Czekoladowa tarta z orzechami pekan i kajmakiemSłodka i kusząca czekoladowa tarta chodziła za mną już od dłuższego czasu. Pekany także, dlatego postanowiłam połączyć obie zachcianki. Ciasto wyszło niemal idealne. Jedyną jego wadą jest konsystencja – aby się nie wylewało musi być mocno schłodzone. Smak wynagrodził mi czekanie. Oj tak.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Masa:

  • 1 budyń waniliowy
  • mleko (pół szklanki mniej niż w przepisie na budyń)
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • mleko skondensowane słodzone (można kupić gotowe, już ugotowane z SM Gostyń)

Wierzch:

  • 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
  • 4 kostki rozpuszczonej czekolady

Puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotujemy przez 2,5 – 3 godziny i odstawiamy do ostudzenia. Można kupić mleko już ugotowane (nie jest to masa krówkowa, nazywa się po prostu gotowane mleko skondensowane). Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie gotujemy budyń, zużywając o pół szklanki mniej mleka, niż podane jest w przepisie. Do gotującego się mleka na budyń dodajemy pół kostki masła i postępujemy tak jak napisano na opakowaniu. Gotowy budyń nakrywamy folią (aby dotykała do jego wierzchu) i odstawiamy do ostygnięcia – dzięki folii nie zrobi się nam kożuch. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy kawałkami folii streczowej na średnicę większą niż nasza forma. Formę smarujemy masłem i przekładamy na nią ciasto. Ciasto należy obciążyć (można wyłożyć je folią aluminiową i nasypać fasoli, grochu lub ryżu). Ciasto pieczemy w 190ºC przez 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy następne 10-15. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Rozsmarowujemy budyń na cieście – nie musi idealnie być równo, a następnie stopniowo rozkładamy wcześniej wymieszany kajmak. Pekany prażymy przez chwilę na suchej patelni – całe połówki rozkładamy na cieście. Te, które się połamały kruszymy i rozsypujemy po całej powierzchni. Na końcu rozpuszczamy na parze czekoladę i dekorujemy ciasto. Przed podaniem powinno spędzić noc w lodówce.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych