Murzynek na maślanceAmerykańskie ciasto czekoladowe na maślance to taki nasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu pyszne czekoladowe ciacho – idealne na wieczór filmowy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można je dowolnie ozdobić – u mnie pojawiły się połówki orzechów włoskich i płatki kokosowe.

Murzynek na maślance:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 225 g masła
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli

Polewa:

  • 60 g masła
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki cukru
  • do posypania: orzechy, wiórki lub płatki kokosowe

Do misy wsypujemy mąkę, cukier i sól. Mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i kakao. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Zostawiamy do przestudzenia (masa powinna być ciepła, ale nie gorąca). Wlewamy powoli masę kakaową do mąki z cukrem i miksujemy. Dodajemy maślankę, sodę, ekstrakt i jajka, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (może to być tortownica 26 cm – z kominem lub bez, albo np.: prostokątna forma 33 cm x 23 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (czas zależy od grubości formy – najlepiej sprawdzać patyczkiem już po 35 minutach). Składniki polewy zagotowujemy w rondelku, co jakiś czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy jeszcze gorące ciasto. Ozdabiamy orzechami i kokosem – można też użyć innych bakalii, posypek czy jadalnych kwiatów. Murzynek na maślance świetnie smakuje na drugi dzień – kiedy polewa wsiąknie w wierzch ciasta. Przechowujemy go w temperaturze pokojowej.

Murzynek na maślance

Murzynek na maślance

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych