Chcielibyście zaskoczyć w Święta rodzinę? A może już po Wielkanocy zostaliście z zapasami kiełbasy i jajek? Tarta wielkanocna z jajkami z majonezem i białą kiełbasą to pyszne smaki zamknięte w jednym daniu. Taka tarta nie tylko znakomicie się prezentuje na stole, ale jest też wyjątkowo uniwersalna – pasuje na śniadanie, przystawkę czy kolację. Jest dobra na ciepło i równie smaczna na zimno.
Jajka na tarcie warto przyozdobić majonezem – smakuje wtedy jeszcze lepiej. Ja jak zazwyczaj użyłam Majonezu Kieleckiego, który wybieram ze względu na doskonały skład (zawsze zwracajcie uwagę na składy produktów!). Producent Majonezu Kieleckiego – WSP Społem to polska marka, która jest obecna na stołach od 100 lat. Cieszy mnie, że oprócz długoletniej tradycji to jakość jest na pierwszym miejscu.
Tarta wielkanocna – ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- duża szczypta soli
Tarta wielkanocna – farsz:
- 300 g białej kiełbasy (możemy użyć także zwykłej, wędzonej)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 surowe jajka
- 2-3 cebule dymki (białe i zielone części)
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego + do dekoracji
- 2 łyżki chrzanu
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Cztery jajka gotujemy na twardo. Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody i soli zagniatamy jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera lub w malakserze). Wykładamy formę na tartę o średnicy 26 cm (lub tortownicę – formując 3 cm rant). Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 16-18 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Dymki kroimy w plasterki (szczypior od dymek siekamy). Kiełbasę kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy kiełbasę wraz z białymi częściami dymki przez 3-4 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. W naczyniu łączymy ze sobą trzy surowe jajka (lekko je roztrzepujemy), śmietankę, chrzan i Majonez Kielecki. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przyprawiamy masę dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy posiekany szczypior z dymki (zostawiając część do dekoracji). Na upieczony spód wykładamy kiełbasę z cebulką. Wlewamy zalewę jajeczno-śmietanową i układamy wkoło połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstawiamy do piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 40 minut. Kawałki tarty dekorujemy na jajkach majonezem i posypujemy szczypiorem.
Wpis zawiera lokowanie Majonezu Kieleckiego
Tarta wygląda genialne! Super pomysł na Wielkanoc – coś innego! 🙂 Na pewno zachwyci smakiem! Zapisuje do zrobienia!
Tarta jest zjawiskowa 🙂 Obyśmy mogli nią zaskoczyć rodzinę w Wielkanoc 🙂
Super fajnie i ładnie wygląda ta Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą 🙂
Najlepsza. Smakuje na ciepło i zimno.
Jaka kiełbaska? Surowa czy gotowana?
Czy ciasto można zrobić dzień szybciej a farsz nałożyć następnego dnia?
Tak, ciasto można zrobić do 3 dni wcześniej