Tarta kokosowa bez pieczeniaTarta kokosowa, która nie wymaga piekarnika – bardzo szybka, pyszna i w smaku przypominająca pralinki rafaello. Inspirowałam się przepisem Oli, jednak trochę odchudziłam tartę. Zrezygnowałam ze słodkich wafelków z masą, zmniejszyłam ilość czekolady, a zwiększyłam ilość wiórków z kokosa. Tak powstał deser bez pieczenia na pełnoziarnistych ciasteczkach – mocno kokosowy i uzależniający, bo mimo lekkiego odchudzenia tarta smakowała fantastycznie. Zdecydowanie warto spróbować – to tylko pięć składników.

Spód do tarty:

  • 200 g pełnoziarnistych herbatników lub ciasteczek (ja do przepisu używałam 300 g ciastek digestive)
  • 120 g – 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa kokosowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych

W blenderze lub malakserze rozkruszamy ciasteczka wraz z wiórkami. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Powstałymi okruchami wylepiamy boki i dno tarty o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy na parze – w kąpieli wodnej (misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać dna). Śmietanę miksujemy, a gdy będzie już zwarta (ale nie całkowicie sztywna), wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia.

Wyłączamy mikser, wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Masę kokosową rozsmarowujemy na przygotowanym wcześniej spodzie. Ozdabiamy wiórkami, świeżym kokosem lub płatkami migdałowymi. Przed podaniem tarta kokosowa powinna się schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.

Tarta kokosowa bez pieczenia

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych