Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka

Zapiekanka z kasza gryczana i kurczakiemJak byłam dzieckiem miałam ogromne opory żeby chociaż spróbować kaszy gryczanej – po prostu jej zapach mnie odrzucał. Okazało się, że smakuje zupełnie inaczej niż pachnie. Nie dość, że jest bardzo smaczna, to także  zdrowsza niż ziemniaki, ryż czy makaron. Zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i PP oraz związki wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu (za: Wikipedią). Łącząc ją z kurczakiem, nabiałem i warzywami otrzymamy pełnowartościowy obiad dla czteroosobowej rodziny w jednym naczyniu. I do tego jaki pyszny!

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 2 jajka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ok. 80 g sera typu feta
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła + do wysmarowania
  • olej lub oliwa do smażenia

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła przez ok. 15 minut. Aby była bardziej aromatyczna możemy ugotować ją w bulionie lub dorzucić do wrzątku liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.

W czasie gdy kasza się gotuje podsmażamy na patelni (na ok. 3 łyżkach oleju/oliwy) na dużym ogniu oczyszczoną, posoloną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Smażymy ją tylko przez chwilę, aby zrumienić brzegi (w środku powinna zostać surowa) i przekładamy ją do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na patelnię po kurczaku, dolewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a za chwilę pokrojone w plasterki pieczarki i por. Solimy i pieprzymy. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, mieszamy i smażymy przez ok. 3-4 minuty.

Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do naczynia z kurczakiem. Dokładamy podgotowaną kaszę. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka. Dodajemy do nich śmietankę, mleko i posiekaną natkę pietruszki (część zostawiamy do dekoracji). Solimy i pieprzymy. Po wymieszaniu wlewamy miksturę do naczynia żaroodpornego. Mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami i posypujemy obficie rozkruszoną fetą. Zapiekamy przez 25-30 minut w 190°C. Podajemy posypane pozostałą natką.

Zapiekanka z kasza gryczana i kurczakiem - przygotowanie

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Ja niestety dalej mam opory przed jedzeniem kaszy gryczanej. A taka zdrowa;)

    • Natalia - Poezja Smaku gregory napisał/a:

      proponuję zieloną ( nie paloną kaszę gryczana jest dużo łagodniejsza przypomina raczej jęczmienna i do tego o wiele zdrowsza.
      Smacznego
      Ps do zdobycia raczej tylko na targu u goscia co handluje ziarnami kaszami zbożem itp

  2. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ja też nie lubię jej zapachu, ale smak ok, zwłaszcza niepalonej. Zapiekankę zapisuję do wypróbowania 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    ja również rzadko jadam gryczaną, bo jakoś nie mogę, ale Twój pomysł na obiad z nią w roli głównej mi się podoba:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Kocham Twoje zapiekanki! Kolejna na liście do wypróbowania 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku madlene17 napisał/a:

    Zapiekana pewnie bardzo sycąca:)
    Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog – więcej szczegółow tutaj:)http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2013/06/kiebaski-z-grilla-z-zioami-i-zotym-serem.html

  6. Kolejny fantastyczny pomysł na wykorzystanie niezbyt docenianej kaszy gryczanej w kuchni 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Nashelly napisał/a:

    Witam serdecznie! 🙂 Nominowałam Cię do Liebster Blog Award… ;). Moje pytania oraz resztę szczegółów znajdziesz u mnie na blogu. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do zabawy! 😉 P.S. Zapiekanka prezentuje się super – ostatnio polubiłam kaszę gryczaną, muszę wypróbować więcej smakołyków z nią w roli głównej 😉

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Choć nie przepadam za kaszą, ale wygląda tak apetycznie, że na pewno bym się skusiła 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Lubię dania z kaszą gryczaną:) Zawsze można z niej wyczarować pyszny obiad:)

  10. Natalia - Poezja Smaku Trzy cytryny napisał/a:

    Ja bardzo lubię taką kasze do gulaszu, jest najsmaczniejsza.

  11. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Smaki się zmieniają i bardzo dobrze. Rany, ile ja smakołyków (teraz tak to oceniam) nie wziełam do ust jako dzieciak… Twoją kaszę porywam rzecz jasna 🙂

  12. ale pyszności:) mniam mniam:)

  13. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Za kaszą nie przepadam, ale muszę przyznać, że twoja zapiekanka wygląda bardzo kusząco-smacznie 😀

  14. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Ja polubiłam kaszę gryczaną w czasach studenckich gdzie na stołówce podawana była z gulaszem i buraczkami… do tej pory pamiętam tylko do danie i często je powtarzam… ale pomysł na zapiekankę bardzo mi się podoba :)!

  15. Natalia - Poezja Smaku Elderezi napisał/a:

    Pyszne. Zrobiłam z brokułami zamiast pora i sosem beszamelowym dzięki czemu nie dawałam śmietany. Na pewno powtórzę!

  16. Natalia - Poezja Smaku Renata napisał/a:

    Jako dziecko,oczywiście,nie znosiłam kaszy gryczanej,ale teraz,jako dorosla osoba,uwielbiam ją!Jest pysznym dodatkiem do gulaszu,pieczeni,a nawet jajka sadzonego.Wspaniała są gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej i wędzonego boczku,usmażonego z cebulką i czosnkiem.Lubię też kaszę z samym masłem.Spróbujcie!Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!Przepisu na zapiekankę jeszcze nie wypróbowałam,ponieważ dopiero co przeczytałam,ale wypóbuję i napiszę jak smakuje.

  17. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    No właśnie może lepiej z sosem beszamelowym, tak jak ktoś pisze wcześnie, bo zrobiłam dokładnie według przepisu i niestety zapiekanka wyszła bardzo sucha i bez smaku! Może filet z udka byłby lepszy zamiast piersi, no i nie ma żadnej przyprawy w przepisie oprócz soli i pieprzu….

  18. Natalia - Poezja Smaku Aga napisał/a:

    Dziś pierwszy raz zrobiłam tą zapiekankę. Wyszła pyszna! Robiłam zgodnie z przepisem. Wcześniej ktoś napisał, że wychodzi za sucha. Nieprawda. Jest idealna! Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)