GalaretowiecGalaretowiec (przez niektórych zwany: śmietanowiec) to kolejne ciasto na zimno bez pieczenia. Przepis funkcjonuje w mojej rodzinie co najmniej kilkanaście lat. Chętnie wracamy do niego każdego lata, gdyż takie desery smakują najbardziej w upalne dni. Smak galaretowca kojarzy mi się z dzieciństwem. Już samo patrzenie na jego kolory, nastraja optymistycznie! Doskonały na letnie przyjęcia. Najlepiej wygląda jeśli użyjemy galaretek o różnych kolorach. Na wierzchu warto zatopić owoce – truskawki, jagody, maliny, porzeczki, mandarynki lub brzoskwinie.

Składniki:

  • 4 – 5 galaretek o różnych smakach
  • 2 – 2,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • truskawki lub inne owoce do przybrania wierzchu

Przygotowujemy trzy lub cztery galaretki – każdą rozpuszczamy w płaskim naczyniu w około jednej szklance wrzątku, a następnie zostawiamy do zastygnięcia. Można zrobić to wieczorem i zostawić je na noc. Na drugi dzień galaretki kroimy nożem w kostkę. Żelatynę namaczamy w mleku. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna rozpuści się. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, pilnując, aby nie ścięła się. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1/2 lub 3/4 szklanki cukru pudru. Wyłączamy mikser i wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę, którą energicznie musimy wmieszać łyżką. Dodajemy pokrojone galaretki oraz pokrojoną w kostkę lub startą na tarce czekoladę. Przelewamy całość do tortownicy 24-26cm i wkładamy do lodówki. Gdy ciasto zastyga, rozpuszczamy ostatnią galaretkę w 1,5 szklanki wrzątku. Na wierzchu zastygającego ciasta układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Galaretowiec (śmietanowiec) schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

Galaretowiec - śmietanowiec

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych