Sorbet czekoladowo-kawowy… z bananów! W smaku przypomina najlepsze kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc książkowo rzecz biorąc jest to sorbet. Wiecie co w nim uwielbiam najbardziej? Taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia, bo nie zawiera cukru. Banany oraz masło orzechowe nadają mu słodyczy i konsystencji, a kakao i kawa zbożowa Inka głębokiego smaku. Takie wegańskie lody robi się szybko i prosto. Przyznam, że zawsze mrożę banany na zapas, aby móc sobie go w każdej chwili przyrządzić. Podaję składniki na 4 porcje.
Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy (wegańskie lody):
- 3 duże, dojrzałe banany (najlepiej jak mają już cętki)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kawy zbożowej Inki
- 1 łyżka masła orzechowego lub migdałowego
- opcjonalnie – świeże owoce np.: truskawki, borówki
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy na ok. 3 godziny do zamrażarki. Kawę zbożową Inkę zalewamy ok. 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zamrożone banany wkładamy do blendera kielichowego lub malaksera (najlepiej jak jest przystosowany do kruszenia lodu), dodajemy zimną kawę, kakao i masło orzechowe. Miksujemy na gładką masę. Szybko przekładamy do pojemnika i z powrotem wkładamy do zamrażarki. Zostawiamy tam lody na co najmniej 1-2 godziny. Potem wystarczy gałkownicą maczaną w ciepłej wodzie uformować kulki sorbetu (jeśli jest zmrożony zbyt mocno, należy poczekać). Pyszny jest sam, bez dodatków, ale jeszcze smaczniejszy jest z sezonowymi owocami.
Wpis powstał we współpracy z marką Inka.


Najpiękniejszy deser jaki widziałam! 🙂 Lody cudownie wyglądają, a zwłaszcza udekorowane truskawkami 😉
Super lody dla puszystych i nie tylko
Powodują obłęd w oczach, wyobrażam sobie jakie są smaczne 🙂
Co mogę dodać zamiast kawy inki aby nie straciły na smaku a mogły je jeść dwulatki. Inka dopiero od 3 lat
Dla maluchów można pominąć
super pomysł. Będę próbować robić 🙂
wspaniała propozycja! 🙂 jako fanka kawy (każdej!) nie mogę przejść obojętnie 🙂
Niestety nie są to lody które można jeść bez wyrzutów sumienia 🙁 Banany mają wysoki IG.
Uwielbiam lody kawowe, a w takiej zdrowej wersji? Nic tylko robić!!!
Wypróbowałam i bardzo smakowały. Byłam w szoku, że były słodkie, ale ani grama białego cukru! Twoje przepisy są genialne. Kilka potraw weszło na stałe do mojej kuchni. Z niecierpliwością czekam na inne przepisy na lody bez cukru np. waniliowe, owocowe i oczywiście inne dania do wypróbowania !