Czekoladowa strucla, czyli drożdżówka z czekoladą okazała się tak rozkosznie pyszna, że do zdjęcia została mi połowa. Znana jest na całym świecie jako Krantz. Najlepsza jest jeszcze ciepła – czekoladowe nadzienie rozpuszcza się wtedy w ustach. Jest pyszna zarówno na deser jak i na drugie, słodkie śniadanie.

Strucla czekoladowa - drożdżówka z czekoladą Czekoladowa strucla – drożdżówka z czekoladą – ciasto:

  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 75 g masła (połowa ze 150 g)
  • szczypta soli

Czekoladowa strucla – drożdżówka z czekoladą – nadzienie:

  • 75 g masła (połowa ze 150 g)
  • 6 łyżek mleka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego (lub zwykłego)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g posiekanej deserowej lub gorzkiej czekolady*

Przygotowujemy zaczyn. Drożdże mieszamy (aż do rozpuszczenia) wraz z połową ciepłego mleka, łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odkładamy, aż podwoją objętość. W dużej misie (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę, jajka, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło, pozostałe mleko, cukier i sól. Wyrabiamy razem na jednolite, elastyczne ciasto – najlepiej ok. 10 minut (ręcznie lub hakiem miksera). Dłużej wyrabiane ciasto będzie smaczniejsze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy drożdżówka rośnie, przygotowujemy nadzienie. Do rondelka wrzucamy masło, mleko, cukier trzcinowy, kakao i cynamon. Rozpuszczamy, często mieszając, aż do połączenia składników. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przed rozsmarowaniem masy na cieście, siekamy drobno czekoladę.

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią by je odgazować. Wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 3-5 mm. Rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy czekoladą (czekoladę można też dodać do nadzienia, ale będzie trudniej je wtedy rozsmarować). Zwijamy jak roladę. Wałek ciasta przecinamy ostrym nożem wzdłuż na pół, zostawiając nieprzeciętą końcówkę (jak na zdjęciu niżej). Dwie części ciasta zaplatamy naprzemiennie. Wkładamy do formy wyłożonej papierem (można także piec bez formy, ale strucla będzie bardziej płaska) – u mnie piekłam w poszerzanej keksówce 30x14cm. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170°C (góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 45-50 minut.

* do drożdżówki możemy też dodać ulubione bakalie np. posiekane orzechy włoskie czy laskowe

Strucla czekoladowa - drożdżówka z czekoladą - cięcieStrucla czekoladowa - drożdżówka z czekoladą

Strucla czekoladowa - drożdżówka z czekoladą

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!