Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQGratka dla fanów charakterystycznego słodko-kwaśnego smaku octu balsamicznego i kolejny nietypowy pomysł na pierś z kurczaka. Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ jest wyjątkowo prosta do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki na sos chwilę pogotować, zamoczyć w nim filet i usmażyć. Latem można przyrządzić pierś na grillu, ja użyłam po prostu patelni grillowej. Resztki kurczaka, które zostaną z obiadu są dobre także na zimno i doskonale pasują do sałatek i kanapek. Źródło.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki dobrej jakości ketchupu (lub passaty pomidorowej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Do rondelka wlewamy ocet, ketchup, musztardę i sos Worcestershire. Dodajemy brązowy cukier, granulowany czosnek, sól i pieprz. Sos należy zagotować i gotować przez 10-12 minut, aż zgęstnieje i straci gryzący smak.

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQW tym czasie pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kostek. Dzielimy na cztery równe części. Najgrubszą część możemy delikatnie rozbić. Oprószamy kurczaka solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Połowę ugotowanego sosu odlewamy do maczania. Pozostałym sosem smarujemy kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 6-7 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). W trakcie, co jakiś czas kurczaka trzeba przekręcać i smarować sosem za pomocą pędzelka. Powinien być posmarowany kilkukrotnie. Pierś z kurczaka podajemy z odłożonym do maczania, ciepłym sosem balsamicznym.

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ świetnie komponuje się z sałatą i jeśli nie jesteśmy na diecie – frytkami.

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

31 Odpowiedzi na Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ

  1. Natalia - Poezja Smaku my simple cuisine napisał/a:

    Wygladaj smakowicie I soczyscie 🙂 A ja mam ochote zabrac sie za Twoje gniazdka:) kwestia tylko kiedy znajde dluzsza chwilke 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Z tego co pamiętam, sos balsamiczny nie był moim numerem 1 na liście ulubionych, jednak w takim wydaniu prezentuje się pysznie!

  3. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Wygląda obłędnie 🙂 Muszę spróbować zrobić taką pierś z sosem 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Podoba mi się taka kompozycja smakowa – uwielbiam smak i zapach kremów i octów balsamicznych.

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Mój Mąż byłby zachwycony takim kurczakiem 🙂 Skuszę się!

  6. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Lubię takie prostotki a i te smaki są w sam raz dla mnie 🙂

  7. Taka pierś z kurczaka musiała smakować obłędnie ; )

  8. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Pysznie ,bardzo apetycznie podane.

  9. Natalia - Poezja Smaku moja pasja smaku napisał/a:

    Ona krzyczy do mnie : “Jedz mnie ! JEDZ !” 🙂 Ślinianki wariują!

  10. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    zawsze albo robiłam kurczaka w musztardzie/sosie pomidorowym, albo w occie balsamicznym, nigdy tego nie łączyłam..
    Coś czuję, że to był wielki błąd!
    Ten kurczak prezentuje się obłędnie 🙂

  11. uwielbiam sos balsamiczny i bardzo podoba mi się ta wersja kurczaka.

  12. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    W moim guście. Może być nawet bez frytek 😉

  13. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Kolejna smaczna propozycja dla mojej mamy 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Ale fajna propozycja na kurczaka 😀 Już mi ślinka cieknie 😀

  15. Natalia - Poezja Smaku Kulinarny Zenit napisał/a:

    Bardzo mi się podoba ta propozycja 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku ivka napisał/a:

    To coś dla mnie!

  17. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    O rany, normalnie mnie zauroczyłaś tym sposobem zrobienia piersi, super pomysł 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Luka Li napisał/a:

    Super, bardzo ciekawy przepis!

  19. takie jedzonko to jest to! cudo!

  20. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Prześliczne zdjęcia i super pomysł

  21. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Kurczak w tak aromatycznej marynacie musi smakować wspaniale!

  22. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis <3

  23. Bardzo smaczna propozycja 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Nie robiłam takiego kurczaka, piękne zdjęcie:))

  25. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    wooow mega apetyczne zdjęcia

  26. Lubię do grilla. Przepysznie 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Pyszne mięsko 🙂 u Ciebie dodatkowo świetnie wygląda 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Powiem Ci, że wygląda bardzo zachęcająco! Aż ślinka cieknie 🙂

  29. Natalia - Poezja Smaku Urszula napisał/a:

    Prawdziwa poezja smaków…
    zapraszam na konkurs urodzinowy, szczegóły na stronach mojego bloga 🙂

  30. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo apetyczne danie i zdjęcia :)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)