Grzanki to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek lub szczególnie jako dodatek do kremowych zup oraz sałatek. Te śródziemnomorskie są mocno wyraziste w smaku – głównie dzięki słonemu anchois. Mozzarella wspaniale łagodzi słoność ryb i oliwek. Chrupiące pieczywo oraz ostrość chili i czosnku dopełnia smaku.
Składniki na 6 grzanek:
- 6 kromek ciabatty, bułki wrocławskiej, chleba typu włoskiego lub dobrej jakości pieczywa
- 40 g filetów anchois z puszki
- 1 duża kulka mozzarelli
- masło
- czosnek granulowany lub świeży
- kilka oliwek (u mnie nadziewane papryką)
- chili w płatkach
- szczypiorek
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Grubo pokrojony chleb smarujemy masłem i posypujemy granulowanym czosnkiem (można także przekroić na pół świeży ząbek i posmarować). Mozzarellę rwiemy na kawałki i układamy na chlebie. Fileciki anchois płuczemy i kroimy na mniejsze części, oliwki kroimy na plasterki. Kładziemy na ser i posypujemy płatkami chili oraz posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 5-7 minut.
Ależ apetyczne! Mmm!
Idealne dla mnie i aż poczułam wakacje. Muszą świetnie smakować, ciekawy dobór składników.
Ciekawy pomysł 😉 bardzo lubię grzanki i kuchnię śródziemnomorską. Zapisuję do ulubionych. Jak skorzystam to podlinkuję i się pochwalę.
wyglądają niezwykle apetycznie ;)) że chociaż nie przepadam za oliwkami to chętnie bym zjadła
ciekawe!;)
Porywam jedną…:)
Uwielbiam anchois! Twoje grzaneczki pożerałabym, aż by mi się uszy trzęsły!
wyglądają mega apetycznie:)
Pysznosci serwujesz Natalio, poczęstuję się jedną kromeczką ! 🙂
Oj tak! Biore w ciemno!
Ale fajne i kolorowe 🙂 bardzo mi się podobają te grzaneczki 🙂
Przepyszne te grzanki 🙂 Wczoraj zrobiłam je na niedzielne śniadanie. Mój chłopak był zachwycony 🙂 Dziękuję za przepis.