Granola orzechowo-kokosowa domowa

Granola orzechowo-kokosowa domowaMusli i płatki śniadaniowe – to jedne z ulubionych śniadań dzieci i młodych, zabieganych ludzi. Niestety, zawierają bardzo dużo cukru i polepszaczy. A przygotowana w domowy sposób granola może być bardzo zdrowym i porządnym śniadaniem! Ja prezentuję granolę w pysznej wersji orzechowo-kokosowej. W zależności od upodobań możemy jeść ją z mlekiem lub posypywać nią ulubiony jogurt. Jeśli dodamy na wierzch owoce (dowolne) granola będzie jeszcze smaczniejsza i zdrowsza.

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych (najlepiej „górskich”)
  • 200 g mieszanki orzechów (np: laskowe, nerkowca, pekan, brazylijskie) i migdałów
  • 100 g płatków lub wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli

Zrobienie domowej granoli jest bardzo proste. Należy do dużej miski wsypać suche składniki: płatki owsiane, orzechy, migdały, wiórki, cukier, cynamon i sól. Dokładnie je mieszamy. Dodajemy składniki mokre czyli miód i olej (ewentualnie masło). Ponownie mieszamy – najlepiej rękami, aż wszystkie płatki oblepią się. Granolę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 40 minut. Co 10 minut mieszamy łopatką, aby granola upiekła się równomiernie i nie przypalała. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika. Szczelnie zamknięta granola zachowuje ważność co najmniej 3 tygodnie.

Granola ze zdjęcia podana jest z jogurtem kokosowym i plasterkami banana.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

18 Odpowiedzi na Granola orzechowo-kokosowa domowa

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Jeszcze nigdy nie przygotowywałam domowego musli ani granoli! Może kiedyś się skuszę, bo te sklepowe mnie nie zachwycają.

    • Natalia napisał/a:

      Domowe są dużo lepsze od sklepowych – można dodać swoje ulubione dodatki i kontrolować ilość cukru – w tych sklepowych niestety jest go bardzo dużo

  2. Majana napisał/a:

    Bardzo lubię domową granolę, można sobie wsypać do niej co się lubi i pyszne śniadanie gotowe :)

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Domowa – zawsze najlepsza!

  4. Ervisha napisał/a:

    Orzech i kokos… rewelacyjne zestawienie ;D

  5. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Samo zdrowie i do tego pyszne :-D

  6. galantyna.pl napisał/a:

    Od dwóch dni „chodzi za mną” granola, a Twoja jest taka pyszna:)

  7. Nashelly napisał/a:

    @Natalia – dzięki wielkie za odpowiedzi na pytania! :D O, jesteś z wykształcenia psychologiem – ja też planuję taką ścieżkę kariery! :) Czekam teraz z niecierpliwością na wyniki matur…. I marzę o tym, by dostać się na wymarzony Un. Jagielloński :> P.S. Domową granolę uwielbiam, dawno nie robiłam, chyba muszę uzupełnić zapasy :> Pozdrawiam gorąco!

  8. Trzy cytryny napisał/a:

    Cześć Natalia. Kiedyś też dość często przygotowywałam granolę, teraz przerzuciłam się na owsianki ;) Piękne zdjęcia jak zawsze

  9. Ola in the kitchen napisał/a:

    Zdecydowanie domowa jest najlepsza!

  10. Ania napisał/a:

    nie robiłam jeszcze domowej, ale zbieram się powoli do niej:P
    połączenie idealne, uwielbiam i orzechy i kokos:D

  11. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    tam gdzie kokos tam jestem ja:) pyszności:)

  12. Domowa jest pyszna, robiłam nie raz, na śniadanie najlepsza :)

  13. Te własnej roboty są najlepsze! Uwielbiam je robić, jedyne co, to za szybko znikają…

  14. Samantha napisał/a:

    O tak z pewnoscią domowa granola jest zawsze przepyszna i zawsze można ją skomponować do swoich smaków. Wygląda wyśmienicie :)

  15. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Idealny początek dnia:)!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)