Domowa wędlina z piersi indyka jest bardzo delikatna, wilgotna i dużo smaczniejsza od wyrobów na skalę przemysłową. Łatwo jest przyrządzić ją w domu i z czystym sumieniem można podawać ją dzieciom. Dobrze jest użyć ulubionej mieszanki przypraw – ja zdecydowałam się na indyka w połączeniu z bazylią i oregano, ale równie pyszny będzie z tymiankiem czy rozmarynem. Do marynaty zamiast octu balsamicznego możemy dać musztardę dijon, zaś zamiast sosu sojowego – zwykłą sól. Nieważne jak przyprawimy indyka – ważne, że wędlina będzie przyrządzona zdrowo – bez sztucznych dodatków i chemii. Jest świetna na kanapki, a jeszcze lepsza na piętrowe tosty.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- sól morska
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z kostek lub błon (jeśli są). Solimy i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, miód i ocet balsamiczny. Dodajemy do nich przyprawy: czosnek, oregano, bazylię i wędzoną paprykę. Mieszamy. Pierś z indyka wkładamy do marynaty i kilkukrotnie obracamy, aby mięso było dokładnie obtoczone w przyprawach. Zostawiamy mięso w marynacie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc.
Na drugi dzień indyka wyjmujemy i wkładamy do rękawa do pieczenia. Polewamy resztkami marynaty i zamykamy rękaw. Pieczemy 40 minut w 180°C, potem rozcinamy rękaw, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy jeszcze około 15-20 minut (1 kg indyka piecze się łącznie 55-60 minut). Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem kroimy na cienkie plasterki.
Uwielbiam takie mięsa:)
Oto kolejny dowód na to, że przygotowanie wędlin w domu jest proste. A takie wędliny są naprawdę doskonałe.
niezwykle apetycznie wygląda
Zgadza się, domowe wędliny są the best 🙂 Dokładnie wiemy co w nich siedzi 🙂
Domowa wędlina jest najlepsza:) Uwielbiam mięso indyka, jest delikatne i bardzo zdrowe.
Tak. Domowa wędlina jest najlepsza. Pierś upiekłaś świetnie. Ten rękaw do pieczenia sprawdza się w takich wypadkach bez zarzutu 🙂
Oj tak, rękaw nie wysusza mięs 🙂
nie ma jak domowe wyroby! ostatnio co tydzień robimy faszerowanego kurczaka i już nawet nie widzę powrotu do kupnych wersji 🙂
Ja także 🙂
Dobry pomysł na smaczną, domową wędlinę. Pozdrowionka 🙂
Moja ulubiona!
domowe wędliny są najlepsze:)
Dobrze wygląda. Będziemy stawiać piec chlebowy/wędzarnię, to wtedy możecie wpadać na wypieki/wędzenie 🙂
Brzmi świetnie 🙂
Takie domowe mięso nie ma sobie równych, bardzo lubimy na ciepło i na zimno do chleba!
To jest to .Domowe i pyszne !
Pyszna, a jeszcze lepsza wędzona na grillu. Trzeba popierać domową produkcje wędlin. Ostatnio natknęłam się na kabanosy (wiodącej marki) i ich skład mnie zatrwożył, więc Twoja propozycja jest SUPER i zdrowa i smaczna i piękna :).
Super taka domowa wędlinka. I w dodatku zdrowa, smaczna oraz chudziutka, pyszota! 🙂
Taka domowa bez porównania zdrowsza i smaczna. Ja też często robię w tym stylu 🙂
Domowe wędliny przekonują mnie w 100%. Nie ma nic lepszego!
Bardzo smaczna i soczysta wędlina !
Aż zgłodniałem. Wygląda mega smacznie! Super.
Właśnie dzisiaj się skusilam na zrobienie tej wedliny. Aż się zdziwiłam że z piersi indyka wyjdzie taka pyszna i soczysta. Polecam bardzo.
Moja się właśnie marynuje 🙂
Czy mięso może marynować się dłużej niż przez noc? Jeśli tak, to maksymalnie jak długo? Kupiłam łącznie 2,3 kg indyka, zamarynowałam w dwóch miskach i mam zamiar upiec w dwóch rękawach – czy wtedy wystarczy godzina w piekarniku, czy wydłużyć czas?
Może się marynować 2 dni – jeśli było ekstra świeże to max. 3 (ale lepiej nie ryzykować, jeśli kupiliśmy mięso w sklepie). Jak mięso jest podzielone na dwie porcje po ok. 1 kg to nie trzeba wydłużać czasu pieczenia 🙂
Ten indyk jest przepyszny na ciepło. Marynowałam nawet cztery dni, bo wczoraj o nim zapomniałam… Znam tą wędlinę, bo robiłam jakiś czas temu – zniknęła bardzo szybko, zjadana z apetytem. Stąd powtórka w podwójnej wersji, jedną sobie zamrożę. Dziękuję za fajny przepis 🙂
Pomocy – zamarynowałam indyka, ale zapomniałam go posolić i popieprzyć przed tym. Jak to sobie uprzytomniłam – wyciągnęłam z zalewy, lekko obtarłam, posoliłam, popieprzyłam i odłożyłam spowrotem – będzie dobrze? Robię go już chyba z piąty raz, podałam przepis dalej, niemożliwe żeby akurat teraz mi nie wyszedł! Przecież to na święta!!!
Powinno być OK 🙂
Jak długo można przechowywać taka szynkę ??
Czy można dodać do niego wbsrodek np sliwki
Można
Zrobiłam szynkę na Święta I wyszła przepyszna!
A ja mam pytanie na jaki program ustawić piekarnik? Będę robić wędlinę pierwszy raz w życiu. Z termoobiegiem? Czy bez?
Podpinam się pod pytaniem Oli 🙂
Bez termoobiegu 🙂
Izka, ja finalnie zdałam się na własną intuicję. Robiłam tę wędlinę już kilkukrotnie i za każdym razem ustawiam na górę i dół bez termoobiegu. Jest soczysta i przepyszna!
można mrozić domowe wędliny? Bo 1kg to nie zjemy aż tak szybko
Robię podobnie od lat, tylko w naczyniu żaroodpornym. Że śliwkami też (w środku oraz na zewnątrz, gdy chcę podać grubsze plastry z ziemniakami). Często po otwarciu naczynia, gdy już podpiekam, smaruję po wierzchu miodem. Czasami jeszcze posypię ostrą papryką.