Słodka i kusząca czekoladowa tarta chodziła za mną już od dłuższego czasu. Pekany także, dlatego postanowiłam połączyć obie zachcianki. Ciasto wyszło niemal idealne. Jedyną jego wadą jest konsystencja – aby się nie wylewało musi być mocno schłodzone. Smak wynagrodził mi czekanie. Oj tak.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 kostki masła (150 g)
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Masa:
- 1 budyń waniliowy
- mleko (pół szklanki mniej niż w przepisie na budyń)
- 1/2 kostki masła (100g)
- mleko skondensowane słodzone (można kupić gotowe, już ugotowane z SM Gostyń)
Wierzch:
- 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
- 4 kostki rozpuszczonej czekolady
Puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotujemy przez 2,5 – 3 godziny i odstawiamy do ostudzenia. Można kupić mleko już ugotowane (nie jest to masa krówkowa, nazywa się po prostu gotowane mleko skondensowane). Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie gotujemy budyń, zużywając o pół szklanki mniej mleka, niż podane jest w przepisie. Do gotującego się mleka na budyń dodajemy pół kostki masła i postępujemy tak jak napisano na opakowaniu. Gotowy budyń nakrywamy folią (aby dotykała do jego wierzchu) i odstawiamy do ostygnięcia – dzięki folii nie zrobi się nam kożuch. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy kawałkami folii streczowej na średnicę większą niż nasza forma. Formę smarujemy masłem i przekładamy na nią ciasto. Ciasto należy obciążyć (można wyłożyć je folią aluminiową i nasypać fasoli, grochu lub ryżu). Ciasto pieczemy w 190ºC przez 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy następne 10-15. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Rozsmarowujemy budyń na cieście – nie musi idealnie być równo, a następnie stopniowo rozkładamy wcześniej wymieszany kajmak. Pekany prażymy przez chwilę na suchej patelni – całe połówki rozkładamy na cieście. Te, które się połamały kruszymy i rozsypujemy po całej powierzchni. Na końcu rozpuszczamy na parze czekoladę i dekorujemy ciasto. Przed podaniem powinno spędzić noc w lodówce.
Za mną chodzi właśnie coś podobnego, wspaniały przepis!
Pekany idealnie komponują się chyba z każdym rodzajem kuchni. Zawsze mam w kuchni i chętnie używam. Tarta smacznie wygląda.
Zajęczałam aż… 😉
Przepyszna tarta, z pysznym kremem i delikatnymi orzechami, właśnie takie ciasta lubię ! Wpadnę na kawałek ! 🙂
wspaniale wygląda.. zachęcająco:)))
Obłędna :)))))! Tylko palze lizać!!!
…miało być….palce :)!
bosko wygląda!:)
Jeśli coś ma w sobie tyle mleka skondensowanego to nie może być niesmaczne! Połączenie wszystkiego co najlepsze 🙂 I bardzo ładnie wygląda, przypomina mi „styl” mazurków.
Rzeczywiście spokojnie może uchodzić za mazurka 🙂
I jeszcze – dodałam do linków 🙂
Wspaniała !!
Ciasto prezentuje się znakomicie 😀 Jak dla mnie bomba (kaloryczna też) 😉
Mmm, pyszności 🙂
I jeszcze jakby wielkosc foremki byla to nie musialabym bawic sie we wrozke.
średnica 26 cm będzie ok, lub prostokątna ok. 25×20 cm