Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQGratka dla fanów charakterystycznego słodko-kwaśnego smaku octu balsamicznego i kolejny nietypowy pomysł na pierś z kurczaka. Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ jest wyjątkowo prosta do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki na sos chwilę pogotować, zamoczyć w nim filet i usmażyć. Latem można przyrządzić pierś na grillu, ja użyłam po prostu patelni grillowej. Resztki kurczaka, które zostaną z obiadu są dobre także na zimno i doskonale pasują do sałatek i kanapek. Źródło.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki dobrej jakości ketchupu (lub passaty pomidorowej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Do rondelka wlewamy ocet, ketchup, musztardę i sos Worcestershire. Dodajemy brązowy cukier, granulowany czosnek, sól i pieprz. Sos należy zagotować i gotować przez 10-12 minut, aż zgęstnieje i straci gryzący smak.

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQW tym czasie pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kostek. Dzielimy na cztery równe części. Najgrubszą część możemy delikatnie rozbić. Oprószamy kurczaka solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Połowę ugotowanego sosu odlewamy do maczania. Pozostałym sosem smarujemy kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 6-7 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). W trakcie, co jakiś czas kurczaka trzeba przekręcać i smarować sosem za pomocą pędzelka. Powinien być posmarowany kilkukrotnie. Pierś z kurczaka podajemy z odłożonym do maczania, ciepłym sosem balsamicznym.

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ świetnie komponuje się z sałatą i jeśli nie jesteśmy na diecie – frytkami.

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

31 Odpowiedzi na Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ

  1. my simple cuisine napisał/a:

    Wygladaj smakowicie I soczyscie :) A ja mam ochote zabrac sie za Twoje gniazdka:) kwestia tylko kiedy znajde dluzsza chwilke :)

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Z tego co pamiętam, sos balsamiczny nie był moim numerem 1 na liście ulubionych, jednak w takim wydaniu prezentuje się pysznie!

  3. Magda C. napisał/a:

    Wygląda obłędnie :) Muszę spróbować zrobić taką pierś z sosem :)

  4. galantyna.pl napisał/a:

    Podoba mi się taka kompozycja smakowa – uwielbiam smak i zapach kremów i octów balsamicznych.

  5. Dzikowiec napisał/a:

    Mój Mąż byłby zachwycony takim kurczakiem :) Skuszę się!

  6. skoraq cooks napisał/a:

    Lubię takie prostotki a i te smaki są w sam raz dla mnie :-)

  7. Taka pierś z kurczaka musiała smakować obłędnie ; )

  8. ladylaura. napisał/a:

    Pysznie ,bardzo apetycznie podane.

  9. moja pasja smaku napisał/a:

    Ona krzyczy do mnie : „Jedz mnie ! JEDZ !” :) Ślinianki wariują!

  10. Salvador Dali napisał/a:

    zawsze albo robiłam kurczaka w musztardzie/sosie pomidorowym, albo w occie balsamicznym, nigdy tego nie łączyłam..
    Coś czuję, że to był wielki błąd!
    Ten kurczak prezentuje się obłędnie :)

  11. uwielbiam sos balsamiczny i bardzo podoba mi się ta wersja kurczaka.

  12. Patyska napisał/a:

    W moim guście. Może być nawet bez frytek ;)

  13. Ervisha napisał/a:

    Kolejna smaczna propozycja dla mojej mamy :)

  14. Ola in the kitchen napisał/a:

    Ale fajna propozycja na kurczaka :D Już mi ślinka cieknie :D

  15. Kulinarny Zenit napisał/a:

    Bardzo mi się podoba ta propozycja :)

  16. ivka napisał/a:

    To coś dla mnie!

  17. zjedz_mnie napisał/a:

    O rany, normalnie mnie zauroczyłaś tym sposobem zrobienia piersi, super pomysł :)

  18. Luka Li napisał/a:

    Super, bardzo ciekawy przepis!

  19. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    takie jedzonko to jest to! cudo!

  20. dżemdżus napisał/a:

    Prześliczne zdjęcia i super pomysł

  21. Pati napisał/a:

    Kurczak w tak aromatycznej marynacie musi smakować wspaniale!

  22. wenus-lifestyle napisał/a:

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis <3

  23. Bardzo smaczna propozycja :)

  24. napiecyku napisał/a:

    Nie robiłam takiego kurczaka, piękne zdjęcie:))

  25. iza napisał/a:

    wooow mega apetyczne zdjęcia

  26. Lubię do grilla. Przepysznie :)

  27. Łucja napisał/a:

    Pyszne mięsko :) u Ciebie dodatkowo świetnie wygląda :)

  28. JustInka napisał/a:

    Powiem Ci, że wygląda bardzo zachęcająco! Aż ślinka cieknie :)

  29. Urszula napisał/a:

    Prawdziwa poezja smaków…
    zapraszam na konkurs urodzinowy, szczegóły na stronach mojego bloga :)

  30. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo apetyczne danie i zdjęcia :) !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)