Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnia: 4,20 z 5)
Loading...Loading...

Pieczone placki ziemniaczane to niemal beztłuszczowy zamiennik tradycyjnych polskich placków. Muszę przyznać, że robiłam je już kilka razy – najbardziej smakowały nam podane z sosem czosnkowym i wędzoną rybą, ale równie smaczne są z pomidorowym pesto. Aby placki upiekły się na chrupiąco, koniecznie muszą być starte na tarce o średnich (lub dużych) oczkach – nie na papkę, ponieważ rozpłyną się w piekarniku. Jeśli mamy maszynę, która to zrobi za nas – będzie bardzo szybko i równie smacznie jak z patelni – za to znacznie mniej kalorycznie i zdrowiej.

Pieczone placki ziemniaczaneSkładniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (w wersji dietetycznej zastąpić jogurtem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 dużego ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub oregano
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (aby były smaczniejsze, można ją zeszklić na 1 łyżce oliwy, ale niekoniecznie). Wrzucamy do dużej miski. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich (ewentualnie dużuch) oczkach prosto na cebulę (najlepiej użyć do tarcia malaksera z odpowiednią tarczą).  Dodajemy szybko śmietanę (aby nie ściemniały) i mieszamy. Na takiej samej tarce ścieramy obraną marchewkę. Następnie wyciskamy czosnek, dodajemy jajko, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Porządnie solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie olejem. Nakładamy na niego okrągłe placki (trochę większe niż tradycyjne), starając się nie dodawać wytrąconej wody. Mi wyszło 15 sporych placków – z czego 9 rozłożyłam na największej blasze z piekarnika, a resztę na mniejszej. Wstawiamy do gorącego pieca na około 25 minut. Podajemy od razu z sosem (należy rozmieszać wszystkie składniki) i jeśli lubicie – z wędzoną rybą (makrela, tuńczyk, pstrąg, łosoś).

Pieczone placki ziemniaczane

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Musaka (moussaka)
Musaka (moussaka) to tradycyjne danie greckie. Jest to zapie...
Pierś z kurczaka w kokosie z salsą ananasową
Piersi z kurczaka w wiórkach kokosowych popularność zyskały ...
Fasolka po bretońsku
Polacy zawsze uważali, że coś co obce jest lepsze. Stąd pier...
Chińskie pierożki Jiaozi
Zawsze miałam słabość do chińskich smaków. Pamiętam, jak bar...

37 Odpowiedzi na Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

  1. kkasia napisał/a:

    i wlasnie w takich chwilach żałuję , ze nie mam piekarnika!

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ale to musi być dobre:)

  3. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Jeśli mamy maszynę, która to zrobi za nas – będzie bardzo szybko i równie smacznie jak z patelni – za to znacznie mniej kalorycznie i zdrowiej.

    Ale jak to? Maszynę do pieczenia placków?

  4. agnieszka napisał/a:

    Wyglądają przepysznie! Ja nie lubię smażyć placków, więc pieczenie to idealny pomysł :) Pozdrawiam!!

  5. Magda C. napisał/a:

    Cudowne są! Bardzo lubię te wersję pieczonych placków :)

  6. ladylaura. napisał/a:

    Nie znałam tego sposobu ,ale skorzystam z pewnością.

  7. napiecyku napisał/a:

    Smakowicie się zapowiadają, do tego bez tłuszczu..warto spróbować:))

  8. Patyska napisał/a:

    Wylizałam foty. O, jaki czysty ekran! ;D

  9. Wolę na słodko, ale ten sos czosnkowy kusi.

  10. Pati napisał/a:

    O, takie placki muszę wykonać obowiązkowo!

  11. magma napisał/a:

    wyglądają pysznie, bardzo lubię sos czosnkowy używam go bardzo często w kuchni:)

  12. skoraq cooks napisał/a:

    Po pączkowych szaleństwa to jest właśnie to, czego potrzebuję :-)

  13. antynomiczna napisał/a:

    chodzą za mną takie placuszki z warzywnym dodatkiem. Chyba jutro na śniadanko się skuszę na coś w ten deseń. ; D

  14. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Pyszności :) Bardzo lubię placki ziemniaczane. Pieczonych nie jadłam. Właśnie dzisiaj smażyłam. Szkoda, że nie zajrzałam tutaj wcześniej, bo zrobiłabym z Twojego przepisu. Następnym razem tak zrobię. Z sosem oczywiście :)

  15. my simple cuisine napisał/a:

    Pychotka :) zawsze robie smazone ale wymieszane z kiszona kapusta :) Twoje wygladaja cudnie ;)

  16. Ania napisał/a:

    pieczone? fajna wersja i bez wyrzutów sumienia, bo z tego względu rzadko je robię:P

  17. lutka40 napisał/a:

    Prosto i przepysznie !

  18. studentka na diecie napisał/a:

    Ja starałam się nie jeść placków ziemniaczanych bo zawsze właśnie mi się kojarzyły z ociekającymi tłuszczem. Widzę, że byłam w błędzie, zdrową wersję też da się zrobić :D

  19. AnnaA-G napisał/a:

    pycha! lubię i to bardzo!

  20. Anita napisał/a:

    Taka wersja mi odpowiada. A przy okazji nie tracą nic na smaku:)

  21. Już na facebooku zwróciłam na nie uwagę – wyglądają świetnie, a pomysł z ich wykonaniem przedni! :)

  22. Agnieszka napisał/a:

    Zawsze robię placki smażone na patelni. Pieczonych w piekarniku nie robiłam, ale postaram się na nie przerzucić bo są z pewnością zdrowsze od tych smażonych.

  23. Kaś napisał/a:

    ale smakowite!!! już po obiedzie, ale od razu zrobiłam się głodna patrząc na nie :)

  24. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Podoba mi się pomysł na placki ziemniaczane w wersji light:)

  25. iza napisał/a:

    fajna propozycja; takich jeszcze nie jadłam

  26. ELA.M napisał/a:

    Nigdy nie robiłam placków w piekarniku. Zawsze smażę na patelni i zawierają sporo tłuszczu. Te z piekarnika zawierają go znacznie mniej.

  27. madlene17 napisał/a:

    Konkretnie i aromatycznie :) Lubię takie obiady :)

  28. olka napisał/a:

    Z rybką samo zdrowie! Nie dość, że ziemniaki pełne potasu i witamin, to jeszcze nie trzeba dodawać dużych ilości tłuszczu. Super!

  29. bielinka napisał/a:

    Super pomysł z tymi pieczeniem, a że placki uwielbiam, to na pewno wypróbuję! :)

  30. PILLar napisał/a:

    Uwielbiam placki ziemniaczane.. do tej pory myślałem, że są tylko z sosem grzybowym;) Czas na zmiany;)
    ps. zobacz co u mnie – klik w nick

  31. JustInka napisał/a:

    U mnie w domu placki ziemniaczane jada się z cukrem, u męża rodziny z sosem pomidorowym, więc „co kraj to obyczaj”. Ależ piękne zdjęcia :)

  32. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Ja ścieram ziemniaki na większych oczkach od dawna, żeby placki były chrupiące, ale zawsze je smażyłam. Bardzo podoba mi się pomysł z pieczeniem ich w piekarniku :) !

  33. Nigdy nie mam ich dość, w wersji chrupiącej znakomite !

  34. Miseczka Zdrowia napisał/a:

    Z pewnością są przepyszne, a przy okazji dbamy o linię :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)