Czekoladowa tarta z orzechami pekan

Czekoladowa tarta z orzechami pekan i kajmakiemSłodka i kusząca czekoladowa tarta chodziła za mną już od dłuższego czasu. Pekany także, dlatego postanowiłam połączyć obie zachcianki. Ciasto wyszło niemal idealne. Jedyną jego wadą jest konsystencja – aby się nie wylewało musi być mocno schłodzone. Smak wynagrodził mi czekanie. Oj tak.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Masa:

  • 1 budyń waniliowy
  • mleko (pół szklanki mniej niż w przepisie na budyń)
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • mleko skondensowane słodzone (można kupić gotowe, już ugotowane z SM Gostyń)

Wierzch:

  • 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
  • 4 kostki rozpuszczonej czekolady

Puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotujemy przez 2,5 – 3 godziny i odstawiamy do ostudzenia. Można kupić mleko już ugotowane (nie jest to masa krówkowa, nazywa się po prostu gotowane mleko skondensowane). Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie gotujemy budyń, zużywając o pół szklanki mniej mleka, niż podane jest w przepisie. Do gotującego się mleka na budyń dodajemy pół kostki masła i postępujemy tak jak napisano na opakowaniu. Gotowy budyń nakrywamy folią (aby dotykała do jego wierzchu) i odstawiamy do ostygnięcia – dzięki folii nie zrobi się nam kożuch. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy kawałkami folii streczowej na średnicę większą niż nasza forma. Formę smarujemy masłem i przekładamy na nią ciasto. Ciasto należy obciążyć (można wyłożyć je folią aluminiową i nasypać fasoli, grochu lub ryżu). Ciasto pieczemy w 190ºC przez 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy następne 10-15. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Rozsmarowujemy budyń na cieście – nie musi idealnie być równo, a następnie stopniowo rozkładamy wcześniej wymieszany kajmak. Pekany prażymy przez chwilę na suchej patelni – całe połówki rozkładamy na cieście. Te, które się połamały kruszymy i rozsypujemy po całej powierzchni. Na końcu rozpuszczamy na parze czekoladę i dekorujemy ciasto. Przed podaniem powinno spędzić noc w lodówce.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

14 Odpowiedzi na Czekoladowa tarta z orzechami pekan

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Za mną chodzi właśnie coś podobnego, wspaniały przepis!

  2. Pekany idealnie komponują się chyba z każdym rodzajem kuchni. Zawsze mam w kuchni i chętnie używam. Tarta smacznie wygląda.

  3. Patyska napisał/a:

    Zajęczałam aż… 😉

  4. Samantha napisał/a:

    Przepyszna tarta, z pysznym kremem i delikatnymi orzechami, właśnie takie ciasta lubię ! Wpadnę na kawałek ! 🙂

  5. strawberriesandcream napisał/a:

    wspaniale wygląda.. zachęcająco:)))

  6. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Obłędna :)))))! Tylko palze lizać!!!

  7. ugotujmyto.pl napisał/a:

    …miało być….palce :)!

  8. Ania napisał/a:

    bosko wygląda!:)

  9. veggyandhunter napisał/a:

    Jeśli coś ma w sobie tyle mleka skondensowanego to nie może być niesmaczne! Połączenie wszystkiego co najlepsze 🙂 I bardzo ładnie wygląda, przypomina mi „styl” mazurków.

  10. veggyandhunter napisał/a:

    I jeszcze – dodałam do linków 🙂

  11. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ciasto prezentuje się znakomicie 😀 Jak dla mnie bomba (kaloryczna też) 😉

  12. gin napisał/a:

    Mmm, pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)