Wytrawna tarta (albo jak kto woli quiche – czyt. kisz, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową) to świetny pomysł na lekki, letni obiad lub na wykwintną kolację. Tu głównym składnikiem jest cukinia. Teraz w sezonie smakuje ona zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Niezwykle uniwersalne danie. A do tego jak smakuje! Tarta baaardzo szybko znikała ze stołu…
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- duża szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Wszystkie wymienione składniki na ciasto kruche zagniatamy (możemy to także zrobić szybciej w melakserze). Owijamy je folią streczową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut w celu schłodzenia. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii (nie będzie się przylepiać do wałka i stolnicy) w okrągły kształt. Rozwałkowane ciasto wkładamy do specjalnej formy na tartę lub do zwykłej tortownicy ok. 26 cm (w tortownicy brzegi ciasta powinny sięgać do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7-8 minut w piekarniku w 190ºC z termoobiegiem.
Farsz:
- 1 duża cukinia
- 1 mały por
- 1 mała czerwona papryka
- 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
- 3 jajka
- 3/4 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- świeży koperek i bazylia
- pół łyżeczki ostrej papryki
- garść tartego, żółtego sera
- sól, pieprz
Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy do warzyw) i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka rozkłócamy widelcem i dodajemy do nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort.
Wcale się nie dziwię, że szybko znikała – wygląda obłędnie!
Bosko wyglada! Chetnie porwalabym kawalek – wprawdzie niedawno jadlam lunch, ale na jej widok znow zrobilam sie glodna 🙂
Bardzo fajna:)
pyszności, ładnie wyszła 😉
prezentuje się szałowo! myślę, że i tak smakuje ;]
Wygląda znakomicie 🙂 nie ma to jak dobra tarta
Bardzo lubię wytrawne tarty, Twoja wygląda pysznie!
Uwielbiam kisze wszelkiej maści. Dzięki, że mi o nim przypomniałaś, bo dawno nie robiłam. Z cukinią na pewno jest pyszny 🙂
Uwielbiam wytrawne tarty, a połączenia cukinii z porem jeszcze nie próbowałam. Najwyższa pora nadrobić zaległości! 🙂
Mi bardzo takie połączenie odpowiadało 🙂
Ach, wygląda przepysznie! Ślinka mi cieknie 🙂
Pysznie wygląda 🙂 Chyba nie powinienem przeglądać blogów bez śniadania 😉
Jestem wiecznym poszukiwaczem różnych pomysłów na tarty, są idealne na śniadanie, na zimno czy gorąco i można je chwile potrzymać w lodówce. Piękne zdjęcie, wygląda to wyjątkowo smacznie 🙂
Doskonale się prezentuje i pewnie też tak smakuje 😉
W tytule powinna być wykwintna, a nie wytrawna, bo wygląda jak z najdroższej francuskiej restauracji. Ranciki jak od linijki! Pięknie wyszła 🙂 i ode mnie taki wielki uśmiech za wzmiankę w składnikach, trzeba dbać o wegetarian 🙂
Idealnie równa nie była, bo robiłam ją w zwykłej tortownicy 😉 Ale z tymi pięknymi kolorami warzyw każdemu wyjdzie wspaniała!
Ta tez jest na pewno pyszna 🙂 Ja dodaję zamiast koperku i bazyli, po 2 gałązki świerzego rozmarynu i tymianku. Uwielbiam!
To moja ulubiona tarta ! I zawsze jest jej za mało.. ;-))
Mamy tylko problem… Nie zawsze ścina nam się masa z jajek i śmietany. Ma ktoś może pomysł co robimy nie tak? Jaka to ma być śmietanka? Może 18stka jest za rzadka ?? 🙂 Może dodać więcej jajek… Albo zrezygnować z mleka? Nie mamy termoobiegu więc to pewnie tez ma jakieś znaczenie… Proszę, pomóżcie 😀
Ewo, tarta najszybciej będzie gotowa z gęstą, kwaśną śmietaną, np. 18% czy 22%. Na słodkiej 30% także można robić, ale będzie potrzebowała dłuższego czasu spędzonego w piekarniku, ponieważ jest rzadka. Ja używam zazwyczaj Piątnicy. Co do smaku i gęstości śmietany musimy sami zdecydować, którą lubimy najbardziej
dzisiaj planuje zrobić – już mi ślinka cieknie
oto moja tarta, niestety nie mój smak ale rodzinie bardzo smakowała 🙂
Zrobiłam , wygląda wyśmienicie , tylko co robię źle, spód tarty jest niedopieczony , mimo wcześniejszego wstawienia do piekarnika na 8 min. Czy za krótko piekłam samą tartę ? Czy przy krojeniu Wam też wybiła się woda z warzyw ?
Można spróbować podpiec dłużej, piekarniki różnie dopiekają
Zrobiłam tylko użyłam gotowego ciasta. Rewelacja. Przepis dołączył do mojego przepiśnika. Dziękuje za te smaki.
Czy zamiast smietany mozna dac serek wiejski ? nie trawie laktozy a ciezko znalezc smietane bez laktozy .
Niestety nie próbowałam. Serek wiejski (ziarnisty) ma podobną zawartość laktozy co tłusta śmietanka: https://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/75727,dieta-dla-osob-doroslych-z-nietolerancja-laktozy
Zaryzykowala i udalo sie z serkiem wiejskim 🙂 dziekuje za linka, wiem o tum ze zawrtoac laktozy w zwyklym serku jest podobna ale teraz bardzo latwo dostac te bez laktozy a smietana bez laktozy jeszcze nie jest tak popularna 🙂
Bardzo się cieszę, że się udało! 🙂
Bardzo nam smakowała 🙂 dzięki za przepis!
Niestety bardzo słabe danie. Plus jedynie za wygląd. Smak mdły i monotonny. Brak wyraźnych akcentów, a zwłaszcza dodatków, które przełamałyby tę monotonię. Ciasto kruche tylko potęguje tu uczucie mdłości. Samo przyrządzanie potrawy budzi wiele wątpliwości- ser feta, por, cukinia, smietana i na koniec ser żółty- to nie może się udać.
Ponadto minus za nieprecyzyjny przepis- ile głów tyle interpretacji.
Wykonanie zgodnie z przepisem. Strata czasu. Do momentu rozbrojenia wyglądała super.
Bardzo mi przykro, niestety piekarniki różnie dopiekają :((((
to nie kwestia piekarnika a przygotowania cukini,ktora posolona puszcza sok.
Moja wyszła super! Dziękuję za przepis, szukałam czegoś fajnego z cukinią i jest!
Witam
chce dopytać o wagę składników, co to znaczy duża cukinia u mnie na ogrodzie duża cukinia to ma średnio 2,5 kg ale jest znacznie większej średnicy niż te ze zdjęcia, tak samo papryka i por, z góry dziękuję za pomoc.
Zainspirowałam się przepisem i wyszla bardzo fajna. Uzyłam ciasta gotowego francuskiego. Dodałam kiełbasę i przyprawy, które lubię. Dziękuję za przepis!
Przepis beznadziejnie podany. Duża cukinia zaleje wodą całe danie, tak więc trzeba zmienić ilość tego warzywa.
najgorszy przepis jaki widzialem – ciasto suche jak gowno
Bardzo dobra tarta. Trzeba dobrze zasolić i odcisnąć wodę z cukinii aby za bardzo wody nie wypuściła podczas pieczenia, ale niestety taka specyfika tego warzywa. Rodzinie smakowała.