Tarta kokosowa bez pieczenia

Tarta kokosowa bez pieczeniaTarta kokosowa, która nie wymaga piekarnika – bardzo szybka, pyszna i w smaku przypominająca pralinki rafaello. Inspirowałam się przepisem Oli, jednak trochę odchudziłam tartę. Zrezygnowałam ze słodkich wafelków z masą, zmniejszyłam ilość czekolady, a zwiększyłam ilość wiórków z kokosa. Tak powstał deser bez pieczenia na pełnoziarnistych ciasteczkach – mocno kokosowy i uzależniający, bo mimo lekkiego odchudzenia tarta smakowała fantastycznie. Zdecydowanie warto spróbować – to tylko pięć składników.

Spód do tarty:

  • 200 g pełnoziarnistych herbatników lub ciasteczek (ja do przepisu używałam 300 g ciastek digestive)
  • 120 g – 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa kokosowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych

W blenderze lub malakserze rozkruszamy ciasteczka wraz z wiórkami. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Powstałymi okruchami wylepiamy boki i dno tarty o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy na parze – w kąpieli wodnej (misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać dna). Śmietanę miksujemy, a gdy będzie już zwarta (ale nie całkowicie sztywna), wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia.

Wyłączamy mikser, wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Masę kokosową rozsmarowujemy na przygotowanym wcześniej spodzie. Ozdabiamy wiórkami, świeżym kokosem lub płatkami migdałowymi. Przed podaniem tarta kokosowa powinna się schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.

Tarta kokosowa bez pieczenia

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

59 Odpowiedzi na Tarta kokosowa bez pieczenia

  1. Natalia - Poezja Smaku Bomba Kaloryczna napisał/a:

    w kąpieli wodnej (misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać dna) Są też takie fajne garnki do gotowania mleka, do których przez dziurkę w ściance wlewa się wodę – też nadają się świetnie do rozpuszczania/podgrzewania różnych smakołyków bez przypalenia 🙂

    A tarta wygląda świetnie. Jak udało Ci się wyjąć ją z formy bez pokruszenia?

    • Niestety nie mam takiego garnka, ale jak ktoś posiada to fajny pomysł 🙂

      Moja forma ma wyjmowane dno i nie było problemu z wyjęciem tarty – jest dość zwarta

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Oooo coś dla moich kokosowych fanów:))

  3. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    U nas w domu jest pół na pół jesli chodzi i kokosowe preferencje. Dla mnie Twoja tarta jest fantastyczna:-)

  4. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    rewelacyjnie wygląda

  5. Natalia - Poezja Smaku Pan Deserek :) napisał/a:

    Bardzo fajny pomysł – bez pieczenia, proste i smaczne ciasto 🙂 jednym słowem kokosowa rozkosz 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Można kawałeczek, uwielbiam kokos.
    Zapisuję przepis do wypróbowania:)

  7. Tarta bez pieczenia?! Dla mnie bomba:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Wygląda perfekcyjnie!

  9. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Uwielbiam wiórki kokosowe 😉 A tarta wygląda świetnie 🙂

  10. Pięknie wygląda i na pewno niesamowicie smakuje. Uwielbiam kokos, więc muszę wypróbować Twój przepis 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Ojjjjjej, boska jest ta tarta Natalio 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Mówiłam Ci już, że jesteś genialna? Absolutnie genialna! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku BARbara napisał/a:

    Wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę…
    I tu moje pytanie. Czekoladę ostudzoną? Czy jeszcze gorącą?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Najlepiej ostudzoną, choć… Biała czekolada rozpuszcza się bardzo szybko – nie powinna być bardzo gorąca (tylko lekko ciepła). Wlewana bardzo cienkim strumykiem będzie szybko stygła i można ją od razu powoli wlewać (jednocześnie musimy miksować). Jeśli natomiast wlejemy całą, ciepłą czekoladę szybko na raz – masa może się zwarzyć.

  14. Natalia - Poezja Smaku Lola napisał/a:

    Mocno kokosowa… mmm dla mnie brzmi to jak bajka 🙂 uwielbiam kokosowe smaki;)

  15. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Cudownie wygląda! Kocham kokosowe 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Przepiękna… I na pewno pyszna, już sobie wyobrażam 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Wypieki kokosowe to z pewnością moje smaki:))

  18. Natalia - Poezja Smaku zakateksmaku napisał/a:

    Twoje wypieki zawsze mnie zachwycają! Imponująca tarta! 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Nashelly napisał/a:

    Uwielbiam takie kokosowe, kremowe słodkości <3

  20. wygląda pięknie i smacznie 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    zachwyciłaś mnie.. zachwyciłaś mnie totalnie! Nie wiem nawet co powiedzieć.. Boska, cudowna? Zbyt proste.. 🙁

  22. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Podziwiałam ją u Oli i u Ciebie podziwiam 🙂 nie wiem dlaczego jeszcze jej nie zrobiłam!

  23. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    boska!:) uwielbiam kokos:) kiedyś robiłam podobny krem, ale bez białej czekolady a na wierzch polewa z mlecznej czekolady:)

  24. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Wow ale ona się prezentuje 😀 Porwałabym taki kawałek bez namysłu ;D

  25. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Idealna dla mnie! Kokos… <3 Pięknie prezentuje się! Tak biało, lekko…. zjadłabym 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku agnieszka napisał/a:

    Pyszności!! Już drukuję przepis!

