Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQGratka dla fanów charakterystycznego słodko-kwaśnego smaku octu balsamicznego i kolejny nietypowy pomysł na pierś z kurczaka. Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ jest wyjątkowo prosta do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki na sos chwilę pogotować, zamoczyć w nim filet i usmażyć. Latem można przyrządzić pierś na grillu, ja użyłam po prostu patelni grillowej. Resztki kurczaka, które zostaną z obiadu są dobre także na zimno i doskonale pasują do sałatek i kanapek. Źródło.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki dobrej jakości ketchupu (lub passaty pomidorowej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Do rondelka wlewamy ocet, ketchup, musztardę i sos Worcestershire. Dodajemy brązowy cukier, granulowany czosnek, sól i pieprz. Sos należy zagotować i gotować przez 10-12 minut, aż zgęstnieje i straci gryzący smak.

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQW tym czasie pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kostek. Dzielimy na cztery równe części. Najgrubszą część możemy delikatnie rozbić. Oprószamy kurczaka solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Połowę ugotowanego sosu odlewamy do maczania. Pozostałym sosem smarujemy kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 6-7 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). W trakcie, co jakiś czas kurczaka trzeba przekręcać i smarować sosem za pomocą pędzelka. Powinien być posmarowany kilkukrotnie. Pierś z kurczaka podajemy z odłożonym do maczania, ciepłym sosem balsamicznym.

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ świetnie komponuje się z sałatą i jeśli nie jesteśmy na diecie – frytkami.

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
119 kcal 577 kcal
Węglowodany
16 g 76 g
w tym cukry
14 g 68 g
Tłuszcz
1 g 6 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 1 g
Białko
10 g 47 g
Sól
0 g 2 g
Błonnik
0 g 0 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!