Pizza na spodzie z kalafioraPizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne “po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest to ciekawa odmiana, ponieważ po pierwsze: taki spód ma pyszny i lżejszy smak, po drugie: przemycamy warzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na kolację, kiedy po zwykłej pizzy jesteśmy zbyt ociężali. Kalafior rządzi!

Spód – ciasto:

  • 1 średni kalafior
  • 1/2 szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Wierzch:

  • 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru
  • mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta)
  • szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek
  • pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki
  • opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola

Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli nie mamy malaksera, możemy zetrzeć go na tarce jarzynowej. Do kalafiora dodajemy starty ser (najlepiej drobno), surowe jajko oraz przyprawy: sól, zioła, paprykę i kurkumę. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły. Blachę (ja używam takiej od piekarnika) wykładamy papierem. Wysypujemy na nią kalafior i dociskamy formując spód – np. w tradycyjny, okrągły kształt. Wkładamy blachę ze spodem do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 25-30 minut. Spód powinien się podpiec.

Gdy kalafiorowy spód do pizzy jest już podpieczony, rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy, pesto lub ajvar. Układamy na nim kawałki sera, szynkę i/lub pokrojone warzywa. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut. Całość powinna być zarumieniona. Wierzch możemy posypać czymś zielonym np. roszponką, szpinakiem czy rukolą. Pizza na zdjęciu składa się z sosu z ajvaru, mozzarelli, szynki serrano, pieczarek i roszponki.

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych