Brownies to niskie, ciężkie, mocno czekoladowe ciasto. Można przyrządzić je na tysiąc sposobów – z różnymi dodatkami. A cóż może lepiej pasować do czekolady niż maliny? To już jedne z ostatnich owoców w tym sezonie, dlatego codziennie kupuję koszyczek. Spożytkowanie części z nich do tego ciasta było strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- 2 tabliczki ciemnej czekolady (200g)
- 3 jajka
- 175 g masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki sody
- maliny
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem na parze lub na małej mocy w mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem dolewamy do nich czekoladę z masłem – nie przerywając ubijania. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wtykamy maliny. Pieczemy 35-40 minut w 180ºC (powinno być wilgotne). Kroimy po wystygnięciu.
Brownies ma bardzo ważną zaletę: można je z powodzeniem zamrażać.
Wspaniale wygląda. Elegancko, z klasą. Bardzo mi się podoba!
A moge skubnac kawalek? 🙂
Bardzo proszę 🙂 Ciasto jest syte, więc jeszcze nie pożarłam całej blachy na raz 😉
Ale mam ochotę na to ciacho , pięknie wygląda !
nabrałam apetytu na to ciacho 😉
wykwintnie:)
Brownies z malinami pysznie smakują, wygląda bardzo zachęcająco 🙂
moje ulubione 🙂
Cięzkie, intensywne w smaku – czyli najlepsze
Super! uwielbiam z malinami. Pięknie wygląda u Ciebie. 🙂
I jak tu nie korzystać z malin. Cudowne !!
Takie brownie chętnie znalazłoby się w moim brzuszku;-)
Super przepis. Uwielbiam brownie, zrobiłam nawet na Wielkanoc właśnie brownie w postaci babki, albo w formie. Smakowało niesamowicie. Podoba mi się dodatek malin 🙂
wygląda idealnie, trzeba będzie zrobic takie 😉
Właśnie przed chwilą upiekłam, pięknie pachnie i jest przepyszne, a łatwe w wykonaniu. Dziękuję za przepis, pozdrawiam! 🙂
Kocham ten przepis ♥
Wczoraj zrobiłam znowu, a z braku malin wrzuciłam plasterki banana, wyszło nieźle- rodzina zaakceptowała 🙂
Czym moge zastapic make pszenna? I w jakiej ilosci? Pozdrawiam
Nigdy nie zastępowałam, ale można spróbować użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych
Wygląda przepysznie. Czy maliny mogą być mrożone?:)