Domowa wędlina z piersi indyka

Domowa wędlina z piersi indykaDomowa wędlina z piersi indyka jest bardzo delikatna, wilgotna i dużo smaczniejsza od wyrobów na skalę przemysłową. Łatwo jest przyrządzić ją w domu i z czystym sumieniem można podawać ją dzieciom. Dobrze jest użyć ulubionej mieszanki przypraw – ja zdecydowałam się na indyka w połączeniu z bazylią i oregano, ale równie pyszny będzie z tymiankiem czy rozmarynem. Do marynaty zamiast octu balsamicznego możemy dać musztardę dijon, zaś zamiast sosu sojowego – zwykłą sól. Nieważne jak przyprawimy indyka – ważne, że wędlina będzie przyrządzona zdrowo – bez sztucznych dodatków i chemii. Jest świetna na kanapki, a jeszcze lepsza na piętrowe tosty.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z kostek lub błon (jeśli są). Solimy i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, miód i ocet balsamiczny. Dodajemy do nich przyprawy: czosnek, oregano, bazylię i wędzoną paprykę. Mieszamy. Pierś z indyka wkładamy do marynaty i kilkukrotnie obracamy, aby mięso było dokładnie obtoczone w przyprawach. Zostawiamy mięso w marynacie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień indyka wyjmujemy i wkładamy do rękawa do pieczenia. Polewamy resztkami marynaty i zamykamy rękaw. Pieczemy 40 minut w 180°C, potem rozcinamy rękaw, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy jeszcze około 15-20 minut (1 kg indyka piecze się łącznie 55-60 minut). Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem kroimy na cienkie plasterki.

Domowa wędlina z piersi indyka


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Domowa wędlina z piersi indyka

  1. wiosenka27 napisał/a:

    Uwielbiam takie mięsa:)

  2. Michał napisał/a:

    Oto kolejny dowód na to, że przygotowanie wędlin w domu jest proste. A takie wędliny są naprawdę doskonałe.

  3. iza napisał/a:

    niezwykle apetycznie wygląda

  4. skoraq cooks napisał/a:

    Zgadza się, domowe wędliny są the best :-) Dokładnie wiemy co w nich siedzi :-)

  5. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Domowa wędlina jest najlepsza:) Uwielbiam mięso indyka, jest delikatne i bardzo zdrowe.

  6. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Tak. Domowa wędlina jest najlepsza. Pierś upiekłaś świetnie. Ten rękaw do pieczenia sprawdza się w takich wypadkach bez zarzutu :)

  7. Kaś napisał/a:

    nie ma jak domowe wyroby! ostatnio co tydzień robimy faszerowanego kurczaka i już nawet nie widzę powrotu do kupnych wersji :)

  8. Majana napisał/a:

    Dobry pomysł na smaczną, domową wędlinę. Pozdrowionka :)

  9. judik napisał/a:

    Moja ulubiona!

  10. Ania napisał/a:

    domowe wędliny są najlepsze:)

  11. Patyska napisał/a:

    Dobrze wygląda. Będziemy stawiać piec chlebowy/wędzarnię, to wtedy możecie wpadać na wypieki/wędzenie :)

  12. Łucja napisał/a:

    Takie domowe mięso nie ma sobie równych, bardzo lubimy na ciepło i na zimno do chleba!

  13. lutka40 napisał/a:

    To jest to .Domowe i pyszne !

  14. dżemdżus napisał/a:

    Pyszna, a jeszcze lepsza wędzona na grillu. Trzeba popierać domową produkcje wędlin. Ostatnio natknęłam się na kabanosy (wiodącej marki) i ich skład mnie zatrwożył, więc Twoja propozycja jest SUPER i zdrowa i smaczna i piękna :) .

  15. Magda C. napisał/a:

    Super taka domowa wędlinka. I w dodatku zdrowa, smaczna oraz chudziutka, pyszota! :)

  16. Taka domowa bez porównania zdrowsza i smaczna. Ja też często robię w tym stylu :)

  17. Dzikowiec napisał/a:

    Domowe wędliny przekonują mnie w 100%. Nie ma nic lepszego!

  18. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo smaczna i soczysta wędlina !

  19. cichy napisał/a:

    Aż zgłodniałem. Wygląda mega smacznie! Super.

  20. Orangus007 napisał/a:

    Właśnie dzisiaj się skusilam na zrobienie tej wedliny. Aż się zdziwiłam że z piersi indyka wyjdzie taka pyszna i soczysta. Polecam bardzo.

  21. Magda napisał/a:

    Moja się właśnie marynuje :)

  22. paulina napisał/a:

    Czy mięso może marynować się dłużej niż przez noc? Jeśli tak, to maksymalnie jak długo? Kupiłam łącznie 2,3 kg indyka, zamarynowałam w dwóch miskach i mam zamiar upiec w dwóch rękawach – czy wtedy wystarczy godzina w piekarniku, czy wydłużyć czas?

    • Może się marynować 2 dni – jeśli było ekstra świeże to max. 3 (ale lepiej nie ryzykować, jeśli kupiliśmy mięso w sklepie). Jak mięso jest podzielone na dwie porcje po ok. 1 kg to nie trzeba wydłużać czasu pieczenia :)

  23. paulina napisał/a:

    Ten indyk jest przepyszny na ciepło. Marynowałam nawet cztery dni, bo wczoraj o nim zapomniałam… Znam tą wędlinę, bo robiłam jakiś czas temu – zniknęła bardzo szybko, zjadana z apetytem. Stąd powtórka w podwójnej wersji, jedną sobie zamrożę. Dziękuję za fajny przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)