Ciekawym zastosowaniem formy na muffinki jest jej wykorzystanie do śniadań. Jest to szczególnie wygodne, gdy śniadanie musimy przygotować dla większej ilości osób – wtedy wystarczy tylko wypełnić wszystkie otwory zawartością i czekać na upieczenie. Jajka w tostach to raczej pomysł, a nie przepis – za to bardzo smaczny w całej swojej prostocie. Nietypowe muffiny polecam na leniwe śniadania.
Składniki na 1 osobę:
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 niewielkie jajka
- 2 plasterki salami
- masło
- sól, pieprz
- szczypiorek do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Z chleba tostowego odkrawamy brzegi i rozwałkowujemy wałkiem lub butelką. Chleb wciskamy do otworów blaszki na muffinki wysmarowanej uprzednio masłem. Na dno chlebka kładziemy plasterek salami (można zastąpić plasterkiem polędwicy, kiełbasy lub chorizo). Żółtko oddzielamy od białka. Na wędlinę kładziemy żółtko i wlewamy na wierzch białko. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kładziemy kilka wiórków masła. Zapiekamy przez 12-15 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem. Możemy podać samodzielnie lub z ulubionym sosem na bazie majonezu.
Mmm, śniadanie pierwsza klasa! Muszę takie zaserwować Mężowi 🙂
Wspaniałe, od jakiegoś czasu mam ochotę przyrządzić takie cudeńka.
Świetny pomysł 🙂
Suuuper pomysł:) Wypróbuję patent w najbliższy weekend…;)!
jestem pod wrazeniem
Super to jajeczko 🙂 sama bym takie śniadanie zjadła 😛
Świetne śniadanie :)), bardzo fajne.
Bardzo to pysznie wymysliłas i też mi się podoba ! Pozdrawiam 🙂
genialny pomysł!:) muszę wykorzystać któregoś razu:)
Świetny pomysł na inne, niebanalne, weekendowe śniadanie:)
Miłego dnia!:)
Takie śniadania uwielbiam:)
Wygląda jak najbardziej wymyślne danie z drogiej restauracji, a tu taki znany wszystkim tościk i jajko. Pomysł rewelacja. Już myślę czym zastąpić mięsną wkładkę. Domyślam się, że ona służy (oprócz nadania smaku) temu by jajko nie przesiąkło w tost. Pewnie ser się nada 🙂
Ser jak najbardziej pasuje, można też użyć plasterek ulubionego warzywa. Tost raczej nie przesiąka, więc można wogóle spróbować pominąć wkładkę 🙂
ale apetyczne ! muszę kiedyś wypróbować.
przepyszne śniadanie! 🙂
Rachek Khoo tez czytalam.. i przepis taki sam jak w jej ksiazce.. ona jeszcze beszamelem zalewa…
piszcie chociaz swoje pomysly…
Hej Agnieszka, nie wzorowałam się na konkretnym przepisie – pomysł na wykorzystanie tostów podsunęła mi pewna blogerka, a jajka z salami robię już od kilku lat. Nie mam książki Rachel Khoo, choć chętnie kupię 🙂
mm wygląda pysznie,
a czy te żółto będzie wylewające się czy suche?
Będzie zależało to od czasu pieczenia i wielkości jajek – moje było za pierwszym razem pół-twarde, a za drugim na twardo.
ok, dziękuję za odpowiedź 🙂
Ile (tak orientacyjnie) trzeba zapiekać, żeby jajko było na miękko? Przepis świetny, ale jajek na twardo nie lubię, więc wole się upewnić co i jak, żeby od razu się udało jak trzeba 😀
To całkowicie zależy od wielkości jajka. Na miękko średnie jajko to ok. 9-10 minut – ale jeśli białko wypłynie na wierzch to będzie nie do końca ścięte.
Dla pewności jajka na miękko można oddzielić żółtka od białek, zapiec same białka, a pod koniec pieczenia delikatnie ułożyć żółtka na wierzchu i zapiekać jeszcze chwilę.
Jeeee! Oddzielę! Będzie pycha! 😀 😀 😀 Dzięki 🙂