Domowa wędlina z piersi indykaDomowa wędlina z piersi indyka jest bardzo delikatna, wilgotna i dużo smaczniejsza od wyrobów na skalę przemysłową. Łatwo jest przyrządzić ją w domu i z czystym sumieniem można podawać ją dzieciom. Dobrze jest użyć ulubionej mieszanki przypraw – ja zdecydowałam się na indyka w połączeniu z bazylią i oregano, ale równie pyszny będzie z tymiankiem czy rozmarynem. Do marynaty zamiast octu balsamicznego możemy dać musztardę dijon, zaś zamiast sosu sojowego – zwykłą sól. Nieważne jak przyprawimy indyka – ważne, że wędlina będzie przyrządzona zdrowo – bez sztucznych dodatków i chemii. Jest świetna na kanapki, a jeszcze lepsza na piętrowe tosty.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z kostek lub błon (jeśli są). Solimy i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, miód i ocet balsamiczny. Dodajemy do nich przyprawy: czosnek, oregano, bazylię i wędzoną paprykę. Mieszamy. Pierś z indyka wkładamy do marynaty i kilkukrotnie obracamy, aby mięso było dokładnie obtoczone w przyprawach. Zostawiamy mięso w marynacie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień indyka wyjmujemy i wkładamy do rękawa do pieczenia. Polewamy resztkami marynaty i zamykamy rękaw. Pieczemy 40 minut w 180°C, potem rozcinamy rękaw, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy jeszcze około 15-20 minut (1 kg indyka piecze się łącznie 55-60 minut). Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem kroimy na cienkie plasterki.

Domowa wędlina z piersi indyka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych