Brownies z malinamiBrownies to niskie, ciężkie, mocno czekoladowe ciasto. Można przyrządzić je na tysiąc sposobów – z różnymi dodatkami. A cóż może lepiej pasować do czekolady niż maliny? To już jedne z ostatnich owoców w tym sezonie, dlatego codziennie kupuję koszyczek. Spożytkowanie części z nich do tego ciasta było strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200g)
  • 3 jajka
  • 175 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • maliny

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem na parze lub na małej mocy w mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem dolewamy do nich czekoladę z masłem – nie przerywając ubijania. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wtykamy maliny. Pieczemy 35-40 minut w 180ºC (powinno być wilgotne). Kroimy po wystygnięciu.

Brownies z malinami

Brownies ma bardzo ważną zaletę: można je z powodzeniem zamrażać.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!