Kokosanki z białek

Kokosanki z białek - ciastka kokosoweI znów zostały! Przygotowując baby drożdżowe, kremy, budynie i pączki zawsze trafią się nadmiarowe białka. Można je oczywiście mrozić, ale ja lubię przerabiać je świeże – najlepiej na coś szybkiego. Kokosanki z białek to jeden z najlepszych przepisów na wykorzystanie tego składnika. Ciastka robi się bardzo szybko – są gotowe w pół godziny. Ja lubię ich smak – mają wilgotny kokosowy środek i chrupiący wierzch – zawsze przydadzą się do kawy. Jak byłam mała można było spotkać takie kokosowe ciastka w każdej cukierni – nie wiem czy jest tak do dziś. Przepis na ok. 25 sztuk dużych kokosanek.

Składniki:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 4 białka średnich jajek
  • 85 g cukru (0,5 szklanki)
  • 85 g masła (mniej niż pół kostki)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy (ja robię to na małej mocy w mikrofalówce). Do miski wsypujemy wiórki, a następnie zalewamy płynnym masłem. Mieszamy łyżką, aż wszystkie wiórki będą oblepione. W osobnym naczyniu ubijamy białka. Gdy będą sztywne zaczynamy powoli dosypywać pół szklanki cukru, nie przestając ubijać. Na samym końcu dodajemy mąkę. Dodajemy połowę białek do wiórków i mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drugą połowę i ponownie delikatnie mieszamy. Dużą blachę do pieczenia smarujemy masłem lub kładziemy papier do pieczenia. W zwilżonych dłoniach bardzo delikatnie toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i lekko spłaszczamy (można też nakładać masę natłuszczoną łyżką do lodów). Kokosanki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, ok. 15 minut – aż będą złote.

Kokosanki z białek - ciastka kokosowe


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

41 Odpowiedzi na Kokosanki z białek

  1. To ja poproszę kilka, wyglądają wspaniale, a ja uwielbiam kokos 🙂

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    O ile wiem, do dzisiaj można je spotkać w każdej cukierni. 😉 Ja osobiście nigdy nie byłam ich szczególną fanką, bo nie lubię kokosu, ale faktycznie to dobry pomysł na białka:)

  3. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Robiłem kiedyś podobne i są przepyszne. Swoją drogą bardzo fajny podkład do zdjęć 🙂

  4. Pati napisał/a:

    A ja nie miałam ostatnio pomysłu na białkową propozycję i zrobiłam bezy, które niestety nie były popisowym deserem…

  5. Patyska napisał/a:

    Włochate… czyli pyszne…

  6. marcela napisał/a:

    wspaniałe! ostatnio robiłam kruche ciastka i akurat zostały mi 4 białka!Kokos mam- do dzieła!:)

  7. JustInka napisał/a:

    Takie proste a jakie pyszne! uwielbiam kokosanki! To smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, ja po szkole chadzałyśmy z koleżankami do pobliskiego sklepu, gdzie te ciacha były sprzedawane. Mniam, aż mi ślinka pociekła!

  8. Dzikowiec napisał/a:

    Dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie 🙂 Wyglądają cudnie!

  9. skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam kokosanki. Świetnie pasowałyby do mojej pina colady 🙂

  10. antynomiczna napisał/a:

    oooo, właśnie ostatnio za mną chodziło zrobienie kokosanek, tyle ,że nie posiadałam dobrego przepisu.
    Dziękuję za inspiracje ; )

  11. Magda C. napisał/a:

    Cudowne! Uwielbiam <3 Porywam kilka… naście 😀

  12. Kaś napisał/a:

    ale pięknie wyrosły!!!

  13. dżemdżus napisał/a:

    Ja też prawie zawsze robię kokosanki, ale moje nie są tak zgrabne jak Twoje. Cudowne i już czuję ich kokosowy smak 🙂

  14. Salvador Dali napisał/a:

    ale ładne kule!
    Moje zawsze się rozlewają 🙁

  15. tomeksss napisał/a:

    Najprostszy przepis, rodem z Austrii (Kokosbusserl): białka z 3 jaj, 200 g cukru pudru, 200 g wiórków kokosowych, łyżeczka soku z cytryny. Ubijamy sztywną piane z białek, dodajemy cukier puder, jeszcze trochę ubijamy na gęsty krem, dodajemy wiórki i sok, mieszamy dokładnie. Rozkładamy do foremek (najlepsze papiloty do muffinek i forma na 12 muffinek). Wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 180 C na 15 min. Ot i wszystko, bez mąki, bez masła i bardzo dobre. Smacznego 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Nie wątpię, że bardzo dobre. Te są rodem z Polski – masełko nadaje wilgotności i też polecam 🙂

    • Asia napisał/a:

      Zrobiłam Kokosanki z przepisu z komentarza , ale zamiast łyżeczki soku z cytryny dałam łyżeczkę Malibu! Sa obłędne! Zrobię na pewno nie raz !!!

    • tomeksss napisał/a:

      Fajny pomysł z tym malibu. Myslę, że mozna poeksperymentować z dodawaniem łyżeczki tego lub owego. Mozna dojść do ciekawych smaków. Próbujmy 🙂

  16. AnnaA-G napisał/a:

    Mniam. Zjadlabym kilka od razu. Pysznie się prezentują

  17. Zakątek Smaku napisał/a:

    Małe cuda ! 🙂

  18. gin napisał/a:

    Cudnie wyglądają 🙂
    Ja ciągle szukam idealnego przepisu na kokosanki, z pewnością wypróbuję Twój 🙂

  19. Łucja napisał/a:

    Słodkie maleństwa 🙂 mam na nie ochotę 😀

  20. iza napisał/a:

    wieki nie jadłam tych ciasteczek

  21. ELA.M napisał/a:

    Kokosanki pychotka, pochłaniam je pod każda postacią.
    Twoje wyglądają tak smakowicie:)

  22. Aneta napisał/a:

    Też często w ten sposób wykorzystuję białka 😉 Uwielbiam je 😀

  23. Ola in the kitchen napisał/a:

    Po prostu uwielbiam, a ostatnio jadłam oblane czekoladą i były pyszne!

  24. Przepyszne kokosowe kuleczki !

  25. małgośka napisał/a:

    idealne zamiast kupnych ciastek:)

  26. zbiku napisał/a:

    Wiecie, że te cholerstwa wyrtąbiły mi jakąś ćwiartkę spirytusu? 😉
    po produkcji kokosowego likieru został mi właśnie nasączony kokos – świetna sprawa, by wykorzystać resztki produkcyjne ;D fakt faktem, wyszły trochę za gorzkie i trochę klepią pod czaszką, ale dla mnie bomba ;D

  27. Gaga napisał/a:

    Super ! Twój przepis wykorzystałam nie na kokosanki , ale jako przekładaniec do tortu , oczywiście upiekłAm przed nałożeniem na tort w tortownicy – tu dodałam ciut więcej masełka – Rewelacja ,POLECAM .Dzieciaki były zachwycone kokosowo-owocowym tortem.!!
    Dzieki.

  28. Patsi napisał/a:

    Zamiast cukru użylam miodu w tej samej ilosci i rozpuscilam go w oleju kokosowym Bio, zrezygnowalam z masla jak i tez z maki. Kokosanki wyszły magiczne delikatne, w srodku wilgotne i na zewnatrz chrupiace. Polecam ten sposob dla tych ktorzy lubia dobre i zdrowe kalorie.

  29. Agnieszka napisał/a:

    Zrobiłam wg Twojego przepisu i wyszły znakomite. Goście byli zachwyceni (już im przesłałam link do przepisu). Dziękuję bardzo 🙂

  30. Basia napisał/a:

    Upiekłam już kolejny raz te kokosanki i są wyśmienite (zwiększyłam jedynie ilość cukru). Bardzo dziękuję za przepis, będę tu wracać. 🙂

  31. karmelek napisał/a:

    sa nieziemskie 🙂 zrobily furore na babskim wieczorze. na stale wchodza do menu bo jestem milosniczka kokosu. pyszne, naprawde polecam 🙂

  32. Kielbik napisał/a:

    Zrobiłam, bardzo smaczne, szybkie i łatwe .
    Czy ktoś próbował przechować je ze dwa dni. Czy są równie smaczne?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)