Cytrynowe ciasteczka na oleju

Cytrynowe ciasteczka na olejuCytrynowe ciasteczka na oleju robiła moja babcia. Powracam po latach do jej przepisu, który całkiem przypadkiem odnalazłam. Takie ciasteczka są bardzo tanie i co najważniejsze wszystkie składniki zazwyczaj są w większości domów. Jeśli mamy ochotę przekąsić coś słodkiego do herbaty czy kawy takie ciastka będą idealne. Niby nic, a jednak wciąż sięgam po następne…

Składniki:

  • 2 lekko czubate szklanki mąki (300g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (100g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • niepełne 1/2 szklanki mleka
  • 1 małe jajko
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • ok. 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy łyżką, aż suche składniki dokładnie się wymieszają. Dolewamy do tego pół szklanki oleju, niepełne pół szklanki mleka i wbijamy jajko. Ponownie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Następnie zagniatamy przez chwilę ciasto rękami. Wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy nożem lub radełkiem kwadraty lub prostokąty o długości ok. 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem waniliowym, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 12-15 minut w 180°C – do zezłocenia. Wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy ciastka do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy szczelnie zamknięte.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

41 Odpowiedzi na Cytrynowe ciasteczka na oleju

  1. Natalia - Poezja Smaku Kamciss napisał/a:

    Pycha wyglądają 🙂 Kusisz!

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wyglądają wspaniale. 🙂 Lubię szybkie przepisy na ciasteczka, bo nigdy nie wiem, kiedy złapie mnie ochota na pieczenie.. ;))

  3. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    cynaaaamon <3 już je kupuje w ciemno:)
    A jakie ładne, kształtne ci wyszły:)

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Cyyyyyytryna 😉 cynamonu nie ma 😉 kształt w zasadzie można zrobić dowolny. Babcia napisała, że kwadraty lub prostokąty, ale ja następnym razem zrobię chyba kółka z dziurką 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Dla nas olejowe wypieki były do niedawna normą, na szczęście przeszło nam masło 🙂 A ciacha babci wyglądają na wyśmienite!

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Bardzo mi się podobają, zwłaszcza, że na oleju rzepakowym!

  6. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Ach te Babcie. Potrafiły w naszym dzieciństwie szybko wyczarować coś dla nas. Bardzo wartościowy przepis!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Oj tak, babcia zawsze mi dogadzała wspaniałymi słodkościami, zeszyty z przepisami to moja najważniejsza pamiątka po Niej.

  7. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    no właśnie, problem z tymi ciastkami polega na tym, że co chwila sięga się po następne, aż znikną wszystkie 🙂

  8. Wyglądają pysznie i rzeczywiście są proste w przygotowaniu.

  9. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Wyglądają bombowo 🙂 Muszę wypróbować.

  10. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    na oleju rzepakowym.. czyżby konkurs? :p
    nic dziwnego, nagroda bardzo atrakcyjna. w każdym razie, ciasteczka też niczego sobie :]
    pozdrawiam!

  11. Natalia - Poezja Smaku lovingit.pl napisał/a:

    Niesamowicie podobny przepis do placka, który piekę – na oleju 😉 To fakt, że zawsze wszystko jest pod ręką i to najprostszy i najszybszy sposób na wykombinowanie czegoś słodkiego 🙂 Ale już rwę się do tych ciasteczek, ale upiekłam wczoraj dwie blachy jabłecznika i ucieranego z owocami, to poczekam, aż znikną 😛 Słodkie pozdrowienia! 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Ja aż rwę się do ucieranych ciast z owocami 🙂 teraz na urlopie nie gotuję i bardzo mi brakuje pieczenia 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku lovingit.pl napisał/a:

    hehe, pasje są naprawdę silne… Znów powróciłam do tematu babeczek i całą siłą woli staram się nie pobiec do kuchni i nie zabrać za pieczenie 😀 Jeszcze słodkie jest, poczekam!! Oj ciężko, ciężko się powstrzymać 🙂

  13. Cudne! Cytrynowe smaki bardzo lubię:)

  14. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    takie wypieki zawsze się sprawdzają:)

  15. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    uwielbiam takie ciasteczka

  16. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Piękne są te ciasteczka. Lubię cytrynowe 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Babcine ? Koniecznie do zrobienia

  18. Natalia - Poezja Smaku Tata napisał/a:

    Pamiętam z dzieciństwa jak je zajadałem. Fajnie, że odnalazłaś ten przepis.

  19. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Słodkie i przepyszne, też takie lubię do herbatki 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    smaczne ciasteczka 🙂 lubię takie pochrupać 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Na oleju powiadasz… no i tu mnie masz, trzeba będzie przetestować 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Uwielbiam takie Babcine przepisy…..proste i pyszne :)!

  23. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Babcie wiedzą jak rozpieszczać wnuków 😀

  24. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    zrobione:) prosty fajny przepis ,wystygły i jeszcze czuć posmak oliwy mam nadzieję że jak poleżą w pudełku to smak się zmieni 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    A nie za mało tej cytryny…? Tylko skórka, można do ciasta dodać jeszcze ciut soku? Byłoby ok?

  26. Natalia - Poezja Smaku Moniqa napisał/a:

    Właśnie zrobiłam ciasto. Przykleja się do ręki. Dodałam trochę więcej mąki, ale ciasto jakby ją wchłaniało, dalej jest klejące. Nie dodawałam już więcej mąki, bo bałam się, że ciastka wyjdą za twarde. Czy coś źle zrobiłam?

    • Każda mąka inaczej chłonie płyny i czasami trzeba dodać jej odrobinę więcej. Ciastka na oleju muszą być bardzo dobrze schłodzone przed wałkowaniem, aby się nie lepiły.

    • Natalia - Poezja Smaku Moniqa napisał/a:

      Dziękuję bardzo za odpowiedź. Poczekam aż się ciasto schłodzi i zobaczę jak się będzie “zachowywało” 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Moniqa napisał/a:

      Wszystko świetnie wyszło 🙂 Muszę jeszcze się tylko powstrzymać od zjedzenia wszystkiego 😉

    • Natalia - Poezja Smaku Karolina napisał/a:

      Moje ciasto też wyszło takie jak Pani Monice… nic się nie zmieniło po trzymaniu w lodówce, ale mimo wszystko pokleiłam w małe kulki i upiekłam… wyszło całkiem nieźle więc nie ma się co zniechęcać haha… nie ma tego złego…
      Pozdrawiam

  27. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    Ciasto wyszło dość luźne i lepiące, ale to też z winy moich udziwnień – dodałam sok z cytryny, drobne płatki owsiane zamiast części mąki i zmielony brązowy cukier.
    Nie da się tego pokroić, ale można nałożyć łyżką.
    Tak czy inaczej – ciacha pyszne, niezależnie od pierwotnej konsystencji.
    Z wierzchu chrupiące w środku miękkie, pachnące cytryną.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku netka777 napisał/a:

    Pyszne☺. Wlasnie zrobilam. Dziekuje za super przepis☺.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)