Najprostszy placek malinowyNiektórzy twierdzą, że nie umieją piec ciast, że nic im się nigdy nie udaje. Bardzo łatwo zrazić się, gdy na początku kulinarnej drogi trafi się na nieudany lub zbyt trudny przepis. Jako pierwsze ciasto zawsze polecam ciasto jogurtowe – bez użycia miksera, zawsze smaczne. Dziś placek, który także jest niezwykle prosty i który mogę śmiało polecić osobom na codzień “niepiekącym”. Placek z malinami to ciasto proste, tanie i idealnie pasujące do herbaty. Każdy sobie z nim poradzi! Szczególnie na etapie jedzenia! 😉

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople aromatu waniliowego (można pominąć)
  • maliny
  • cukier puder – do dekoracji (można pominąć)

Piekarnik nastawiamy na 170ºC (lub 160º z termoobiegiem). Rozbijamy jajka do miski i za pomocą miksera miksujemy przez co najmniej minutę. Do jajek wsypujemy cukier i miksujemy ok. 3 minut, aż powstanie pulchna masa. Wlewamy olej i aromat waniliowy, mieszamy chwilę. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i stopniowo dodajemy do masy. Miksujemy znów ok. 3 minut – składniki muszą się bardzo dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy od 22 do max. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na wierzchu wtykamy maliny. Pieczemy ok. 50 minut. Kroimy dopiero po przestudzeniu. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Najprostszy placek malinowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych