Jajko w toście – czyli śniadaniowe muffiny

Jajko w tościeCiekawym zastosowaniem formy na muffinki jest jej wykorzystanie do śniadań. Jest to szczególnie wygodne, gdy śniadanie musimy przygotować dla większej ilości osób – wtedy wystarczy tylko wypełnić wszystkie otwory zawartością i czekać na upieczenie. Jajka w tostach to raczej pomysł, a nie przepis – za to bardzo smaczny w całej swojej prostocie. Nietypowe muffiny polecam na leniwe śniadania.

Składniki na 1 osobę:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 niewielkie jajka
  • 2 plasterki salami
  • masło
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Z chleba tostowego odkrawamy brzegi i rozwałkowujemy wałkiem lub butelką. Chleb wciskamy do otworów blaszki na muffinki wysmarowanej uprzednio masłem. Na dno chlebka kładziemy plasterek salami (można zastąpić plasterkiem polędwicy, kiełbasy lub chorizo). Żółtko oddzielamy od białka. Na wędlinę kładziemy żółtko i wlewamy na wierzch białko. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kładziemy kilka wiórków masła. Zapiekamy przez 12-15 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem. Możemy podać samodzielnie lub z ulubionym sosem na bazie majonezu.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Jajko w toście – czyli śniadaniowe muffiny

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Mmm, śniadanie pierwsza klasa! Muszę takie zaserwować Mężowi 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Wspaniałe, od jakiegoś czasu mam ochotę przyrządzić takie cudeńka.

  3. Natalia - Poezja Smaku Jagoda napisał/a:

    Świetny pomysł 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Suuuper pomysł:) Wypróbuję patent w najbliższy weekend…;)!

  5. Natalia - Poezja Smaku Praliné napisał/a:

    jestem pod wrazeniem

  6. Super to jajeczko 🙂 sama bym takie śniadanie zjadła 😛

  7. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Świetne śniadanie :)), bardzo fajne.

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Bardzo to pysznie wymysliłas i też mi się podoba ! Pozdrawiam 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    genialny pomysł!:) muszę wykorzystać któregoś razu:)

  10. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Świetny pomysł na inne, niebanalne, weekendowe śniadanie:)
    Miłego dnia!:)

  11. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Takie śniadania uwielbiam:)

  12. Natalia - Poezja Smaku veggyandhunter napisał/a:

    Wygląda jak najbardziej wymyślne danie z drogiej restauracji, a tu taki znany wszystkim tościk i jajko. Pomysł rewelacja. Już myślę czym zastąpić mięsną wkładkę. Domyślam się, że ona służy (oprócz nadania smaku) temu by jajko nie przesiąkło w tost. Pewnie ser się nada 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Ser jak najbardziej pasuje, można też użyć plasterek ulubionego warzywa. Tost raczej nie przesiąka, więc można wogóle spróbować pominąć wkładkę 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku kuchenna.pl napisał/a:

    ale apetyczne ! muszę kiedyś wypróbować.

  14. Natalia - Poezja Smaku k.m.w. napisał/a:

    przepyszne śniadanie! 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Rachek Khoo tez czytalam.. i przepis taki sam jak w jej ksiazce.. ona jeszcze beszamelem zalewa…
    piszcie chociaz swoje pomysly…

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Hej Agnieszka, nie wzorowałam się na konkretnym przepisie – pomysł na wykorzystanie tostów podsunęła mi pewna blogerka, a jajka z salami robię już od kilku lat. Nie mam książki Rachel Khoo, choć chętnie kupię 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku ania napisał/a:

    mm wygląda pysznie,
    a czy te żółto będzie wylewające się czy suche?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Będzie zależało to od czasu pieczenia i wielkości jajek – moje było za pierwszym razem pół-twarde, a za drugim na twardo.

    • Natalia - Poezja Smaku ania napisał/a:

      ok, dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

      Ile (tak orientacyjnie) trzeba zapiekać, żeby jajko było na miękko? Przepis świetny, ale jajek na twardo nie lubię, więc wole się upewnić co i jak, żeby od razu się udało jak trzeba 😀

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      To całkowicie zależy od wielkości jajka. Na miękko średnie jajko to ok. 9-10 minut – ale jeśli białko wypłynie na wierzch to będzie nie do końca ścięte.

      Dla pewności jajka na miękko można oddzielić żółtka od białek, zapiec same białka, a pod koniec pieczenia delikatnie ułożyć żółtka na wierzchu i zapiekać jeszcze chwilę.

    • Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

      Jeeee! Oddzielę! Będzie pycha! 😀 😀 😀 Dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)