drobno), surowe jajko oraz przyprawy: sól, zioła, paprykę i kurkumę. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły. Blachę (ja używam takiej od piekarnika) wykładamy papierem. Wysypujemy na nią kalafior i dociskamy formując spód – np. w tradycyjny, okrągły kształt. Wkładamy blachę ze spodem do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 25-30 minut. Spód powinien się podpiec.

Gdy kalafiorowy spód do pizzy jest już podpieczony, rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy, pesto lub ajvar. Układamy na nim kawałki sera, szynkę i/lub pokrojone warzywa. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut. Całość powinna być zarumieniona. Wierzch możemy posypać czymś zielonym np. roszponką, szpinakiem czy rukolą. Pizza na zdjęciu składa się z sosu z ajvaru, mozzarelli, szynki serrano, pieczarek i roszponki.

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Pizza na spodzie z kalafiora

  1. oryginalnysmak.pl napisał/a:

    To się nazywa innowacyjna kuchnia 😉

  2. mojamalakuchnia napisał/a:

    pizza na takim spodzie prezentuje się genialnie. muszę i ja taką przygotować!

  3. patryk napisał/a:

    Aż ślinka cieknie.

  4. Ewa napisał/a:

    Świetnie się prezentuje, biorę kawałek:)

  5. jagoda napisał/a:

    a myślałam, że jak wymyśliłam pizzę na podpłomyku to zrewolucjonizowałam świat. Koniecznie muszę wypróbować tego kalafiora 🙂

  6. robiłam w weekend i patrzę dzisiaj u Ciebie na blogu, a wczoraj pisałam do niej post 🙂

  7. motek napisał/a:

    u mnie idealnie się to sprawdza. córka widzi pizzę i wciąga wszystko z talerza, a normalnie kalafiora to nie ruszy 😉

  8. Ania napisał/a:

    Uwielibiam takie dietetyczne rozwiązania 🙂 Nie mniej jednak zeby „kalorie sie zgadzały” podsmażam pieczarki na maśle 🙂

  9. oksynka napisał/a:

    Ta pizza jest przepyszna i małokaloryczna!!! Super!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)