Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Pieczone placki ziemniaczane to niemal beztłuszczowy zamiennik tradycyjnych polskich placków. Muszę przyznać, że robiłam je już kilka razy – najbardziej smakowały nam podane z sosem czosnkowym i wędzoną rybą, ale równie smaczne są z pomidorowym pesto. Aby placki upiekły się na chrupiąco, koniecznie muszą być starte na tarce o średnich (lub dużych) oczkach – nie na papkę, ponieważ rozpłyną się w piekarniku. Jeśli mamy maszynę, która to zrobi za nas – będzie bardzo szybko i równie smacznie jak z patelni – za to znacznie mniej kalorycznie i zdrowiej.

Pieczone placki ziemniaczaneSkładniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (w wersji dietetycznej zastąpić jogurtem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 dużego ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub oregano
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (aby były smaczniejsze, można ją zeszklić na 1 łyżce oliwy, ale niekoniecznie). Wrzucamy do dużej miski. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich (ewentualnie dużuch) oczkach prosto na cebulę (najlepiej użyć do tarcia malaksera z odpowiednią tarczą).  Dodajemy szybko śmietanę (aby nie ściemniały) i mieszamy. Na takiej samej tarce ścieramy obraną marchewkę. Następnie wyciskamy czosnek, dodajemy jajko, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Porządnie solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie olejem. Nakładamy na niego okrągłe placki (trochę większe niż tradycyjne), starając się nie dodawać wytrąconej wody. Mi wyszło 15 sporych placków – z czego 9 rozłożyłam na największej blasze z piekarnika, a resztę na mniejszej. Wstawiamy do gorącego pieca na około 25 minut. Podajemy od razu z sosem (należy rozmieszać wszystkie składniki) i jeśli lubicie – z wędzoną rybą (makrela, tuńczyk, pstrąg, łosoś).

Pieczone placki ziemniaczane

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

37 Odpowiedzi na Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

  1. kkasia napisał/a:

    i wlasnie w takich chwilach żałuję , ze nie mam piekarnika!

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ale to musi być dobre:)

  3. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Jeśli mamy maszynę, która to zrobi za nas – będzie bardzo szybko i równie smacznie jak z patelni – za to znacznie mniej kalorycznie i zdrowiej.

    Ale jak to? Maszynę do pieczenia placków?

  4. agnieszka napisał/a:

    Wyglądają przepysznie! Ja nie lubię smażyć placków, więc pieczenie to idealny pomysł :) Pozdrawiam!!

  5. Magda C. napisał/a:

    Cudowne są! Bardzo lubię te wersję pieczonych placków :)

  6. ladylaura. napisał/a:

    Nie znałam tego sposobu ,ale skorzystam z pewnością.

  7. napiecyku napisał/a:

    Smakowicie się zapowiadają, do tego bez tłuszczu..warto spróbować:))

  8. Patyska napisał/a:

    Wylizałam foty. O, jaki czysty ekran! ;D

  9. Wolę na słodko, ale ten sos czosnkowy kusi.

  10. Pati napisał/a:

    O, takie placki muszę wykonać obowiązkowo!

  11. magma napisał/a:

    wyglądają pysznie, bardzo lubię sos czosnkowy używam go bardzo często w kuchni:)

  12. skoraq cooks napisał/a:

    Po pączkowych szaleństwa to jest właśnie to, czego potrzebuję :-)

  13. antynomiczna napisał/a:

    chodzą za mną takie placuszki z warzywnym dodatkiem. Chyba jutro na śniadanko się skuszę na coś w ten deseń. ; D

  14. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Pyszności :) Bardzo lubię placki ziemniaczane. Pieczonych nie jadłam. Właśnie dzisiaj smażyłam. Szkoda, że nie zajrzałam tutaj wcześniej, bo zrobiłabym z Twojego przepisu. Następnym razem tak zrobię. Z sosem oczywiście :)

  15. my simple cuisine napisał/a:

    Pychotka :) zawsze robie smazone ale wymieszane z kiszona kapusta :) Twoje wygladaja cudnie ;)

  16. Ania napisał/a:

    pieczone? fajna wersja i bez wyrzutów sumienia, bo z tego względu rzadko je robię:P

  17. lutka40 napisał/a:

    Prosto i przepysznie !

  18. studentka na diecie napisał/a:

    Ja starałam się nie jeść placków ziemniaczanych bo zawsze właśnie mi się kojarzyły z ociekającymi tłuszczem. Widzę, że byłam w błędzie, zdrową wersję też da się zrobić :D

  19. AnnaA-G napisał/a:

    pycha! lubię i to bardzo!

  20. Anita napisał/a:

    Taka wersja mi odpowiada. A przy okazji nie tracą nic na smaku:)

  21. Już na facebooku zwróciłam na nie uwagę – wyglądają świetnie, a pomysł z ich wykonaniem przedni! :)

  22. Agnieszka napisał/a:

    Zawsze robię placki smażone na patelni. Pieczonych w piekarniku nie robiłam, ale postaram się na nie przerzucić bo są z pewnością zdrowsze od tych smażonych.

  23. Kaś napisał/a:

    ale smakowite!!! już po obiedzie, ale od razu zrobiłam się głodna patrząc na nie :)

  24. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Podoba mi się pomysł na placki ziemniaczane w wersji light:)

  25. iza napisał/a:

    fajna propozycja; takich jeszcze nie jadłam

  26. ELA.M napisał/a:

    Nigdy nie robiłam placków w piekarniku. Zawsze smażę na patelni i zawierają sporo tłuszczu. Te z piekarnika zawierają go znacznie mniej.

  27. madlene17 napisał/a:

    Konkretnie i aromatycznie :) Lubię takie obiady :)

  28. olka napisał/a:

    Z rybką samo zdrowie! Nie dość, że ziemniaki pełne potasu i witamin, to jeszcze nie trzeba dodawać dużych ilości tłuszczu. Super!

  29. bielinka napisał/a:

    Super pomysł z tymi pieczeniem, a że placki uwielbiam, to na pewno wypróbuję! :)

  30. PILLar napisał/a:

    Uwielbiam placki ziemniaczane.. do tej pory myślałem, że są tylko z sosem grzybowym;) Czas na zmiany;)
    ps. zobacz co u mnie – klik w nick

  31. JustInka napisał/a:

    U mnie w domu placki ziemniaczane jada się z cukrem, u męża rodziny z sosem pomidorowym, więc „co kraj to obyczaj”. Ależ piękne zdjęcia :)

  32. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Ja ścieram ziemniaki na większych oczkach od dawna, żeby placki były chrupiące, ale zawsze je smażyłam. Bardzo podoba mi się pomysł z pieczeniem ich w piekarniku :) !

  33. Nigdy nie mam ich dość, w wersji chrupiącej znakomite !

  34. Miseczka Zdrowia napisał/a:

    Z pewnością są przepyszne, a przy okazji dbamy o linię :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)