Ciasto cytrynowe z borówkamiCiasto cytrynowe z borówkami to proste ciasto ucierane, które znacznie zyskuje na smaku w połączeniu z kremową polewą na bazie serka i dodatkiem owoców. U mnie to borówki, ale w sezonie świetne będą także maliny, porzeczki, jeżyny czy truskawki. Uroczo wygląda pokrojone na nieduże kostki – niczym małe dzieła sztuki, dlatego świetnie sprawdzi się nie tylko do codziennej kawy, ale i na prezent – w gości.

Ciasto cytrynowe (składniki w temp. pokojowej):

  • 200 g miękkiego masła (1 kostka)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 średnich jajek
  • skórka otarta z całej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Krem:

  • 100 g mascarpone
  • 100 g kremowego serka (np. Milandia, Almette, Bieluch, Philadelphia)
  • ok. 1/3 szklanki cukru pudru (lub ciut więcej)
  • świeże borówki
  • opcjonalnie: skórka cytrynowa, mięta, jadalne kwiaty

Przygotowujemy formę ok. 25×30 cm lub podobną np.: ciut większą – może być także tortownica 26 cm (ciasto nie może być zbyt wysokie). Wykładamy ją papierem do pieczenia. Masło miksujemy na puch dodając stopniowo cukier trzcinowy. Dodajemy po jednym jajku na zmianę z mąką (ostatnią porcję mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia) – cały czas miksując. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny (wyszorowanej w ciepłej wodzie i przelanej wrzątkiem). Przelewamy do przygotowanej wcześniej do formy. Pieczemy ok. 35-40 minut w 170°C.

Przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z kremowym serkiem dodając cukier puder. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka (serki w zależności od firmy różnią się rodzajem słoności i czasem trzeba dodać dodatkową łyżkę-dwie cukru pudru). Smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Na wierzch wtykamy borówki. Ozdabiamy miętą i skórką z cytryny (pięknie wygląda przystrojone także jadalnymi kwiatami, miechunką, truskawkami z szypułką, porzeczkami, malinami czy granatem).

Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
350 kcal 4397 kcal
Węglowodany
36 g 448 g
w tym cukry
22 g 280 g
Tłuszcz
20 g 252 g
w tym kwasy tł. nasycone
10 g 129 g
Białko
6 g 81 g
Sól
0 g 3 g
Błonnik
1 g 8 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!