Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy z bananów (wegańskie lody)Sorbet czekoladowo-kawowy… z bananów! W smaku przypomina najlepsze kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc książkowo rzecz biorąc jest to sorbet. Wiecie co w nim uwielbiam najbardziej? Taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia, bo nie zawiera cukru. Banany oraz masło orzechowe nadają mu słodyczy i konsystencji, a kakao i kawa zbożowa Inka głębokiego smaku. Takie wegańskie lody robi się szybko i prosto. Przyznam, że zawsze mrożę banany na zapas, aby móc sobie go w każdej chwili przyrządzić. Podaję składniki na 4 porcje.

Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy (wegańskie lody):

  • 3 duże, dojrzałe banany (najlepiej jak mają już cętki)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kawy zbożowej Inki
  • 1 łyżka masła orzechowego lub migdałowego
  • opcjonalnie – świeże owoce np.: truskawki, borówki

Banany obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy na ok. 3 godziny do zamrażarki. Kawę zbożową Inkę zalewamy ok. 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zamrożone banany wkładamy do blendera kielichowego lub malaksera (najlepiej jak jest przystosowany do kruszenia lodu), dodajemy zimną kawę, kakao i masło orzechowe. Miksujemy na gładką masę. Szybko przekładamy do pojemnika i z powrotem wkładamy do zamrażarki. Zostawiamy tam lody na co najmniej 1-2 godziny. Potem wystarczy gałkownicą maczaną w ciepłej wodzie uformować kulki sorbetu (jeśli jest zmrożony zbyt mocno, należy poczekać). Pyszny jest sam, bez dodatków, ale jeszcze smaczniejszy jest z sezonowymi owocami.

Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy z bananów (wegańskie lody)

Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy z bananów (wegańskie lody)

Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy z bananów (wegańskie lody)

Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy z bananów (wegańskie lody)

Wpis powstał we współpracy z marką Inka.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych