Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym

Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowymW maju szparagi cieszą nasze oczy i podniebienia. Mimo że są przepyszne, już kilka razy przyłapałam się na tym, że nie miałam pomysłu na ich wykorzystanie. Co zrobić, gdy w formie gotowanej lub zapiekanej się znudziły? Urozmaicić nimi sos! Tym razem na szybki obiad przygotowałam pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami w sosie cytrynowym. Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej.

Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym:

  • 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 8-10 szparagów
  • ok. 8-10 średnich pieczarek
  • ¼ szklanki białego, wytrawnego wina
  • ¾ szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny + plasterki cytryny
  • tymianek lub natka pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • do podania: np.: ryż, makaron, bulgur, quinoa

Czynności przygotowawcze: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Jeśli są bardzo grube, możemy je lekko rozbić lub podzielić na dwie części. Posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Szparagom odłamujemy końcówki – same pękną w miejscu, gdzie są zdrewniałe. Końcówki wyrzucamy lub wykorzystujemy do bulionu, a resztę szparagów kroimy w 2 cm kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek wyciskamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Na dużym ogniu przesmażamy piersi – po ok. 3 minuty z każdej strony (w środku mogą pozostać surowe). Zdejmujemy je i odkładamy. Zmniejszamy ogień na średni. Na patelni układamy plastry cytryny (tyle, ile mamy kawałków kurczaka) i podsmażamy je ok. 30-60 sekund z obu stron – także zdejmujemy. Dolewamy na patelnię dodatkową oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy 3-4 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią. Dodajemy pieczarki i czosnek. Podsmażamy kolejne 3 minuty i wlewamy wino. Powinno zebrać wszystkie smaki, które przywarły do dna. Gdy się zagotuje, wlewamy śmietanę oraz dodajemy sok i skórkę z cytryny. Solimy i pieprzymy. Gdy sos się ponownie zagotuje i będzie intensywnie wrzał, wkładamy do środka kurczaka. Gotujemy na niedużym ogniu, aż mięso dojdzie w środku, a sos się nieco zredukuje (ok. 5 minut). Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony

Przed podaniem na wierzchu każdej piersi układamy kawałek przesmażonej wcześniej cytryny – służy nie tylko do dekoracji – jej sok dodatkowo przyprawi mięso. Posypujemy danie tymiankiem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Ja danie podałam z bulgurem, ale świetnie pasuje też długoziarnisty ryż czy makaron.

Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym

Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym

Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym

 


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

3 Odpowiedzi na Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym

  1. iza napisał/a:

    apetyczny ten kurczak

  2. Ewa napisał/a:

    Naprawdę świetny pomysł. Zrobię takie danie z makaronem, chyba będzie pasował:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)