Galaretowiec

GalaretowiecGalaretowiec (przez niektórych zwany: śmietanowiec) to kolejne ciasto na zimno bez pieczenia. Przepis funkcjonuje w mojej rodzinie co najmniej kilkanaście lat. Chętnie wracamy do niego każdego lata, gdyż takie desery smakują najbardziej w upalne dni. Smak galaretowca kojarzy mi się z dzieciństwem. Już samo patrzenie na jego kolory, nastraja optymistycznie! Doskonały na letnie przyjęcia. Najlepiej wygląda jeśli użyjemy galaretek o różnych kolorach. Na wierzchu warto zatopić owoce – truskawki, jagody, maliny, porzeczki, mandarynki lub brzoskwinie.

Składniki:

  • 4 – 5 galaretek o różnych smakach
  • 2 – 2,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • truskawki lub inne owoce do przybrania wierzchu

Przygotowujemy trzy lub cztery galaretki – każdą rozpuszczamy w płaskim naczyniu w około jednej szklance wrzątku, a następnie zostawiamy do zastygnięcia. Można zrobić to wieczorem i zostawić je na noc. Na drugi dzień galaretki kroimy nożem w kostkę. Żelatynę namaczamy w mleku. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna rozpuści się. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, pilnując, aby nie ścięła się. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1/2 lub 3/4 szklanki cukru pudru. Wyłączamy mikser i wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę, którą energicznie musimy wmieszać łyżką. Dodajemy pokrojone galaretki oraz pokrojoną w kostkę lub startą na tarce czekoladę. Przelewamy całość do tortownicy 24-26cm i wkładamy do lodówki. Gdy ciasto zastyga, rozpuszczamy ostatnią galaretkę w 1,5 szklanki wrzątku. Na wierzchu zastygającego ciasta układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Galaretowiec (śmietanowiec) schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

Galaretowiec - śmietanowiec

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

24 Odpowiedzi na Galaretowiec

  1. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    pamiętam to ciasto z czasów szkolnych jest świetne 😉 ja latem dodaję owoce a zimą galaretki własnie

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    pamiętam takie ciasta z dzieciństwa, ale teraz jakoś zupełnie nie mam chęci ich robić. a może to ta ulewa za oknem nie sprzyja temu, by myśleć o lekkich i zimnych ciastach na ochłodzenie. 😉

  3. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    piszę się na jeden kawałek:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    o tak – wspomnienie dzieciństwa:) pyszne ciacho:D

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam, zdecydowanie!

  6. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ojej, ile kolorów. Masz rację, to fajna propozycja na letnie dni 🙂

  7. Pyszne, bardzo efektowne ciasto 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Już zapomniałam jak pysznie smakuje to wspaniale ciasto, idealne na lato 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ach, przysmak dzieciństwa! Śliczny 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    jejku, nigdy nie chciało mi tak równe wyjść, zgrabne 🙁 zazdroszczę! 😀

  11. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Uwielbiam go, często w lecie robię takiego galaretkowca 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Klasyka…. idealna na letnie dni :)!

  13. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Oj tak znam to pyszne ciasto 😀

  14. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Dostanę kawałek ?

  15. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Wygląda świetnie. Smakuje pewnie równie dobrze:)

  16. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Cudny! 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku ania napisał/a:

    Chcialam zapytać którą śmietanę należy lepiej dodać ,czym będzie sie róznić to ciasto w smaku?konsystencją?pozdr prosze o pilną odpowiedż.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Obie się nadają, ale łatwiej kupić słodką 30%. 18% występuje w wersji kwaśnej i słodkiej, a kwaśna przeważa w sklepach. Która lepsza smakowo? To już zależy od naszych preferencji. Konsystencja będzie identyczna – obie śmietanki są płynne, a ciasto stężeje. Uważajmy tylko na ilość cukru pudru – 30-stka może potrzebować go mniej

  18. Natalia - Poezja Smaku ewa napisał/a:

    Natalia,czy moge uzyc jogurtow greckich zamiast smietany ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)