  27. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    Wygląda [pięknie 🙂 I zjadłabym chyba pół na raz, bo do kokosu nie trzeba mnie długo namawiać! 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku my simple cuisine napisał/a:

    Pieknie sie prezentuje 🙂 cudenko 🙂

  29. Rewelacyjna 🙂 Uwielbiam ciasta z kokosem, to też by mi smakowało!

  30. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Wszystko co kokosowe biorę w ciemno bo uwielbiam! Tarta wygląda bosko 🙂
    P.S. U mnie też kokosowe smaki 🙂

  31. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Super, bardzo się cieszę, że skusiłaś się na tartę bo jest naprawdę świetna 😀 A twoja prezentuje się wspaniale!

  32. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Bardzo mi się podoba tarta i jest ślicznie ozdobiona. Na pewno wykorzystam “na dzikich polach”. Nadchodzi czas kiedy spędzamy tam soboty i niedziele, a piekarnika tam brak. Super zapisuję.

  33. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Piękna i pyszna! Poproszę kawałek 🙂

  34. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Wygląda obłędnie! Dla mnie dwa kawałki to za mało 🙂

  35. Wyborne smaki, przepyszna tarta i wspaniałe loki kokosowe 🙂

  36. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wygląda wspaniale, mega oryginalny pomysł 🙂

  37. Natalia - Poezja Smaku paula00120 napisał/a:

    Wyglada wspaniale, lecz smakuje bardzo źle, jest strasznie mdła, nie da się jeść tej tarty. Nie polecam.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Jest słodka, lecz czy mdła to już chyba kwestia smaku. Mało słodkie, lekko słonawe ciastka pełnoziarniste równoważą jej słodycz. Przykro mi, ze nie smakowała.

  38. Natalia - Poezja Smaku Justa napisał/a:

    Nie zrozumialam poczatku przepisu: ….”rozkruszamy ciasteczka wraz z wiorkami” ile mam tych wiorek wsypac do ciasteczek? Czy worki tylko do masy? Prosze o odpowiedz, chce dzis zrobic, wyglada pysznie

  39. Natalia - Poezja Smaku Aga napisał/a:

    Proszę mi powiedzieć, czy można tę tartę wykonać w foremce silikonowej?

  40. Natalia - Poezja Smaku michalina napisał/a:

    Dzień dobry, mam pytanie. Mieszkam w małej miejscowości i jak poprosiłam w sklepie o herbatniki pełnoziarniste to dostałam “zwykłe” bo tylko takie mamy” – czy mogą być zwykle herbatniki??

    • Mogą być – choć tarta z nimi będzie wydawała się słodsza. Wszystko zależy od naszego gustu

    • Natalia - Poezja Smaku michalina napisał/a:

      Spróbuje w takim razie 🙂 A czy na wierzch moznaby wylac roztopiona mleczna czekolade czy to zly pomysl? tak na wzór batona bounty

    • Można – ja wolałabym gorzką czekoladę, ale jeśli lubicie słodkie wypieki to jak najbardziej może być mleczna. Warto rozpuścić ją z łyżką masła – nie będzie wtedy taka matowa i łatwiej będzie kroić ciasto

    • Natalia - Poezja Smaku michalina napisał/a:

      Dziękuje! Jutro zabiorę się za tarte 🙂 dam znac jak poszlo 🙂
      waham się wlasnie jeszcze co do tej czekolady która wybrać, czy gorzka czy mleczna, bo za gorzka nie przepadam i boje się ze zepsuje smak wiec chyba zdecyduje się na mleczna 🙂

  41. Natalia - Poezja Smaku Edyta napisał/a:

    Jest Pani pewna, że herbatników powinno być aż 320g? Użyłam dokładnie tyle i po pierwsze całości było stanowczo za dużo nawet na formę 26cm, a po drugie spód się rozpadał…. Użyłam zwykłych, kwadratowych, pełnoziarnistych herbatników

  42. Natalia - Poezja Smaku Dagmarq napisał/a:

    Niestety w przepisie podane są złe proporcje jeśli chodzi o spód ciasta (ciastka nie chcą stworzyć masy z masłem. Jest ich albo za dużo, albo za mało masła). Zrobiłam wszystko jak w przepisie i spod jest stoki jak piasek…a szkoda, bo góra pyszna.
    (Zauważyłam, że w oryginale są wafelki przekładane masą…zatem tych mokrych rzeczy jest więcej niż tu i być może na tym polega błąd)…

  43. Natalia - Poezja Smaku Anna napisał/a:

    Robię tarta już 3 raz, niestety masa zawsze mi waży ale nie mamam pojęcia dlaczego i jak to uratować

    • Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

      Hej, zrobiłam tarte wczoraj i krem mi się zwarzył w. mnie sa 2 opcje albo przebiłam śmietanę albo zbyt cieplłą czekolada. Dzisiaj zrobiłam krem raz jeszcze i wyszło! nie ubiłam smietany zbyt mocno, dopiero po dołączeniu czekolady ubiłam mocniej. Co prawda jak wsypałam wiorki to zmieniła się konsystencja ale to normalne – chyba…
      Zobaczymy czy jutro będzie zjadliwa.

  44. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Zrobiłam tartę według przepisu. Spód bardzo kruchy, nie chce się ładnie zlepiać czy jak kto woli łączyć. Krem pyszny ale następnym razem mocniej zmiksuje albo dodam odrobinę śnieżki aby była sztywniejsza.

  45. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Spód się cały rozpada, nie da rady przełożyć na talerzyk 🙁 myślałam, że się połączy z masą i będzie ok ale niestety nie 🙁 szkodaa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)