Musli i płatki śniadaniowe – to jedne z ulubionych śniadań dzieci i młodych, zabieganych ludzi. Niestety, zawierają bardzo dużo cukru i polepszaczy. A przygotowana w domowy sposób granola może być bardzo zdrowym i porządnym śniadaniem! Ja prezentuję granolę w pysznej wersji orzechowo-kokosowej. W zależności od upodobań możemy jeść ją z mlekiem lub posypywać nią ulubiony jogurt. Jeśli dodamy na wierzch owoce (dowolne) granola będzie jeszcze smaczniejsza i zdrowsza.
Składniki:
- 400 g płatków owsianych (najlepiej „górskich”)
- 200 g mieszanki orzechów (np: laskowe, nerkowca, pekan, brazylijskie) i migdałów
- 100 g płatków lub wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
Zrobienie domowej granoli jest bardzo proste. Należy do dużej miski wsypać suche składniki: płatki owsiane, orzechy, migdały, wiórki, cukier, cynamon i sól. Dokładnie je mieszamy. Dodajemy składniki mokre czyli miód i olej (ewentualnie masło). Ponownie mieszamy – najlepiej rękami, aż wszystkie płatki oblepią się. Granolę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 40 minut. Co 10 minut mieszamy łopatką, aby granola upiekła się równomiernie i nie przypalała. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika. Szczelnie zamknięta granola zachowuje ważność co najmniej 3 tygodnie.
Granola ze zdjęcia podana jest z jogurtem kokosowym i plasterkami banana.
Jeszcze nigdy nie przygotowywałam domowego musli ani granoli! Może kiedyś się skuszę, bo te sklepowe mnie nie zachwycają.
Domowe są dużo lepsze od sklepowych – można dodać swoje ulubione dodatki i kontrolować ilość cukru – w tych sklepowych niestety jest go bardzo dużo
Bardzo lubię domową granolę, można sobie wsypać do niej co się lubi i pyszne śniadanie gotowe 🙂
Mniamuśna 🙂
Domowa – zawsze najlepsza!
Orzech i kokos… rewelacyjne zestawienie ;D
Samo zdrowie i do tego pyszne 😀
Od dwóch dni „chodzi za mną” granola, a Twoja jest taka pyszna:)
@Natalia – dzięki wielkie za odpowiedzi na pytania! 😀 O, jesteś z wykształcenia psychologiem – ja też planuję taką ścieżkę kariery! 🙂 Czekam teraz z niecierpliwością na wyniki matur…. I marzę o tym, by dostać się na wymarzony Un. Jagielloński :> P.S. Domową granolę uwielbiam, dawno nie robiłam, chyba muszę uzupełnić zapasy :> Pozdrawiam gorąco!
To w takim razie trzymam kciuki! :)))
Cześć Natalia. Kiedyś też dość często przygotowywałam granolę, teraz przerzuciłam się na owsianki 😉 Piękne zdjęcia jak zawsze
Zdecydowanie domowa jest najlepsza!
nie robiłam jeszcze domowej, ale zbieram się powoli do niej:P
połączenie idealne, uwielbiam i orzechy i kokos:D
tam gdzie kokos tam jestem ja:) pyszności:)
Domowa jest pyszna, robiłam nie raz, na śniadanie najlepsza 🙂
Te własnej roboty są najlepsze! Uwielbiam je robić, jedyne co, to za szybko znikają…
O tak z pewnoscią domowa granola jest zawsze przepyszna i zawsze można ją skomponować do swoich smaków. Wygląda wyśmienicie 🙂
Idealny początek dnia:)!