Pieczone placki ziemniaczane to niemal beztłuszczowy zamiennik tradycyjnych polskich placków. Muszę przyznać, że robiłam je już kilka razy – najbardziej smakowały nam podane z sosem czosnkowym i wędzoną rybą, ale równie smaczne są z pomidorowym pesto. Aby placki upiekły się na chrupiąco, koniecznie muszą być starte na tarce o średnich (lub dużych) oczkach – nie na papkę, ponieważ rozpłyną się w piekarniku. Jeśli mamy maszynę, która to zrobi za nas – będzie bardzo szybko i równie smacznie jak z patelni – za to znacznie mniej kalorycznie i zdrowiej.

Pieczone placki ziemniaczaneSkładniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (w wersji dietetycznej zastąpić jogurtem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 dużego ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub oregano
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (aby były smaczniejsze, można ją zeszklić na 1 łyżce oliwy, ale niekoniecznie). Wrzucamy do dużej miski. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich (ewentualnie dużuch) oczkach prosto na cebulę (najlepiej użyć do tarcia malaksera z odpowiednią tarczą).  Dodajemy szybko śmietanę (aby nie ściemniały) i mieszamy. Na takiej samej tarce ścieramy obraną marchewkę. Następnie wyciskamy czosnek, dodajemy jajko, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Porządnie solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie olejem. Nakładamy na niego okrągłe placki (trochę większe niż tradycyjne), starając się nie dodawać wytrąconej wody. Mi wyszło 15 sporych placków – z czego 9 rozłożyłam na największej blasze z piekarnika, a resztę na mniejszej. Wstawiamy do gorącego pieca na około 25 minut. Podajemy od razu z sosem (należy rozmieszać wszystkie składniki) i jeśli lubicie – z wędzoną rybą (makrela, tuńczyk, pstrąg, łosoś).

Pieczone placki ziemniaczane

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych