Tarta cukiniowaWytrawna tarta (albo jak kto woli quiche – czyt. kisz, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową) to świetny pomysł na lekki, letni obiad lub na wykwintną kolację. Tu głównym składnikiem jest cukinia. Teraz w sezonie smakuje ona zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Niezwykle uniwersalne danie. A do tego jak smakuje! Tarta baaardzo szybko znikała ze stołu…

Ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Wszystkie wymienione składniki na ciasto kruche zagniatamy (możemy to także zrobić szybciej w melakserze). Owijamy je folią streczową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut w celu schłodzenia. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii (nie będzie się przylepiać do wałka i stolnicy) w okrągły kształt. Rozwałkowane ciasto wkładamy do specjalnej formy na tartę lub do zwykłej tortownicy ok. 26 cm (w tortownicy brzegi ciasta powinny sięgać do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7-8 minut w piekarniku w 190ºC z termoobiegiem.

Tarta cukiniowa

Farsz:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mały por
  • 1 mała czerwona papryka
  • 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • świeży koperek i bazylia
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy do warzyw) i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka rozkłócamy widelcem i dodajemy do nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort.

Tarta cukiniowa

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!