Domowa wędlina z piersi indyka

Domowa wędlina z piersi indykaDomowa wędlina z piersi indyka jest bardzo delikatna, wilgotna i dużo smaczniejsza od wyrobów na skalę przemysłową. Łatwo jest przyrządzić ją w domu i z czystym sumieniem można podawać ją dzieciom. Dobrze jest użyć ulubionej mieszanki przypraw – ja zdecydowałam się na indyka w połączeniu z bazylią i oregano, ale równie pyszny będzie z tymiankiem czy rozmarynem. Do marynaty zamiast octu balsamicznego możemy dać musztardę dijon, zaś zamiast sosu sojowego – zwykłą sól. Nieważne jak przyprawimy indyka – ważne, że wędlina będzie przyrządzona zdrowo – bez sztucznych dodatków i chemii. Jest świetna na kanapki, a jeszcze lepsza na piętrowe tosty.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z kostek lub błon (jeśli są). Solimy i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, miód i ocet balsamiczny. Dodajemy do nich przyprawy: czosnek, oregano, bazylię i wędzoną paprykę. Mieszamy. Pierś z indyka wkładamy do marynaty i kilkukrotnie obracamy, aby mięso było dokładnie obtoczone w przyprawach. Zostawiamy mięso w marynacie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień indyka wyjmujemy i wkładamy do rękawa do pieczenia. Polewamy resztkami marynaty i zamykamy rękaw. Pieczemy 40 minut w 180°C, potem rozcinamy rękaw, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy jeszcze około 15-20 minut (1 kg indyka piecze się łącznie 55-60 minut). Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem kroimy na cienkie plasterki.

Domowa wędlina z piersi indyka

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Domowa wędlina z piersi indyka

  1. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Uwielbiam takie mięsa:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Michał napisał/a:

    Oto kolejny dowód na to, że przygotowanie wędlin w domu jest proste. A takie wędliny są naprawdę doskonałe.

  3. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    niezwykle apetycznie wygląda

  4. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Zgadza się, domowe wędliny są the best 🙂 Dokładnie wiemy co w nich siedzi 🙂

  5. Domowa wędlina jest najlepsza:) Uwielbiam mięso indyka, jest delikatne i bardzo zdrowe.

  6. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Tak. Domowa wędlina jest najlepsza. Pierś upiekłaś świetnie. Ten rękaw do pieczenia sprawdza się w takich wypadkach bez zarzutu 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    nie ma jak domowe wyroby! ostatnio co tydzień robimy faszerowanego kurczaka i już nawet nie widzę powrotu do kupnych wersji 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Dobry pomysł na smaczną, domową wędlinę. Pozdrowionka 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Moja ulubiona!

  10. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    domowe wędliny są najlepsze:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Dobrze wygląda. Będziemy stawiać piec chlebowy/wędzarnię, to wtedy możecie wpadać na wypieki/wędzenie 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Takie domowe mięso nie ma sobie równych, bardzo lubimy na ciepło i na zimno do chleba!

  13. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    To jest to .Domowe i pyszne !

  14. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Pyszna, a jeszcze lepsza wędzona na grillu. Trzeba popierać domową produkcje wędlin. Ostatnio natknęłam się na kabanosy (wiodącej marki) i ich skład mnie zatrwożył, więc Twoja propozycja jest SUPER i zdrowa i smaczna i piękna :).

  15. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Super taka domowa wędlinka. I w dodatku zdrowa, smaczna oraz chudziutka, pyszota! 🙂

  16. Taka domowa bez porównania zdrowsza i smaczna. Ja też często robię w tym stylu 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Domowe wędliny przekonują mnie w 100%. Nie ma nic lepszego!

  18. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo smaczna i soczysta wędlina !

  19. Natalia - Poezja Smaku cichy napisał/a:

    Aż zgłodniałem. Wygląda mega smacznie! Super.

  20. Natalia - Poezja Smaku Orangus007 napisał/a:

    Właśnie dzisiaj się skusilam na zrobienie tej wedliny. Aż się zdziwiłam że z piersi indyka wyjdzie taka pyszna i soczysta. Polecam bardzo.

  21. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Moja się właśnie marynuje 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku paulina napisał/a:

    Czy mięso może marynować się dłużej niż przez noc? Jeśli tak, to maksymalnie jak długo? Kupiłam łącznie 2,3 kg indyka, zamarynowałam w dwóch miskach i mam zamiar upiec w dwóch rękawach – czy wtedy wystarczy godzina w piekarniku, czy wydłużyć czas?

    • Może się marynować 2 dni – jeśli było ekstra świeże to max. 3 (ale lepiej nie ryzykować, jeśli kupiliśmy mięso w sklepie). Jak mięso jest podzielone na dwie porcje po ok. 1 kg to nie trzeba wydłużać czasu pieczenia 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku paulina napisał/a:

    Ten indyk jest przepyszny na ciepło. Marynowałam nawet cztery dni, bo wczoraj o nim zapomniałam… Znam tą wędlinę, bo robiłam jakiś czas temu – zniknęła bardzo szybko, zjadana z apetytem. Stąd powtórka w podwójnej wersji, jedną sobie zamrożę. Dziękuję za fajny przepis 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku paulina napisał/a:

    Pomocy – zamarynowałam indyka, ale zapomniałam go posolić i popieprzyć przed tym. Jak to sobie uprzytomniłam – wyciągnęłam z zalewy, lekko obtarłam, posoliłam, popieprzyłam i odłożyłam spowrotem – będzie dobrze? Robię go już chyba z piąty raz, podałam przepis dalej, niemożliwe żeby akurat teraz mi nie wyszedł! Przecież to na święta!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)