Galaretowiec (przez niektórych zwany: śmietanowiec) to kolejne ciasto na zimno bez pieczenia. Przepis funkcjonuje w mojej rodzinie co najmniej kilkanaście lat. Chętnie wracamy do niego każdego lata, gdyż takie desery smakują najbardziej w upalne dni. Smak galaretowca kojarzy mi się z dzieciństwem. Już samo patrzenie na jego kolory, nastraja optymistycznie! Doskonały na letnie przyjęcia. Najlepiej wygląda jeśli użyjemy galaretek o różnych kolorach. Na wierzchu warto zatopić owoce – truskawki, jagody, maliny, porzeczki, mandarynki lub brzoskwinie.
Składniki:
- 4 – 5 galaretek o różnych smakach
- 2 – 2,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% lub 30%
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- truskawki lub inne owoce do przybrania wierzchu
Przygotowujemy trzy lub cztery galaretki – każdą rozpuszczamy w płaskim naczyniu w około jednej szklance wrzątku, a następnie zostawiamy do zastygnięcia. Można zrobić to wieczorem i zostawić je na noc. Na drugi dzień galaretki kroimy nożem w kostkę. Żelatynę namaczamy w mleku. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna rozpuści się. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, pilnując, aby nie ścięła się. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1/2 lub 3/4 szklanki cukru pudru. Wyłączamy mikser i wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę, którą energicznie musimy wmieszać łyżką. Dodajemy pokrojone galaretki oraz pokrojoną w kostkę lub startą na tarce czekoladę. Przelewamy całość do tortownicy 24-26cm i wkładamy do lodówki. Gdy ciasto zastyga, rozpuszczamy ostatnią galaretkę w 1,5 szklanki wrzątku. Na wierzchu zastygającego ciasta układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Galaretowiec (śmietanowiec) schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
pamiętam to ciasto z czasów szkolnych jest świetne 😉 ja latem dodaję owoce a zimą galaretki własnie
pamiętam takie ciasta z dzieciństwa, ale teraz jakoś zupełnie nie mam chęci ich robić. a może to ta ulewa za oknem nie sprzyja temu, by myśleć o lekkich i zimnych ciastach na ochłodzenie. 😉
U mnie odpukać słonecznie 🙂
piszę się na jeden kawałek:)
o tak – wspomnienie dzieciństwa:) pyszne ciacho:D
Uwielbiam, zdecydowanie!
Ojej, ile kolorów. Masz rację, to fajna propozycja na letnie dni 🙂
Im więcej, tym ładniejsze 🙂
Pyszne, bardzo efektowne ciasto 🙂
Już zapomniałam jak pysznie smakuje to wspaniale ciasto, idealne na lato 🙂
Ach, przysmak dzieciństwa! Śliczny 🙂
jejku, nigdy nie chciało mi tak równe wyjść, zgrabne 🙁 zazdroszczę! 😀
Trzeba kroić duże kawałki – cienkie „oklapują” 🙂
Uwielbiam go, często w lecie robię takiego galaretkowca 🙂
fajnie wygląda 🙂
Klasyka…. idealna na letnie dni :)!
Oj tak znam to pyszne ciasto 😀
Dostanę kawałek ?
Wygląda świetnie. Smakuje pewnie równie dobrze:)
Cudny! 🙂
Chcialam zapytać którą śmietanę należy lepiej dodać ,czym będzie sie róznić to ciasto w smaku?konsystencją?pozdr prosze o pilną odpowiedż.
Obie się nadają, ale łatwiej kupić słodką 30%. 18% występuje w wersji kwaśnej i słodkiej, a kwaśna przeważa w sklepach. Która lepsza smakowo? To już zależy od naszych preferencji. Konsystencja będzie identyczna – obie śmietanki są płynne, a ciasto stężeje. Uważajmy tylko na ilość cukru pudru – 30-stka może potrzebować go mniej
Natalia,czy moge uzyc jogurtow greckich zamiast smietany ?
Nigdy nie próbowałam
moja teściowa robi to ciasto dosyć często już nie mogę na nie patrzeć a co dopiero jeść